Hopp til innhold

SR-bank avviser stadion-ansvar – skattebetalerne kan ta regningen

Fotballforsker Tor Geir Kvinen stiller seg kritisk til at skattebetalerne skal ta regningen for Viking stadion alene. – Vi er flere som har tatt risiko her, konkluderer Ap-politiker Kari Nessa Nordtun.

Mål på Viking stadion

HVEM SKAL TA REGNINGEN? Fotballforsker Tor Geir Kvinen mener Stavanger kommune og Sparebank 1 SR-Bank må ta tapene knyttet til Viking stadion, når fotballklubben ikke lenger har rygg til å bære den store gjelden.

– Noen må ta tapet. Kommer ikke partene til enighet, så må de som har pant i stadion ta tapet, sier fotballforsker og førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, Tor Geir Kvinen.

Ifølge årsberetningen til Viking stadion AS fra 2016 er gapet mellom panten og den reelle verdien på Viking stadion over 40 millioner kroner.

– Stadioneieren har kastet kortene og har ikke rygg til å bære gjelden på stadionet. Det betyr at aktørene bak, i dette tilfellet Stavanger kommune og Sparebank 1 SR-Bank, må sette seg ned og løse gjeldssituasjonen. Det er ikke kun kommunens ansvar alene, mener fotballforskeren.

Tor Geir Kvinen

– Partene må sette seg ned, bli enige og skjære gjennom for å ta tapene som foreligger, mener fotballforsker Tor Geir Kvinen.

Foto: Torkel Schibevaag / NRK

Han stiller spørsmål rundt hvor mye penger kommunen skal bruke på en fotballstadion.

– Utfordringen er at bygget har et svært begrenset bruksområde. Det sier seg selv at dette er et dårlig kjøp av kommunen, sier Kvinen.

Politisk flertall for stadionkjøp

Fotballklubben har ikke råd til å eie anlegget lenger, og ønsker at kommunen skal overta eierskapet. Det pågår for øyeblikket forhandlinger om et kommunalt oppkjøp, og foreløpig er det flertall for å innfri klubbens ønske.

Kari Nessa Nordtun

– Vi er flere som har tatt oss risiko her, mener Ap-politiker Kari Nessa Nordtun.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Her er det flere som har påtatt seg risiko. Hvis kommunen går inn for å kjøpe stadion, slik som de legges opptil vil vi ende opp med å betale for risikoen SR-Bank har tatt, sier Ap-topp Kari Nessa Nordtun.

Hun er kritisk til at kommunen skal sørge for at SR-Bank kommer godt ut av deres avtale med Viking.

– De burde ta ansvar og opprette tettere dialog med kommunen og Viking. Det beste hadde vært å få på plass en løsning som koster minst mulig for byens innbyggere.

I morgen åpner porten. Foto:Per Thime/NRK

Stavangerpolitikerne diskuterer i disse dager om de skal ta over eierskapet av Viking stadion.

Vil ikke forskjellsbehandle

SR-bank er både bankforbindelse, sponsor og eier i Viking, men banken vil ikke blande seg i stadionsalget.

– Vi er ikke part i diskusjonen som pågår mellom Viking og Stavanger kommune rundt et eventuelt salg av stadion, sier konserndirektør for kommunikasjon i SR-Bank, Thor Christian Haugland.

Søndag rykket Viking ned til 1. divisjon. For klubbens økonomiske situasjon betyr det en inntektssvikt på mellom 15 og 20 millioner kroner, som kommer på toppen av de 20 millionene klubben allerede har kuttet de siste to årene.

– Vi vil prøve å være en god bidragsyter for Viking som eier og sponsor, men som bankforbindelse er det Viking selv som må løse deres utfordringer.

Thor-Christian Haugland

– Gjennom stadionlånet har vi sikret pant. Det blir feil å behandle dette annerledes fordi det er en fotballklubb, sier Thor Christian Haugland i SR-Bank.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

For å få orden på økonomien har Viking kvesset sparekniven og identifisert en kuttplan som reduserer neste års budsjett til nærmere 50 millioner kroner. Det resulterte i at fire ansatte ble sagt opp denne uken.

Selv om SR-Bank ikke vil løse stadionfloken, åpner Haugland for at banken kan bidra med frisk kapital i en skrapt klubbkasse.

– Blir det spurt om mer pengene fra aksjonærene i klubben, så vil vi vurdere det. Vi har for vane å stille opp med kapital ved behov, avslutter han.