Hopp til innhold

Har brukt én milliard uten sportslig suksess

Viking har brukt én milliard kroner de siste ti årene i kampen for å nå toppen i norsk fotball. De seks siste sesongene har klubben drevet med til dels store underskudd.

Rosenborg Viking

Viking har brukt en milliard kroner de siste ti årene i forsøket på å hamle opp med blant annet Rosenborg i kampen om medaljene i norsk eliteserie.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Klubben Viking og hele organisasjonen er bygd på at vi skal være med i toppen av norsk fotball. Når vi ikke er det, noe vi ikke har klart det de siste ti årene, så merkes det på økonomien, sier direktør i Viking, Arne Larsen Økland.

I løpet av de neste to årene må klubben oppnå sportslig suksess. Hvis ikke kan konsekvensene bli store, både økonomisk og sportslig.

Viking har bare de siste to årene brukt like mye penger som de to andre klubbene fra Rogaland i eliteserien, FK Haugesund og Sandnes Ulf, til sammen.

Røde tall siden 2007

Arne Larsen Økland

Arne Larsen Økland sier manglende sportslig suksess merkes på klubbens økonomi.

Foto: Erik Waage

NRK har gjennomgått regnskapene for de tre klubbene siden 2004. Det var året Viking flyttet over til ny stadion i Jåttåvågen, og som på mange måter skulle innlede en ny æra for klubben, som dominerte norsk fotball på 1970- og 1980-tallet.

Det hele startet bra, økonomisk sett. I 2004 økte driftsinntektene til over 51 millioner fra 30 millioner året før, og overskuddet var på 2,4 millioner. I 2006 var omsetningen på nær 100 millioner og eierne kunne ta ut over 2 millioner i utbytte.

Siden den gang har klubben, med unntak av 2007, gått med underskudd.

Klubben har satset alt på sportslig suksess. Egenkapitalen forsvant, men pengebruken ga likevel ikke resultater. Over én milliard er brukt, halvparten av dette på lønn.

– Dette går ikke lenger. Én milliard er mye penger. Den nye stadion ga klubben helt andre inntektsmuligheter. Dels har vi tatt det ut, dels gjenstår det en del, sier Økland.

Avhengig av sportslig suksess

Men det begynner å haste. Før emisjonen, som brakte nye og friske 30 millioner i kapital til Viking foran fjorårssesongen, ble det laget en treårsplan.

Den hviler på sportslig suksess som grunnlag for en bedre økonomi. Lykkes ikke det, må det langt kraftigere lut til enn ostehøvelkutt.

Artikkelen fortsetter under videoen.

I kampen for å nå toppen i norsk fotball, har Viking brukt én milliard kroner de siste ti årene. De seks siste sesongene har Viking drevet med til dels store underskudd. Direktør Arne Larsen Økland kommenterer tallene.

VIDEO: Se hvordan Viking-direktør Arne Larsen Økland kommenterer klubbens pengebruk de siste ti årene. Reporter og fotograf: Erik Waage


– Vi har bygget opp en god klubb. Klubben har en flott stadion og et godt apparat. Det er veldig bra, men det vi ikke har klart er å skape en bærekraftig økonomi. Vi har brukt mer penger enn det vi har tjent gjennom mange år. Det gjør jo at vi er nødt for å snu den utviklingen, sier Viking-direktøren.

– Også andre klubber har brukt mye penger

Han er langt fra den eneste direktøren som de siste har lagt frem dels store røde tall gjennom flere år. Det totale underskuddet siden 2008 har vært på 85 millioner kroner.


– Vi har brukt mye penger i Viking, og vi kan ikke slå oss på brystet og si at vi har lyktes veldig godt med det. På den andre siden er det også mange andre norske klubber som har brukt mye penger, men som ikke vises igjen i regnskapene. Det er fordi de har fått pengene fra investorer eller spillerinvesteringsselskap, sier Økland.

Presset på både spillere, trenere og ledelse har vært stort gjennom mange år. Publikum forlanger suksess. Spillere, trenere og ledere har sluttet eller er byttet ut på rekke og rad. Det har kostet flesk.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Berntsen

Både Bjarne Berntsen og Åge Hareide er blant dem som de siste ti årene har forsøkt å vinne noe med Viking uten suksess.

Foto: Yttri, Tor / NTB scanpix

– De med god økonomi vinner

Konsekvensene av å ikke satse økonomisk kunne likevel ha blitt dramatiske, mener Økland. Han er likevel klar på at nok er nok.

– Viking kan ikke drives på samme måte lenger uten at sportslig suksess gir mer penger inn i kassen fra medieavtalen, europacupspill eller en dramatisk økning i inntektene på annen måte, mener han.

– Er sportslig suksess avhengig av god økonomi – og omvendt?

– Det er gjort mange undersøkelser på sammenhengen mellom økonomi og sportslig suksess. Det er ingen tvil om at nesten alltid er det de som har god økonomi og ressurser tilgjengelig som vinner. Du vil alltid ha noen unntak som kommer opp og som gjør det bra, men som regel over en kortere periode, sier Økland.

Lysere for naboklubben

Fjorårets bronsevinner FK Haugesund har klatret sakte, men sikkert mot toppen av norsk fotball, med langt mindre ressurser, selv om også de har økt budsjettene kraftig de senere årene.

I fjor hadde klubben en omsetning på 75 millioner, men gikk 6,6 millioner i overskudd.

Så sent som i 2011 var omsetningen 52 millioner, på samme nivå som da Viking flyttet inn i mye lokaler i Jåttåvågen.

Har kort tid på seg

Viking-direktøren er klar på at de har kort tid på seg til å snu ting rundt. Om klubben ikke er tilbake i toppen innen to år, er det slutt på tiden hvor man bruker penger man ikke har.

Det betyr kraftige kutt, en mindre attraktiv klubb for spillere, og i verste fall en helt annen fotballhverdag i Jåttåvågen.

Treårsplanen for Viking går ut sesongen 2015. Innen den tid må klubben gå i balanse.

– Vi la frem regnestykkene for våre eiere høsten 2012, og sa vi kan kutte oss ned til balanse på kort sikt. Men det innebærer at vi må glemme de sportslige målsettingene, og det er stor risiko for å rykke ned en divisjon. Alternativet var en emisjon og foreta kuttene over en lengre periode, sier Økland.

Kan bli kutt i spiller-lønninger

Hvis de ikke klarer dette, vil konsekvensene bli langt mer dramatiske.

– Får vi ikke dette til, må vi kutte veldig mye i lønn, både blant spillere og administrasjon. Men kutter du i spillerlønningene, fristiller du spillerne. De trenger heller ikke godta kutt, fordi de har tidsbegrensede kontrakter som ikke kan sies opp. Det betyr i praksis at de kan gå til den klubben de vil, sier Økland.

Han viser i den anledning til Stabæk som flyttet tilbake til Nadderud og rykket ned en divisjon.

– Det er en kalkulert risiko, som vi da måtte ta med. Det er ikke dermed sagt at vi ikke kunne kommet tilbake igjen, men den veien vil bli ganske lang, sier Økland.