Hopp til innhold

Enkel trening gir god effekt for eldre

Åtte uker med vanlig trening kan gi eldre mye bedre helse, viser en ny studie. – Jeg føler meg yngre, sier John Ivar Tørring (69).

John Ivar Tørring

John Ivar Tørring trener fire ganger i uken, og merker god effekt av styrke- og kondisjonsøktene. En ny studie viser at helt vanlig trening har stor betydning for helsa til eldre.

Foto: Erik Waage / NRK

I treningsrommet til seniorsenteret Skipper Worse i Stavanger er det full aktivitet. Styrketrening står på programmet, og de eldre ser ut til å trives med roser i kinnene og svetteperler i pannen.

– Da jeg begynte her, hadde jeg sittet på et kontor i 40 år. Det var på tide å komme i gang, slår John Ivar Tørring fast.

69 år gamle Tørring er en av 37 eldre som har deltatt i forskningsprosjektet til to studenter ved Universitetet i Stavanger (UiS). Resultatene av studien kom i dag, og den viser at bare åtte uker med helt vanlig trening kan gi et mye høyere oksygenopptak.

– Tidligere forskning har vist mye av det samme, men da har de eldre måttet gjennom harde fysiske tester i et laboratorium. Vi har derimot valgt å la de trene på den måten de er komfortable med, sier studentene Ruben Wallentinsen og Kyrre Kind Monsson.

Kyrre Kind Monsson og Ruben Wallentinsen

Kyrre Kind Monsson og Ruben Wallentinsen har levert sin bacheloroppgave ved UiS. De har sett på sammenhengen mellom eldre, trening og oksygenopptak.

Foto: Erik Waage / NRK

Hadde ikke trent på ti år

Studien har altså vist det studentene kaller en signifikant økning i det maksimale oksygenopptaket til de eldre; hele 6,3 prosent økning i snitt for deltakerne. I tillegg har de mindre fett på kroppen og lavere BMI.

– Med trening kan eldre ha en selvstendig livsstil lenger, og de blir i mindre grad pleietrengende. En slik studie viser også at det er mulig å spare penger på sykehjemsplasser, sier Wallentinsen.

Da John Ivar Tørring begynte å trene på Skipper Worse, var det ti år siden sist han hadde vært aktiv. Jobben krevde sitt, og trening ble ikke prioritert. Men som deltaker i UiS-studien, trente han med vekter to ganger i uka, i tillegg til sykling to ganger ukentlig.

– Jeg går og løper fortere nå. Jeg puster dypere og lettere. Jeg føler meg rett og slett som en yngre person, sier han.

– Viktig å holde kroppen i gang

Studien ble utført ved at deltakerne gikk eller løp drøyt fire runder på en stadion, noe som tilsvarer en engelsk mile. Da de kom i mål, ble pulsen deres målt, i tillegg til at vekt, alder og kjønn ble plottet inn i en kalkulator.

Eldre trener på Skipper Worse

Eirik Skarpsno og Reidar Olsen er gode treningskamerater på seniorsenteret Skipper Worse i Stavanger.

Foto: Erik Waage / NRK

Åtte uker senere ble testen gjennomført på nytt. I mellomtiden hadde deltakerne trent styrke og kondisjon med en intensitet de var komfortable med.

Hilde Harstad deltok også i studien. Hun synes studien var spennende – og slitsom.

– Resultatene er interessante. Det er åpenbart viktig at vi som begynner å bli gamle, holder kroppen i gang, sier hun.

Flere nyheter fra Rogaland