Vikings mikrosjanse forsvant i snøen

Bare en halvtime ut i kampen scora Tromsø sitt første mot nedrykkskandidaten Viking. Det blir ikke eliteserien for Stavanger-klubben neste sesong.

Vikings Rasmus Martinsen

Her er det over. Hjemmelaget leder 3–0, og dommer Rohit Saggi gir rødt kort til Vikings Rasmus Martinsen i kampen mot Tromsø på Alfheim stadion.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Selvfølgelig er dette trist for klubben. Vi har sett det komme i noen uker nå, men får bekreftelsen i dag, sa Viking-trener Ian Burchnall like etter kampen.

Rekka på 28 sammenhengende år i norsk toppserie er over for Viking. Tromsø sendte Stavanger-laget ned i førstedivisjon med 3–0-seier på snødekte Alfheim i eliteserien søndag. Viking rykker ned til nivå to for første gang siden 1986.

Laster innhold, vennligst vent..

Før kampen fantes en helt teoretisk mulighet for at Viking kunne ha overlevd i norsk fotballs øverste divisjon. Med uavgjort eller seier over Tromsø, og Sogndal-tap for Strømsgodset, kunne Viking ha holdt seg i eliteserien – hvis de i tillegg vant de tre siste kampene i årets sesong.

Sogndal tapte. Men Viking vant ikke. Og de spilte heller ikke uavgjort.

– Gjennomgangstonen

Vikings spillere og supportere fikk bare leve i håpet i en halv time. Da sørga Simen Wangberg for ledelse til hjemmelaget.

Simen Wangberg

1-0: Ved Tromsøs Simen Wangberg.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Ian Burchnall

Ian Burchnall.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Landu Landu

Christian Landu Landu.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Like før hadde gjestene fra Stavanger en kjempesjanse. Ikke helt uvant kost for trener Burchnall.

– Jeg tror det oppsummerer det meste. Vi ser ganske stabile ut i den første halvtimen, og får en stor sjanse. Siden sommeren har det vært gjennomgangstonen, sier han.

Etter et Tromsø-frispark like før pause kunne Thomas Lehne Olsen dundre inn 2–0 fra hjørnet av 16-meteren.

I andre omgang var det definitivt over. Etter 73 minutter sørga Olsen for 3–0. Like etter blei Vikings Rasmus Martinsen sendt av banen etter å ha fått sitt andre gule kort, og Viking måtte spille de siste minuttene med ti mann.

Haugen: – Vårt ansvar

Tromsø-spiller og eks-Viking Christian Landu Landu tror de gamle lagkameratene lenge har vært forberedt på nedrykk, men synes det er trist.

– De får bruke vinteren godt, og så får vi se hvordan de klarer å stable ting på beina igjen. Men det er klart det er tøft der nå, det skjønner alle som følger litt med på norsk fotball, sier han.

På spørsmål om han fortsetter som trener, svarer Burchnall at han neppe er den rette til å svare på det spørsmålet.

– Jeg er skuffa, og jeg må selvfølgelig ta ansvar for det som har skjedd. Men jeg veit at jeg kan bedre enn dette, sier han.

Tromsøs Runar Espejord og Vikings Kristoffer Haugen

SJANSE: Vikings Kristoffer Haugen var involvert i det som kunne blitt et Viking-mål i det 29. minutt. Her i duell med Tromsøs Runar Espejord.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Vikings Kristoffer Haugen sier spillerne har full tillit til treneren.

– Dette er fullt og helt vårt ansvar som spillere, sier han.

– En klubb som Viking hører hjemme i det beste selskap, men i år har vi ikke klart å prestere godt nok. Vi må reise oss, og sørge for at folk i Stavanger har noe å være stolte av igjen, sier han.

Les hva Viking-styrelederen sa om et eventuelt nedrykk før helga.