Hopp til innhold

Datter (6) fikk reklame i posten – hvem som helst kan få barnas adresser

HAUGESUND (NRK): Haugesund kommune leverer ut klasselister til alle som ber om det. Pappa Håkon Falnes frykter sensitiv informasjon kan havne i feil hender.

Håkon Falnes, FAU Gard skole

REAGERER: Håkon Falnes vet at kommunen ikke gjør noe ulovlig når klasselister leveres ut. Likevel mener han Haugesund kommune burde være mer forsiktig og beskyttet barna bedre.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Jeg reagerte på at det kom post adressert til dattera mi som var målrettet reklame, sier Håkon Falnes.

Han sitter i foreldrearbeidsutvalget (FAU) ved Gard skole i Haugesund, og kjemper en kamp for at kommunen skal bli mer forsiktig med å gi ut informasjon. Kommunen har gitt ut klasselister til idrettslag, foreninger og privatskoler.

– Haugesund kommune beskytter ikke barna her. Jeg som forelder har aldri gitt tillatelse til at denne informasjonen kan brukes slik, sier Falnes.

Reklame i posten til seksåringer

INVITASJON: Et av brevene som kom i posten til Håkon Falnes' seks år gamle datter, var fra fotballaget Haugar.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

Sportsklubben Haugar har sendt invitasjoner til barn i over ti år. De får klasselistene fra skolene.

– For oss er dette en invitasjon, ikke reklame. Vi har heller ikke fått forståelsen av at dette er et stort problem, sier daglig leder Roald Osmundsen.

– Følger bare loven

Haugesund kommune innrømmer å ha gitt fra seg klasselister til utenforstående, fordi det er offentlig informasjon.

– Vi kunne prøvd å la være å gi dem ut. Da kan de som ber om innsyn anke avgjørelsen. Fylkesmannen ville da bedt oss om å følge Datatilsynets retningslinjer, sier skolerådgiver Louise Kvitvang.

Louise Kvitvang, rådgiver skole, Haugesund

FØLGER LOVEN: Rådgiver Louise Kvitvang forstår at foreldre er bekymra. Men sier kommunen forholder seg til offentlighetsloven.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

Forstår du at foreldrene er bekymret?

– Ja, for man trenger ingen grunn for å få utlevert klasselistene, svarer hun.

Veldig ulik praksis

Justisdepartementet bestemte i 2009 at elevlister er offentlige dokument. Dermed kan hvem som helst be om innsyn, og få både adresse, telefonnummer, e-post og fødselsdato til barn.

Men det er veldig ulik praksis rundt om i Norge. Blant annet har Utdanningsetaten i Oslo pålagt skoler å gjøre klasselister interne.

Camilla Nervik

FÅR SPØRSMÅL: Datatilsynet får ofte spørsmål om klasselister. Seksjonsleder Camilla Nervik sier høsten er høysesong for henvendelser.

Foto: Datatilsynet

– Noen skoler utleverer hele lister, mens andre har funnet unntak i offentlighetsloven. Da utleverer de ikke listene til andre foreldre heller, sier seksjonsleder Camilla Nervik i Datatilsynet.

Hver høst får de henvendelser om klasselister. Men ofte fra foreldre som ikke får utlevert listene.

Interne lister i Oslo

På Rustad skole i Oslo er klasselistene interne. I tråd med pålegget fra Utdanningsetaten i kommunen.

– Hovedregelen er at klasselister er interne, med mindre foreldrene har samtykket til at de legges ut offentlig, sier administrasjonsleder Vigdis Tveter.

– Jeg tror de fleste ønsker at andre foreldre skal få utlevert klasselistene, men ikke utenforstående, sier Camilla Nervik.

Geir Toskedal

UHELDIG PRAKSIS: Geir Toskedal (KrF) tar saken om offentlige klasselister opp med regjeringen.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Tar opp saken med regjeringen

Stortingsrepresentant Geir Toskedal (KrF) mener det er uheldig at praksisen er så forskjellig fra kommune til kommune. Han mener foreldre ikke skal måtte være bekymret for at informasjon om barna deres kommer på avveie. Nå tar han saken opp med regjeringen.

– Det er nok mange som både har lovlige og ulovlige hensikter med å få slike opplysninger. Og det må være krystallklart hvordan kommunene håndterer dette. Derfor tar jeg opp spørsmålet i et regjeringsmøte, sier Toskedal.