Hopp til innhold

Betaler 1000 pr. time for Preikestolen fra sjøen

Når 12.000 cruiseturister er i Stavanger samtidig, er det marked også for de aller dyreste utfluktene.

Cruiseturister i Stavanger

For 2000 kroner kan cruiseturister som besøker Stavanger se blant annet Lysefjorden og Preikestolen fra sjøen. Økes billettprisen til 2500, er sjampanje og jordbær med på kjøpet.

Foto: Kees A. Z. Fjellvang / NRK

Wenche Hansen
Foto: Kees A. Z. Fjellvang / NRK

– En del turister har planlagt å bruke en del penger i Norge. De kommer kanskje hit en gang i livet, og veit at det koster litt, sier Wenche Hansen, daglig leder i Guidecompaniet i Stavanger.

For den nette sum av 2000 kroner kan cruiseturister – eller andre som besøker byen – få en to og en halv time lang VIP-tur i mindre båt, og se blant annet Lysefjorden og Preikestolen fra sjøen. Billettprisen på 2500 inkluderer sjampanje og jordbær i tillegg.

Turismen er den nye oljen. Det har vi sett gjennom flere år.

Wenche Hansen, daglig leder i Guidecompaniet
Preikestolen

Slik kan det kjente turmålet Preikestolen se ut fra Lysefjorden.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Det er ikke slik at den jevne turist bruker tusener på tusener av kroner, men det er absolutt et marked for det, sier hun.

– Betaler gjerne for en god opplevelse

Hansen vil ikke påstå at «mange» benytter seg av tilbudet, men det selger like fullt.

– Vi hadde en tur med denne båten i går, med gjester fra det amerikanske skipet som lå inne da. De sa det var sitt liv opplevelse i Norge. Får de en god opplevelse, betaler de gjerne for det, forklarer hun.

Også havrafting er populært blant cruiseturistene. Se video i klippet under.

Over 10.000 turister kom med cruisebåter rett inn i Stavanger sentrum i dag. Til tross for at mange velger å bli i byen og på båten, opplever sightseeingbedriftene stor pågang fra turister som vil bruke mye penger.

VIDEO: Håvard Gundersen, aktivitetsleder i Fjord Event, forbereder en gjeng cruiseturister på havrafting.

I 2015 var rundt 250.000 cruiseturister innom Stavanger. Litt færre enn i 2014-sesongen, hvor 262.000 besøkte byen. Det cruisemessige toppåret hittil var 2013, med nesten 200 anløp og nær 350.000 gjester.

Har funnet barnevakt for å få flere på jobb

Torsdag lå tre cruiseskip i anløpsbyen på Sørvestlandet. Det betyr opp mot 12.000 turister i den lille sentrumskjernen. Hansen og hennes guider har mer enn nok å gjøre, og på de travleste dagene er så mange som 70 ansatte ute i jobb samtidig.

Turistar i Stavanger

Stavanger, her fra Gamle Stavanger, blir tydelig prega når cruiseturistene inntar byen hver sommersesong.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Guidebedriften har måttet ansette barnevakter for barna til guider som er kalt inn ekstra mens barnehagen er stengt, ifølge Hansen.

– Det er bare veldig kjekt, spesielt fordi folk er så fornøyde når de kommer tilbake fra tur. De synes Stavanger er en fantastisk by, sier hun.

– Turismen er den nye oljen. Det har vi sett gjennom flere år. Og når folk har fått øynene opp for hvor flott det er i Norge, kommer de tilbake igjen, mener hun.