NRK Meny
Normal

Bakterieutbruddet på SUS: – Lettet over at det er over

Flere gravide har vært veldig bekymret for klebsibella-smitten, og mange har tatt kontakt med både sykehus og jordmødre.

Irene Asheim Ivesdal
Foto: Kaj Hjertenes/NRK

Siste barn smittet av tarmbakterien klebsiella pneumoinia ble skrevet ut fra Stavanger universitetssjukehus torsdag. Nå er nyfødtavdelingen friskmeldt etter bakterieutbruddet forrige måned.

Faren over

Totalt 13 nyfødte barn ble smittet av tarmbakterien klebsiella pneumonia ved nyfødtintensiven i Stavanger i mai, og avdelingen ble isolert. En nyfødt gutt døde av komplikasjoner etter en infeksjon som kom på grunn av smitten.

– Det er en utrolig lettelse at det er over nå, sier leder Irene Asheim Ivesdal for jordmortjenesten i Sandnes.

Flere gravide har vært veldig bekymret for klebsibella-smitten, og mange har tatt kontakt med både sykehus og jordmødre.

Nyfødtavdelingen ved SUS

Nyfødtavdelingen ved Stavanger Universitetssjukehus er nå friskmeldt.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

– Nå vet gravide at når de kommer inn på Stavanger Universitetssjukehus så er smittefaren over, sier hun.

Jubel

Gleden er stor blant jordmødre over at nyfødtavdelingen er friskmeldt når de nå går inn i noen travle sommermåneder. Mange sommerbarn kommer til verden de neste ukene.

– Det svirrer nok alltid en liten tanke om at det kanskje er en fare tross alt, og at de kanskje ikke bør ha ungen sin på nyfødtavdelingen, så i dag er det selvfølgelig stor jubel for at det ikke lenger er en risiko, sier Asheim Ivesdal.

Smittekilden er foreløpig ikke kjent, men at overfylte lokaler kan ha vært en medvirkende årsak til utbruddet utelukkes ikke.