Hopp til innhold

Første modell med hijab og burkini avbildet i Sports Illustrated

Den muslimske supermodellen Halima Aden sprenger nye grenser iført hijab og burkini i det amerikanske magasinet Sports Illustrated.

I badetøysutgaven av Sports Illustrated poserer den somalisk-amerikanske modellen med flere varianter av det heldekkende badetøyet burkini.

Foto: Rich Fury / AFP

Det er første gang magasinet velger å avbilde en modell ikledd det islamske hodeplagget og det heldekkende badetøyet, ifølge CNN.

– Å være avbildet i Sports Illustrated er så mye større enn meg selv. Det viser at kvinner av alle bakgrunner, utseende og oppvekst kan stå sammen og bli hyllet, skriver hun i et Instagram-innlegg.

Magasinet har de siste årene gått mer bort fra å kun bruke modeller som representerer det klassiske vestlige skjønnhetsidealet. I 2016 valgte de blant annet å bruke pluss-size modellen Ashely Graham på coveret.

I en pressemelding forklarer sjef for Sports Illustrated Swimsuit, MJ Day, at mai-utgaven med Aden er en fortsettelse av bladets arbeid med å belyse flere former for skjønnhet.

– Å ha Halima som del av Sports Illustrated Swimsuit, er nok et eksempel på utvalget og spennet som finnes av skjønnhet. Hennes deltagelse er med på å belyse magasinets forbliktelse og tro på å støtte kvinner til å eie den de er og hva som gjør dem unike, sier Day ifølge People Magazine.

I 2016 ble den somalisk-amerikanske modellen den første deltageren i Miss Minnesota USA til å ha på seg hijab og burkini under konkurransen.

– Det finnes så mange muslimske kvinner som ikke føler de oppfyller samfunnets skjønnhetskrav. Jeg ønsker å fortelle dem at det er ok å være annerledes, at det å være annerledes også er vakkert, sa hun til CNN den gang.

Vokste opp som flyktning

Somalisk-amerikanske Aden vokste opp i Kenyas flyktningleier Kakuma før hun og familien flyttet til USA da hun var syv.

– Som barn følte jeg aldri at noen representerte meg, ettersom jeg aldri så noen med hijab når jeg bladde i magasiner. Vær aldri redd for å være den første, sa hun før hun skulle avbildes.

Laster Twitter-innhold

Bildene for Sports Illustrated Swimsuit ble tatt i Kenya på stranden Watamu Beach og skal publiseres i mai-utgaven.

– Jeg tenkte tilbake på da jeg var seks år og levde i flyktningleir i dette landet. Å leve den amerikanske drømmen og få komme tilbake å «shoote» for Sport Illustrated på Kenyas vakreste steder, tror jeg neppe er en historie noen kunne ha funnet på, sier hun i et intervju med Sports Illustrated publisert på Twitter.

Ikke første gang

Det er ikke første gang supermodellen gjør historie innenfor modellbransjen. I mars ble hun avbildet på forsiden av Vogue Arabia sammen med to andre modeller, Ikram Abdi Omar og Amina Adan, iført det muslimske hodeplagg. Det var magasinets første forside-cover av kvinner med hijab.

I april i fjor var hun også den første kvinnen til å posere med hijab på forsiden av den britiske utgaven av Vogue.

– Jeg styrker kvinner ved å forbli tro mot meg selv og oppfordre kvinner til å gå ut og ikke være redd for å være den første. Dersom du ikke ser deg selv representert noe sted, så gå ut og representer deg selv, sa hun til CNN på den internasjonale kvinnedagen i mars.

Vil du møte noen du er uenig med ansikt til ansikt? Start påmelding til Hele Norge snakker ved å svare på spørsmålet under:

Kulturstrøm

 • Skuespiller Shannen Doherty er død

  Skuespilleren som er mest kjent for sin rolle som Brenda Walsh i Beverly Hills 90210 er død.

  Hun ble 53 år gammel etter flere års kamp mot kreft.

  Shannon Doherty
  Foto: AFP
 • Fitness-guru Richard Simmons er død

  Fitness-guru Richard Simmons er død, det melder flere amerikanske medier. Han ble funnet død i sitt eget hjem. Han var også kjent for å være stemmeskuespiller og radiovert.

  Richard Simmons
  Foto: Richard Shotwell / AP
 • Ny «Euphoria»-sesong spilles inn på nyåret

  Etter måneder med spekulasjoner er det endelig bestemt at det blir en ny sesong av braksuksessen «Euphoria», skriver NTB.

  Ungdomsserien har blitt en av verdens mest populære TV-serier de siste årene. Det er tre år siden forrige sesong ble lansert.

  Nå skriver Hollywood Reporter produksjonen av en ny sesong går i gang i januar 2025.