Tok tiggerne med hjem

Atle Grønsund åpnet hjemmet sitt for husløse og kalde rumenske tiggere. En av dem var gravid i femte måned.

Atle Grønsund åpner hjemmet for tiggere

OVERNATTING: Atle Grønsund viser frem hvor tiggerne har sovet om natten. I helgen tok han seks rumenere inn i leiligheten sin.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Først tenkte jeg at de kunne jo få låne et telt, men så skjønte jeg at det hjelper ikke. Så da tenkte jeg at "ja, da gjør jeg det bare", sier Atle Grønsund.

Han forteller at han tok valget ganske raskt etter at han oppdaget en Facebook-post fra gruppa Refugees welcome to Ringerike som etterlyste soveplasser for de frosne rumenerne.

60 kvadrat og syv mennesker

Atle Grønsund

Atle Grønsund håper flere vil gjøre som han, og hjelpe husløse tiggere som trenger et sted å sove om vinteren.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Atle bor i en hybelleilighet på rundt 60 kvadratmeter, og med seks overnattingsgjester ble det ganske så fullt. Overnattingsgjestene hadde han aldri møtt før, men lørdag kveld tok han de inn til seg. Før det hadde de bodd og sovet i biler.

– Her inne på soverommet sov et av ekteparene. Ute her i stua lå de fire andre, to på sofaen og hun gravide og mannen lå her foran ovnen.

Atle peker rundt i leiligheten. Nå er det kun ett av ekteparene som fortsatt sover der.

Trenger flere overnattingssteder

NRK blir med Atle til rådhuset i Hønefoss. Der skal han levere flygeblader som viser at det trengs flere overnattingssteder for de husløse tiggerne. Han forteller at han og de andre i Refugees welcome to Ringerike er på jakt etter flere som kan åpne hjemmene sine.

– Hun ene er gravid i femte måned. Jeg mener det er fullstendig uakseptabelt å la disse menneskene sove ute. Så nå håper jeg folk begynner å reagere, sier han.

Vil kjøpe et hjem i Romania

På veien møter Atle på Monica som sitter og tigger. Hun forteller at hun har bodd fem år i Hønefoss. Fire av dem har hun bodd i parken i et telt, men nå har hun et ordentlig sted å bo. Hun og mannen bor nå hjemme hos ei dame i Hønefoss.

På gebrokkent engelsk forklarer hun hvorfor hun må tigge.

– Jeg vil at barna mine skal kunne få det bedre hjemme i Romania, og at de har råd til skole og mat. Jeg sitter her fordi jeg hverken har jobb eller hjem, og jeg trenger penger for å kjøpe meg et hjem i Romania.

Selv om hun selv har fått et sted å bo, er det mange andre bekjente som ikke har det. Blant annet er familien til mannen hennes husløse, og hun håper nå at de også får et sted å bo før kulden virkelig slår til.

Rumeske Monica i Ringerike

Rumenske Monica forteller at hun helst ikke vil tigge, men at hun ikke har noe valg. – Jeg har mange problemer i Romania, sier hun.

Foto: Anette Skafjeld / NRK