Hopp til innhold

Ble sykmeldt etter hijabstrid

Hijabstriden ved Blidensol har ødelagt arbeidsmiljøet og gjort ansatte syke, ifølge Stavanger kommune. – Det var vært tungt og vanskelig, sier Yaha Gapuraejva.

Hijabstriden ved Blidensol har ødelagt arbeidsmiljøet og gjort ansatte syke, ifølge Stavanger kommune. – Det var vært tungt og vanskelig, sier Yaha Gapuraejva.

VIDEO: Yaha Gapuraejva (50) sliter med stressanfall og har måttet sykemelde seg etter syv år som fast ansatt ved Blidensol sykehjem i Stavanger.

– Jeg liker ikke at de deler folk i to – de med hijab eller de uten hijab, sier Yaha Gapuraejva.

Helsefagarbeideren fra Tsjetsjenia har bodd i Norge i 14 år og jobbet fast ved Blidensol sykehjem i Stavanger i de siste syv.

– Jeg har likt jobben min. Jeg likte pasientene mine og de likte meg også. Det som har skjedd er veldig trist, sier hun.

I dag ble det kjent at sykehjemmet mister driftsavtalen sin med Stavanger kommune fordi styret nekter de ansatte å bruke hijab på jobb.

Bekymret for arbeidsmiljøet

– Det som skjer på sykehjemmet er så urovekkende at vi ønsker ikke å fortsette vår samarbeidsavtale med Blidensol sykehjem, sier ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø.

Christine Sagen Helgø

Ordfører Christine Sagen Helgø i Stavanger.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Hijabstriden ved Blidensol har, ifølge kommunen, ført til stor uro og høyt sykefravær blant de ansatte.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra en del ansatte som er bekymret for arbeidsmiljøet. De sier det er høyt sykefravær, og de er urolige. Det er mye diskusjon rundt det som foregår på Blidensol, sier Helgø.

– De har kuttet kontakten med Arbeidstilsynet, og de har ikke kontakt med Stavanger kommune som oppdragsgiver. Sånn situasjonen er i dag, kan ikke vi fortsette.

Styremedlem: – Korrekt fra A til Å

Styremedlem Thomas Middelthon, som i dag ble gjort kjent med vedtaket gjennom media er uenig i ordførerens verdensbilde.

Thomas Middelthon

Thomas Middelthon er styremedlem i Blidensol-styret.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det kommer jo som et sjokk på meg. Vi har opptrådt helt korrekt fra A til Å i denne saken, sier Middelthon.

– Kommer dere til å endre praksis nå?

– Vi har overhodet ikke diskutert hva vi kommer til å gjøre. Det kommer en juridisk utredning på våre hjemmesider nå før påske, som vil fortelle dere alt vi har tenkt å gjøre og hvor saken står.

Vedtaket i styret om å forby hijab som arbeidsantrekk, er ennå ikke iverksatt.

– En stor påkjenning

Yaha Gapuraejva er én av dem som ikke liker sykehjemmets vedtak om nøytral uniform. Hun ble sykmeldt da Blidensol i fjor vinter ønsket regler om nøytralt arbeidstøy. I dag sliter 50-åringen med stressanfall.

– Jeg har det vanskelig akkurat nå. Det har det vært siden dette vedtaket kom for flere måneder siden. Det var en stor påkjenning.

– Hva må til for at du eventuelt skal komme deg tilbake i jobb ved Blidensol?

– Akkurat nå er det vanskelig å tenke. Jeg ville bare beskytte meg selv, mine rettigheter og min tro, sier hun.

Blidensol sykehjem

Styret ved Blidensol sykehjem har fått kritikk av sine ansatte, Stavanger kommune, Likestillings- og diskrimineringsombudet og Arbeidstilsynet for å ha vedtatt forbud mot hodeplagg.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK