Hopp til innhold

Årets grønnsak-lager kan drukne i jorda

Værgudene har ikke spilt på bøndenes lag i år. Både kornhøsten, grønnsakene og dyrefôret lever farlig.

Grønnsaker ødelagt av flommen

Gulrøtter med vannskader. Bildet er tatt etter en flom på Jæren i 2014. Skadene fra for mye nedbør vil imidlertid se ganske like ut, ifølge gulrotbonde Laurits Stokkeland.

Foto: Mari Friestad / NRK

– Hvis det begynner å regne mer nå, er vi svært spente på om grønnsakene tåler lagring fram til mai-juni neste år, sier Morten N. Andersen, daglig leder i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd.

Morten N. Andersen - Daglig leder GrøntProdusentenes Samarbeidsråd (GPS)

Morten N. Andersen.

Foto: Dag Eivind Gangås

I verste fall drukner den norske grønnsakhøsten, og vi må importere i stedet.

For det har vært, og er, vått i Norge. Allerede tidlig i august ropte bøndene i vest varsku: Enkelte hadde ikke tatt førsteslåtten, som er med på å sikre nødvendig dyrefôr til vinteren. Og siden da har det regna jevnt og trutt. Nå er andreslåtten kraftig forsinka, og bøndene har varsla en haug erstatningssaker.

Mangel på dyrefôr og høstgrønnsaker

Før helga fastslo Norsk Landbruksrådgiving at forholdene aldri har vært vanskeligere, og kalte situasjonen «fryktelig frustrerende og lite trivelig».

Samtidig som dyrefôret er trua, står en god del menneskemat som løk, gulrot og poteter ennå i jorda. Bøndene har greid å hente opp det som selges i butikkene, men lagrene er svært begrensa. Helgas godvær flere steder i landet ga grunn til optimisme, men noen dagers opphold er ikke nok.

Utenfor fjøset er det vått og sølete.

Utenfor et fjøs på Jæren tidligere i sommer. Både her og andre steder er jorda så våt at maskiner ikke kan kjøre på den, og grønnsakene har råtna.

Foto: Marte Skodje / NRK

– I flere områder er det slik at de må ha ei god uke med opphold, sier Andersen, og forklarer at det er store lokale variasjoner.

Én fare er at grønnsakene rett og slett drukner. Ei annen utfordring er at tunge innhøstingsmaskiner ikke kan kjøre i søle.

Norsk Landbruksrådgiving (ekstern lenke) venta litt lavere potetavlinger enn i fjor i alle distrikter, på Østlandet betydelig lavere. Men hvor mye av den antatte mengden som har fått for mye vann, veit ingen. Ennå.

Vått korn får dårligere kvalitet

Flere steder i landet er også kornhøsten prega. I Vestfold har det eksempelvis vært så vått at mye av kornet får dårligere kvalitet. Nå er innhøstinga i gang, ifølge fylkesleder i Bondelaget, Thorleif Müller, men mange bønder kommer til å få dårligere betalt.

– Det som lå an til å bli matkorn har i regnværet mista bakeevnen sin. Da må det i stedet bli fôr til gris og kylling, sier Müller, og forklarer at bøndene ikke tjener like mye på dyremat som menneskemat.

– Mellom ti og 15 prosent blir borte, og det går hardt utover nettoen, sier han.

Hvor mye grønnsaker som faktisk blir høsta, får Landbruksdirektoratet oversikt over i begynnelsen av november. Men om grønnsakene varer, veit vi ikke før utpå vinteren.

I sørvest gjør det milde klimaet at bøndene kan utsette grønnsakhøsten litt, mens østlandsbøndene i frostområder helst må være ferdig i begynnelsen av oktober.

– Det kan skje at produktene ikke blir høsta. Da er alternativet at vi ikke får norske kvalitetsvarer, og det må bli import, sier Andersen.