Presset nyfødtavdeling skal få vikarer først

En truende tarmbakterie og flere barn i isloat, gjør at nyfødtintensiven i Stavanger nå får førsteprioritet hos vikarbyråene før høysesongen for fødsler står for døra.

Nyfødtavdelingen ved SUS
Foto: Kees Fjellvang / NRK

– Det er klart det er utfordrende å avvikle ferie samtidig som vi har større behov for personale enn vanlig.

Inger Cathrine Bryne

Inger Cathrine Bryne er direktør ved Stavanger universitetssjukehus.

Foto: Anders Fehn / NRK

Overlege på barneklikken ved sjukehuset, Magne Berget, klarer ikke helt å skjule at det blir en tøff tid fremover på sjukehuset.

Fredag ble det kjent at et spedbarn døde som følge av blodforgiftning etter smitte av tarmbakterien klebsiella pneumoniae. Nå ligger sju barn isolert med smitte, ingen av disse har blitt syke, men det er fare for at smitten brer seg.

– De ansatte strekker seg langt

Dette skjer samtidig som høysesongen for fødsler i Norge nærmer seg. Allerede er det flere sjukehus som sliter med å fylle opp fødeavdelingene med nok personell i sommer.

Sjukehusdirektør Inger Cathrine Bryne er sterkt preget av dødsfallet til det lille barnet. Hun understreker at det nå jobbes for fullt for å gi et godt nok tilbud til alle de som er innlagt, og de som skal føde i tida fremover.

– Når det gjelder kapasiteten fremover; hele helsenorge er nå kjent med utfordringene hos oss, på samme måte som vi bistår andre sykehus når de har utfordringer.

Hun legger til:

– Vi har nå nasjonal prioritet hos vikarbyråene.

Det betyr at av den lille gruppen sykepleiere, jordmødre og leger som har kompetanse til å jobbe på nyfødtintensiven, vil Stavanger universitetssjukehus få sitt vikarbehov dekt før de andre lignende avdelingene i landet.

– I en svært krevende situasjon så er det en helt enestående innsats som gjøres av alt personell, og de strekker seg meget, meget langt for at vi skal kunne ha en drift som er akseptabel, sier Bryne.

Det jobbes nå for å bli kvitt bakterien, men smittevernoverlege Jon Sundal understreker at dette er en svært vanskelig jobb, og at det vil ta tid.

Sjukehuset har lagt ut et informasjonskriv til forledrene i forbidnelse med utbruddet av bakterien. Det kan du lese HER.

Pressekonferanse ved Stavanger universitetssjukehus

Overlege ved barneklinikken, Magne Berget, direktør Inger Cathrine Bryne og smittevernoverlege Jon Sundal møtte pressen fredag ettermiddag.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK