Hopp til innhold

Friskmelder nyfødtintensiven etter bakterieutbrudd

Siste barn som var smittet av tarmbakterien klebsiella pneumoniae er skrevet ut fra Stavanger universitetssjukehus. Nå puster personalet lettet ut før sommerrushet.

Magne Berget er overlege ved barneavdelingen på Sus

– Det har vært vanskelig og slitsomt, forteller overlege Magne berget. Nå kan han puste lettet ut etter at siste barn som var smittet av tarmbakterie ved nyfødtintensiven er skrevet ut.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Det var godt for det barnet å få reise hjem. Nå kan vi senke skuldrene litt, sier overlege ved barneklinikken på Stavanger universitetssjukehus, Magne Berget.

Og dermed er nyfødtintensiven ved sjukehuset friskmeldt etter bakterieutbrudd forrige måned.

– Følelsesmessig slitsomt

Totalt 13 nyfødte barn ble smittet av tarmbakterien klebsiella pneumonia ved nyfødtintensiven i Stavanger i mai, og avdelingen ble isolert. En nyfødt gutt døde av komplikasjoner etter en infeksjon som kom på grunn av smitten.

– Det var veldig travelt og hektisk. Spesielt vanskelig var det å drifte to steder på sykehuset, sier avdelingssjef ved barne- og ungdomsklinikken, Kari Gjeraldstveit.

Etter fire uker uten nye utbrudd og jevn utskriving av barna, ble sistemann skrevet ut i går, torsdag.

– Det har vært vanskelig og slitsomt. Både følelsesmessig, og i arbeidssituasjonen. Men alle som jobber her har stått på, så det har egentlig gått bra, sier Berget.

Smittekilden er foreløpig ikke kjent, men at overfylte lokaler kan ha vært en medvirkende årsak til utbruddet utelukkes ikke.

Spent på sommerrushet

Kari Gjeraldstveit, avdelingssjef ved Barne- og ungdomsklinikken, SUS

Kari Gjeraldstveit, avdelingssjef ved Barne- og ungdomsklinikken, SUS.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Han forteller om foreldre og pårørende som har hatt mange spørsmål underveis.

– Det har vært mange bekymra foreldre. Både til de barna som ligger her, mødre som skal føde, og mødre som kanskje skulle føde for tidlig. Men vi har prøvd å takle det så godt som mulig og informere underveis.

Avdelingssjefen og barnelegen står foran inngangen til nyfødtintensiven. Der inne ligger de aller mest sårbare de første timene og dagene i livet. Med en travel sommer i vente for fødeavdelinger landet over, så er de også her spente på sommeren, og om de klarer å holde bakterien på avstand.

– Vi anser at jo lengre tid det går nå, jo bedre er utsiktene for at det ikke vil oppstå igjen. Samtidig vet vi at det er travelt om sommeren og at pasientbelegget ofte er høyt, sier Gjeraldstveit.

– Nå krysser vi fingrene og håper det går bra, avslutter hun.