Hopp til innhold

Frida (15) har utgitt sin første bok og har kontrakt på fem til

Frida Johansen Løvland endte opp med å utgi sin første bok etter at hun fikk dårlig tilbakemelding på en novelle fra norsklæreren. – Viktig å satse på unge stemmer, mener Forleggerforeningen.

Frida Johansen Løvland (15) fra Sveio

Frida Johansen Løvland fra Sveio har god fantasi, det har hun fått utløp for i sin bokserie i sjangeren fantasy.

Foto: Iris Elin Ullvang / NRK

I en alder der mange ikke er helt sikre på hva de vil bli, utmerker Frida Johansen Løvland seg. Hun har allerede gitt ut sin første bok, skrevet to bøker til og har kontrakt på tre bøker til etter det.

Alt før fylte 16 år.

– Jeg fikk ganske dårlig tilbakemelding på en novelle som jeg var fornøyd med. Men jeg fortsatte å skrive, plutselig var den like lang som en bok, forteller hun.

Tapte konkurranse

En familievenn fant en konkurranse der en kunne vinne en bokkontrakt. Løvland vant ikke, men forlaget likte boken så godt at de likevel tilbydde henne en kontrakt, skriver Haugesunds Avis.

– Det var bare noe jeg drev med på fritiden, jeg trodde ikke det kom til å bli noe. Å få bokkontrakt som 14-åring føltes uvirkelig, sier 15-åringen.

Boken heter «Fanget i fortiden» og er en del en fantasyserie, kalt «Trancia».

Til tross for en travel hverdag, med skole, håndball, ridning og piano, fant hun plass til skriving. Og bøkene er skrevet på mobil.

– Det blir mange sene kvelder, og lite søvn av og til, men jeg skriver best på kveldstid. Jeg skriver også ofte i bilen.

Frida Johansen Løvland

Frida Johansen Løvland har allerede skrevet tre av seks bøker i fantasyserien.

Foto: Iris Elin Ullvang / NRK

Skriver for gøy

Heidi Austlid, direktør i Forleggerforeningen, ser at mange forlag har fokus på unge forfattere.

– Du ser ut til at flere velger å satse på nye, unge, forfatterstemmer som kan treffe et større mangfold, mener Austlid.

Rahma Hamed.

Rahma Hamed (20) ga i 2020 ut boken «Å samle solstråler fra Mosul til Drammen». Den handler om hennes egen oppvekst.

Foto: privat

I 2020 har medlemsforlagene deres utgitt bøker fra flere unge debutanter.

Blant annet «Å samle solstråler fra Mosul til Drammen» fra Rahma Hamed (20), «Det høres alltid ut som om det regner nå» av Lukas Rotevatn (23), og «Melkeveien» fra Pauline Östgård (23).

– Unge er spesielt viktige å satse på, når lesertall blant barn og unge voksne går nedover. Det må gjøres en jobb med å bringe fram flere stemmer, som flere kan kjenne seg igjen i for å øke leselysten.

Heidi Austlid i Den norske Forleggerforening.

Direktør i Forleggerforeningen, Heidi Austlid, heier på unge stemmer.

Foto: Kristin Hefte

– Vi trenger en hel haug med ulike forfatterstemmer, og forlag som tør å satse. Hvis du får dårlig tilbakemelding må du ikke la det stoppe deg hvis du har en historie å fortelle, sier direktøren.

Austlid er imponert over 15 år gamle Frida, men presiserer at det er viktig å følge opp unge forfattere.

– Forlaget har en oppgave i å guide henne og sørge for solide rammer, slik at hun kan utvikle sitt forfatterskap. Det er ingenting som tilsier at unge ikke kan skrive god litteratur som treffer leserne godt.

Til tross for den brå starten på forfatterkarrieren, er det ikke nødvendigvis forfatter Løvland ønsker å bli.

– Det er noe jeg liker å gjøre på fritiden, men det er ikke bare forfatter jeg vil bli, jeg har mange andre planer. Jeg skriver så lenge jeg synes det er gøy, sier 15-åringen.