Hopp til innhold

Frykter useriøse guider ødelegger Stavangers rykte

Det har utvikla seg en skarpere konkurranse om guideoppdrag til cruiseturister, både i Stavanger og andre havner i landet. Enkelte guider skal ha lite lokalkunnskaper, som bekymrer flere i bransjen.

Cruiseskip i Stavanger

Denne torsdagen i august ligger det flere store cruiseskip i Vågen i Stavanger. Mens skipene ligger til kai, blir turistene busset til ulike steder i regionen.

– Det er guider på markedet som overhodet ikke har kjennskap til Norge eller Stavanger. Dette bekymrer oss, for vi bruker mye tid på å gjøre Stavanger til en attraktiv havn som turistmål, forteller Cecilie Bjelland (Ap) i Stavanger.

Cecilie Bjelland og Dag Mossige

Cecilie Bjelland er gruppeleder for Arbeiderpartiet i Stavanger.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Hun har fått flere henvendelser fra folk som tar kontakt og gjenforteller historier fra turister.

  • Guider skal ha hatt med seg turister i buss mellom ulike turistdestinasjoner som de i utgangspunktet ikke har kunnskap om.
  • Guider tar med seg turister til Preikestolen uten å ha nødvendige kunnskaper om førstehjelp. Det skal også ha vært dårlig informasjon om fottøy og klær til turer i norsk natur.
  • Turister som kommer av cruiseskip i Bergen skal ha ytret at de ønsker en bedre opplevelse enn det som var tilfelle på stoppet tidligere – i Stavanger.
  • Bussjåfører i Bergen skal enkelte ganger ha overtatt guidinga fra selve guiden.

Reiselivsdirektør i region Stavanger, Elisabeth Saupstad, mener det bør komme et krav om sertifisering av alle guider.

– Det er viktig for oss som region at turistene får en god opplevelse når de er her. Hvis de får en guide som ikke har lokalkunnskap, er det ikke bra for oss som destinasjon, sier hun.

Ønsker en regulering av markedet

Guidecompaniet i Stavanger er lokal aktør i markedet, og opplever større konkurranse.

Wenche Hansen

Wenche Hansen er leder i Guidekompaniet i Stavanger.

Foto: Kees A. Z. Fjellvang / NRK

– Flere ser at cruiseturismen kan være et lukrativt marked. Guidene er hyggelige, men de har veldig lite kunnskap, sier daglig leder Wenche Hansen.

Selskapet har i lengre tid arbeidet for å få en endring av dagens praksis.

– Bransjen er ikke regulert i Norge, og dette betyr at hvem som helst kan kalle seg guide og kjempe om anbud. Slik er ikke tilfellet i andre land, og guider i Norge fortjener en bedre status, sier hun.

«Stavanger har en stavkirke»

– Turistene får informasjon om turistmål som er direkte feil. Blant annet skal turister i sommer blitt fortalt at Stavanger har en stavkirke, som jo ikke stemmer, sier Bjelland.

Video Turistøkning i Stavanger

2016 blir et godt år for cruisetrafikken til Stavanger, med betydelig oppgang i både anløp og gjester. Det blir 160 cruiseanløp, og omlag 300.000 turister kommer.

Foto: Nyhetsspiller

I dag tar hun opp saken politisk på formannskapsmøtet i ettermiddag. Spørsmålet hun bringer på banen er: Hvilke muligheter har Stavanger for å sette en god standard for dem som guider i vår region?

– Vi frykter at turistene reiser fra Stavanger med et dårlig og feilaktig inntrykk. Slik ønsker vi ikke å ha det, sier Bjelland.

Nytt, utenlandsk selskap i markedet

Nordic Gateway i Bergen er et av de nye selskapene som har kommet inn på markedet, og driver guiding over hele landet. Selskapet er utenlandsk eid, med hovedkontor i Malmö. Ifølge selskapet får guidene både god teoretisk og praktisk opplæring.

Anders Bang Andersen, Bang-Andersen

Cruisegeneral i Stavanger, Anders Bang-Andersen.

Foto: NRK

– Det er ikke enkelt å komme som nye inn i et etablert marked. Det har vært litt motstand og en del rykter. Vi får bare gode tilbakemeldinger fra turistene, og det er det viktigste for oss, sier daglig leder i selskapet, Kim André Angeltveit.

Stavanger havn leier ut plass til rederiene, men har ikke ansvar for hvilke selskaper som busser turistene ut til ulike destinasjoner i området.

– Vi er opptatt av at tilbudet til cruiseturistene ikke må bli dårligere, sier Anders Bang Andersen i Stavanger havn.