Hopp til innhold

Faren til fetteren: – De færreste hadde holdt ut

Fetteren til Birgitte Tengs, som siden 1998 har vært stemplet som drapsmann, er nå ett skritt nærmere frikjennelse. Samtidig stevner fetteren staten, og krever erstatning.

Faren til fetteren i Tengs-saken.

UTÅLMODIG: Faren til fetteren i Tengs-saken vil ha raskere saksgang etter at tiltalen mot en ny mann kom i dag.

Foto: Marthe Synnøve Susort Johannessen / NRK

En 52 år gammel mann fra Kopervik ble i september i fjor pågrepet og siktet for drapet på Birgitte Tengs (17). Mandag ble det tatt ut tiltale mot mannen.

To år etter drapet i mai 1995 ble Tengs sin da 19 år gamle fetter dømt for drapet på sin kusine. Fetteren ble året etter frikjent i lagmannsretten, men han ble samtidig dømt til å betale foreldre oppreisning i en sivil sak, der det gjelder andre beviskrav.

Erstatningskravet er senere ettergitt, men dommen står ved lag.

Arvid Sjødin

VARSLER KRAV: Arvid Sjødin er advokat for fetteren til Birgitte Tengs.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

– Det vi gjør nå er å sørge for at Agder lagmannsrett blir gjort kjent med beslutningen for å få gjenåpnet saken mot fetteren. Nå er en mann er tiltalt, og vi kan ikke ha to forskjellige gjerningsmenn, sier fetterens forsvarer Arvid Sjødin.

– Hva med erstatningskrav?

– Det vil komme et erstatningskrav så raskt saken er gjenåpnet, sier Sjødin.

I dag sender fetterens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, dokumentene som kan frifinne hans klient til Agder lagmannsrett.

– Det er en grei avklaring at tiltalespørsmålet er avgjort. Jeg vil ta opp med partene hvordan det er hensiktsmessig å behandle saken videre, sier førstelagmann i Agder lagmannsrett Dag Bugge Nordén til NRK.

– Helt ufattelig at vi skal operere med to gjerningsmenn

Faren til fetteren sier til NRK at han har forventninger til at den sivile dommen blir opphevet.

Jeg har forventninger til at Bugge Norden tar grep og rydder opp i denne saken. Det fortjener vi, og det er faktisk hans plikt å forsøke å rydde opp og jeg har forventninger til at han gjør det, sier Jakob til NRK.

Han reagerer på at den sivile dommen mot sønnen ikke allerede er opphevet.

– Blant de «smarte» innenfor rettsapparatet går det visst an, men for menigmann er det jo helt ufattelig at vi skal operere med to gjerningsmenn som ikke engang kjenner hverandre og ikke har noe tilknytning til hverandre, sier han.

Mandag melder Riksadvokaten at de beklager til fetteren.

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud.

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud.

Foto: Thomas Brun / NTB

– Er det en floskel, eller mener han det? Er han forpliktet til det i denne situasjonen, eller mener han det? Jeg håper han mener det, men noen må ta grep å få oss ut av situasjonen, sier faren til fetteren.

Han er svært utålmodig over å få sønnen fullstendig renvasket.

– Hvorfor skal de fortsette å torturere oss med å la denne sivile dommen stå? De sendte folk til månen for 50 år siden, og her i Norge klarer de ikke å oppheve en feilaktig idømt dom. Det er en fallitterklæring. Fullstendig, sier han.

– Jeg vil våge meg påstanden at de færreste hadde holdt ut. Man skal helst ikke banne, men det har vært et helvete.

Treff på DNA-markør

I april kom en ny sakkyndigrapport mot siktede i Birgitte Tengs-saken. Den bekreftet at DNA funnet på Tengs sin strømpebukse, er likt DNA-et til den siktede mannen i 50-årene fra Karmøy.

Mai 1995: Politiet undersøker stedet der Birgitte Tengs ble funnet drept. Funn som ble gjort her kan vise seg å bli utslagsgivende.

Mai 1995: Politiet undersøker stedet der Birgitte Tengs ble funnet drept. Funn som ble gjort her kan vise seg å bli utslagsgivende.

Foto: NTB

«Det betyr at DNA-markørens y-kromosom kan ha kommet fra han eller noen med samme profil», slo rapporten fast.

NRK forklarer

Birgitte Tengs-saken enkelt oppsummert

Birgitte Tengs-saken enkelt oppsummert

Birgitte Tengs (17) ble funnet drept nær hjemmet sitt på Karmøy i 1995.

Birgitte Tengs-saken enkelt oppsummert

Hvem drepte Birgitte?

