Hopp til innhold

«Storebror» Viking har gitt fra seg tronen

I 2005 var attpåtil Viking 2 bedre enn FK Haugesund. Nå har lillebror i nord tatt over fotballhegemoniet i Rogaland. – Hardt arbeid og klubbygging, forklarer FKHs Jostein Grindhaug.

Viking FKH

Dette er grafen som beviser at FKH har overtatt tronen i fotballfylket Rogaland.

– Det var en stor optimisme rundt Viking. Vi skulle bygge et topplag, og målsettingen var å ende blant de tre beste i Eliteserien hvert år, forteller Ole Rugland.

Året er 2005. Viking misser sjansen for seriegull, grunnet en dårlig sluttspurt, og ender på 5. plass.

– Vi hadde akkurat fått ny stadion, som vi fylte annenhver helg. I tillegg hadde vi en positiv kontantstrøm på mellom 20 og 30 millioner kroner hvert år. Det var en «hype» rundt norsk fotball.

Styreleder Ole Rugland i Viking må svare på spørsmål fra pressen

Ole Rugland mener det hadde vært verre om Sandnes Ulf eller Bryne tar over rollen som storebror i rogalandsfotballen.

Foto: NRK

Samme år vant Viking 2 sin avdeling i 2. divisjon foran FK Haugesund, som rykket opp.

– Vi hadde rykket ned til 2. divisjon og var på konkursens rand, mens Viking hadde ny stadion, god rekruttering og bra økonomi. Viking hadde et voldsomt godt utgangspunkt – alt lå til rette for dem, mener sportssjef i FKH, Jostein Grindhaug

Brukte én milliard

Rugland forteller om et enormt forventningspress fra omgivelsene. Det ble hentet dyre spillere til A-laget. Den gylne juniorgenerasjonen, som vant NM-gull i 2003, ble henvist til B-laget.

– Prisene på spillere var dyre, og alle de norske klubbene hadde penger etter den nye TV-avtalen. I Viking ble det gjort disposisjoner for å oppnå suksess, forteller Rugland.

Fra 2004 til 2014 brukte klubben én milliard kroner uten særlig sportslig suksess. Etter å ha kuttet 20 millioner kroner de to siste årene, rykket Viking ned i 2017.

– Det er trist og vemodig. Jeg kjenner på en tomhetsfølelse, innrømmer aksjonæren.

Vikings Rasmus Martinsen

Rasmus Martinsen (t.v.) fikk se det røde kortet av dommer Rohit Saggi, da Viking rykket ned i snøværet på Alfheim tidligere i høst. Viking tapte kampen og nedrykket var et faktum.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Nå må Viking kutte ytterligere 20 millioner kroner før neste sesong, noe som resulterer i at flere mister jobben i klubben de elsker.

Rollene er snudd

12 år etter at Viking 2 slo FKH i 2. divisjon, har laget fra Haugesund tatt over fotballhegemoniet i fotballfylket Rogaland.

Arne Larsen Økland

– Potensialet i Stavanger er vesentlig høyere enn i Haugesund, men samtidig er forventningene mye større, mener Arne Larsen Økland.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen / NRK

– Jeg hadde ikke trodd at vi skulle komme i den situasjonen at Viking rykket ned til 1. divisjon og FKH kjemper om medaljer i Eliteserien, sier Arne Larsen Økland.

Han var direktør i Viking fra 2012 til 2015, og i et intervju med NRK i 2014 uttrykte den tidligere utenlandsproffen at laget kunne rykke ned.

– Jeg hadde ikke trodd de ville gå ned i år, men havne midt på tabellen. Likevel trodde jeg problemene kom til å tilta utover sesongen og inn mot 2018-sesongen. Klubben har ikke de samme ressursene som tidligere.

Best over tid

NRK har sammenlignet tabellplasseringene til de to eliteserielagene fra Rogaland i perioden 2010 til 2017. Den viser at FKH har gjort det best i Eliteserien av de to.

  • Vikings snittplassering: 8,625
  • FKHs snittplassering: 7 (forutsatt at de ender på 7. plass i år, nå ligger klubben på 8. plass)

– Vi har jobbet hardt og bygget klubb, forteller Jostein Grindhaug.

Jostein Grindhaug

– Vi fikk satt sammen et godt team, og siden har vi ikke sett oss tilbake, forteller Jostein Grindhaug om trenerskiftet i 2009. Fire år senere kunne laget feire 3. plass i Eliteserien (bildet).

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

I starten av 2009 tok han og Eirik Horneland over treneransvaret i klubben. Asbjørn Helgeland fikk jobben som sportssjef. Det endte med opprykk til Eliteserien på første forsøk.

– Det første vi noterte på tavla var «sult». Vi ønsket å hente inn spillere som ville bruke klubben som springbrett til noe større. Det er et sjansespill å hente spillere, og vår forretningside er å hente spillere med videresalgspotensial.

Nikola Djurdjic, Alexander Søderlund og Christian Gytkjær er levende bevis på at den strategien har funket.

– Det er ofte slik at det må skje noe drastisk for at det skal skje en forandring. Etter nedrykket til 2. divisjon tok vi rev i seilene og fikk vendt situasjonen med hard jobbing. Vi fikk mange av de riktige folkene inn i klubben og jobbes sammen mot et felles mål. Det tror jeg bar frukter, og det er litt i den situasjonen Viking befinner seg i nå, mener Grindhaug.

Eliteserien fotball 2017: FK Haugesund - Viking (2-1).

FKH-kaptein Vegard Skjerve avgjorde derbyet mellom de to rogalandslagene tidligere i høst. I det 95. minutt steg den duellsterke midtstopperen frem og fikk satt ballen i Viking-målet.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Sluttet å pøse inn penger

Mens de i Haugesund har fått tid til å bygge klubben opp, så har forutsetningene og forventningene vært annerledes i Stavanger.

– Jeg tenker ofte på Viking-ledelsen. Hvis det er vanskelig å svare til forventningene i Haugesund, så må det være mye verre i Stavanger, sier Ole Henrik Nesheim.

Ole Henrik Nesheim

– Det er noe med forventningene. I Haugesund var det spilt fotball i 100 år uten kontinuitet på toppnivå. Nå har vi klart det, men likevel forventer publikum mer. Det undrer meg, sier Ole Henrik Nesheim.

Foto: Magnus Berning / NRK

Han er styreleder og eier i FKH. Frem til 2009 spyttet Nesheim inn penger i satsingen for å stable et solid eliteserielag på beina. Men da var det slutt. Det ble dannet et aksjeselskap og klubben måtte klare seg selv.

– Hvis pengene kommer for lett, så snur du ikke hver stein. I dag er FKH en gjeldfri klubb og pengene blir forvaltet sunt.

Laster innhold, vennligst vent..