Hopp til innhold

Dette er Vikings nye hverdag: Spillerflukt, budsjettkutt og flere bussturer

Etter søndagens nedrykk varsler Viking-sjefen ytterligere økonomiske kutt før neste sesong i 1. divisjon. Samtidig forventer sportssjefen å miste lagets beste spillere.

Vikings Rasmus Martinsen

PÅ VEI UT: Rasmus Martinsen (t.v.) fikk se det røde kortet av dommer Rohit Saggi, da Viking rykket ned i snøværet på Alfheim søndag. Det kan bety at stortalentet Julian Ryerson (t.h.) er ferdig i klubben etter sesongen, bekrefter sportssjef Bård Wiggen.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Vi anslår en inntektssvikt på mellom 15 til 20 millioner kroner for neste sesong. Det er dramatisk, sier daglig leder i Viking, Eirik Henningsen.

De to siste årene har Viking kuttet budsjettet med nærmere 20 millioner kroner. Det kulminerte søndag i klubbens første nedrykk siden 1986.

– Vi har jobbet med dette scenarioet lenge. Allerede nå er vi nær å ferdigstille et budsjett som tar høyde for den ytterligere inntektsnedgangen klubben vil oppleve.

Pressekonferanse Viking

Etter sommerferien evaluerte Viking-ledelsen situasjonen laget hadde havnet i. Da uttalte Viking-leder Eirik Henningsen (t.v.) at skulle laget rykke ned, ville alt handle om å rykke opp igjen.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Levd på kredittkort

Viking-ledelsen opplyser at de allerede har identifisert kuttene, som skal resultere i et budsjett nær balanse for 2018. Blant annet skal reiseutgiftene reduseres. Det betyr flere bussturer til bortekamper neste sesong.

– De siste årene har klubben levd på kredittkort. Det kan vi ikke fortsette med. Situasjonen har vært ekstremt krevende.

– Er det viktigere å få orden på økonomien enn å rykke opp på første forsøk?

–Historien i Viking viser at det ikke er noen korrelasjon mellom pengebruk og resultater. Det aller viktigste for oss er å få orden på økonomien, men vi har et mål om å få på plass en tropp som skal hevde seg i divisjonen, svarer Henningsen.

Kristoffer Haugen i Viking.

PÅ VEI UT: Søndag bar Kristoffer Haugen kapteinsbindet i Vikings 3-0-tap mot Tromsø. Etter sesongen kan hans tid i klubben være over.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

– Vi har gamblet

3-0-tapet i snøværet på Alfheim var nådestøtet, som avsluttet et rikt kapittel i Viking-historien. Forutsetningene for en retur til Eliteserien på første forsøk, er alt annet enn enkle for sportssjef Bård Wiggen.

– Vi står foran en formidabel utfordring. Vi må sy sammen en tropp som er mer solid enn den vi har. Troppen må bestå av spillere som kjenner den norske kulturen og den skandinaviske måten å spille på. Det har vært gambling det vi har drevet med før, sier Wiggen.

Foran neste sesong har Viking 15 utespillere og to keepere under kontrakt. I tillegg regner sportssjefen det som sannsynlig at den solide venstrebacken Kristoffer Haugen og U21-landslagsspiller Julian Ryerson forsvinner i vinterens overgangsvindu.

Bård Wiggen

Sportssjef Bård Wiggen i Viking forventer at klubbens to beste spillere forsvinner fra klubben etter sesongen.

Foto: Vetle Jåsund/NRK

– Det ser jeg på som naturlig, og det er to spillere vi kan få penger for. Selv om disse to forsvinner, skal det være mulig å sette sammen en slagkraftig spillerstall.

Wiggen har allerede startet kartleggingen av spillere for kommende sesong. Allerede nå står flere navn på blokken til sportssjefen.

– Vi har en del spillere som står på hoppkanten og er klar for å stupe inn i Viking. Så får vi se om vi får landet disse.

Får fallskjerm

Viking har 36 millioner kroner i sponsorbudsjett inneværende sesong. Markedsavdelingen i klubben har allerede startet arbeidet med å hente inn ferske sponsorkroner til kommende sesong.

– Vi har blitt møtt med positiv respons fra sponsorene. I tillegg har vi store samarbeidspartnere med lengre avtaler, forteller daglig leder, Eirik Henningsen.

Thor Christian Haugland

– Vi er med videre, lover Thor Christian Haugland i SR-Bank.

Foto: Erik Waage / NRK

Klubben kalkulerer med 28 millioner kroner i sponsorbudsjett for kommende sesong. I tillegg kommer en sårt trengt nedrykks-fallskjerm på fem millioner kroner fra Norsk Toppfotball.

– Vi er med videre. Vår avtale løper frem til 2020, så vi står sammen med Viking frem til det, sier konserndirektør for kommunikasjon i Sparebank 1 SR-Bank, Thor Christian Haugland.

– Det var en trist dag i går, men jeg er sikker på at Viking kommer styrket gjennom dette, legger han til.

Laster innhold, vennligst vent..