En omfattende drapsetterforskning førte til at Birgittes fetter kom i politiets søkelys. Fetteren tilsto først drapet og ble dømt i tingretten. Senere trakk han tilståelsen.

Birgitte Tengs-saken enkelt oppsummert

Hvorfor trakk fetteren tilståelsen?

Politiet fikk kritikk for avhørsmetodene som ble brukt. Fetteren og forsvarerne mente at tilståelsen ble presset fram i avhør og valgte å anke dommen.

Birgitte Tengs-saken enkelt oppsummert

Hva ble resultatet i lagmannsretten?

I lagmannsretten ble fetteren frikjent for drapet, men dagen etter frifinnelsen ble han dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til Birgittes foreldre i en sivil erstatningssak.

Birgitte Tengs-saken enkelt oppsummert

Hvordan er det mulig?

I en sivil rettssak gjelder andre beviskrav enn i en straffesak. Derfor kan dommene i to slike saker bli forskjellige. Erstatningskravet ble senere droppet, men selve erstatningsdommen ble stående.

Birgitte Tengs-saken enkelt oppsummert

Hvorfor ble ikke saken avsluttet her?

Fetteren ønsket å bli kvitt erstatningsdommen og tok saken videre til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Her fikk han delvis medhold.

Birgitte Tengs-saken enkelt oppsummert

Hva ble resultatet i Strasbourg?

Den norske staten ble dømt til å betale erstatning til fetteren. De mente erstatningsdommen gikk for langt i å forutsette at fetteren var skyldig. Men erstatningsdommen ble fortsatt ikke opphevet.

Birgitte Tengs-saken enkelt oppsummert

Er saken oppklart?

Birgitte Tengs-saken ble etterforsket av «cold case»-gruppen i Kripos. Nye DNA-analyser førte til at en mann i 50-årene ble pågrepet i september 2021. Han er nå siktet for drapet. Samtidig skal retten nå vurdere erstatningsdommen mot fetteren på nytt.

Drapet på Birgitte Tengs

Rapporten ble i juni kontrollert av Den rettsmedisinske kommisjon.

I 1997 ble fetteren først dømt for drapet på Birgitte Tengs, så frikjent i lagmannsretten.

Dagen etter han ble frikjent ble han likevel dømt i den sivilrettslige saken. Han ble dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til Tengs sine foreldre.

Tatt opp elleve ganger

Denne dommen har både fetteren og far til fetteren, sammen med deres advokat Arvid Sjødin kjempet mot siden dommen falt. Hele elleve ganger har de begjært saken gjenopptatt, men fått avslag.

På det tolvte forsøket lyktes de. Agder lagmannsrett skrev i fjor høst at det hadde vært en betydelig utvikling i saken siden forrige behandling i lagmannsretten i mai 2020.

Foreldrene til Tengs og bistandsadvokatene deres, John Christian Elden og Erik Lea, har tidligere sagt at de vil avvente en behandling av ankesaken til det foreligger en dom mot den nå tiltalte mannen.

Elden skriver i en SMS til NRK at foreldrene tar tiltalen til etterretning.

– De vil nøye høre gjennom bevisførselen i retten for å se om den påvirker deres oppfatning av saken. De vet av erfaring i denne saken at en tiltale i seg selv ikke løser saken, skriver advokaten.

Riksadvokaten og statsadvokat beklager

Konstituert statsadvokat Thale Thomseth sier fetteren er frikjent for straffekravet og har vært utenfor mistanke i en årrekke, men også hun beklager på vegne av påtalemakten.

– Politiet har tidligere gått ut offentlig og gitt uttrykk for at de har stor forståelse for at fetteren og ikke minst hans familie har stått i en vanskelig situasjon i mange år, ikke minst på grunn av erstatningskravet. Tidligere riksadvokat Busch har også for kort tid siden sagt at det er all grunn til å beklage og vi stiller oss selvfølgelig bak det, sier Thomseth.

Birgitte Tengs ble funnet drept ved Gamle Sundvegen om morgenen lørdag 6. mai 1995. Stedet er ikke langt fra hjemmet der Birgitte bodde med sine foreldre.
Kvelden før var Birgitte med på et møte på Avaldsnes før hun dro videre til Kopervik sentrum.
Birgitte ble gjenkjent i gågata i Kopervik seint fredags kveld. Dette er den siste sikre observasjonen som er gjort av henne.
Hun skal hun også ha snakket med sjåføren av en bil i samme område. Denne personen har aldri blitt identifisert.
Like over midnatt så to vitner en bil kjøre i høy hastighet opp Gamle Sundvegen.
Gamle Sundvegen er den veien der Birgitte Tengs ble funnet drept lørdags morgen. Veien er i dag stengt for ordinær biltrafikk.

Flere nyheter fra Rogaland