Bekymret for avlingene i Vestfold

Jordene til vestfoldbonden Hans Kristian Hegg ble kraftig oversvømt i 2015. Thorleif Müller, leder i Vestfold bondelag frykter regnet vil gi utfordringer for bøndene i fylket.

Bonde Hans Kristian Hegg

OVERSVØMT: Slik så jordet til vestfoldbonde Hans Kristian Hegg ut i 2015. Til NRK sier han det har gått bra med avlingene i år, men mer regn vil han ikke ha.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Nesten 60 prosent av vestfoldbøndene har inntekter som kommer fra det som vokser på jordene, sier Thorleif Müller.

Regnet som de siste dagene har plasket ned over fylket, skaper utfordringer for bøndene med å håndtere kvaliteten på det som dyrkes.

Thorleif Müller

GODVÆR: Thorleif Müller, leder i Vestfold bondelag håper på godvær framover.

Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK

Dårlig kvalitet

– Bøndene som har mye korn igjen å høste får utfordringer ved at kornet ikke blir høstet før kvaliteten blir for dårlig. Da må det brukes til fôr og ikke til brød, sier Thorleif Müller, leder i Vestfold bondelag.

Poteter gulrøtter og løk som har stått lenge under vann står i fare for å drukne og gjøre at bøndene taper inntekter. Müller sier bøndene i Vestfold er flinke til å ta forholdsregler.

Viktig å drenere

Hvilke forholdsregler bør bøndene ta i regnværet?

– Verdifulle vekster bør holdes på steder der vannet renner vekk, og ikke i dumper. Man være gode på drenering, sier han.

Bondelagslederen skulle ønske regnet ble porsjonert utover sommeren, og krysser fingrene for solfylte dager fremover.

– Jeg føler med bøndene som føler de sparker i grusen, som vil treske og høste poteter,

Hanne Linnert

EKSTREMVÆR: Informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert sier ekstremvær i utlandet har ødelagt epler som skulle inn til Norge.

Foto: BAMA

sier han.

Kan påvirke pris

Hanne Linnert, informasjonssjef i Bama, sier regnet i Norge foreløpig ikke har påvirket deres inntak av frukt og grønnsaker.

– Hvis det er slik at produktene ikke kan høstes fordi de ikke er salgbare, kan det bli knapphet i markedet om vi ikke får tak i produkter fra andre steder i landet, sier Linnert.

Hun sier markedet reguleres av tilbud og etterspørsel og i ytterste konsekvens kan prisene til forbruker øke dersom potetavlingene renner bort i store deler av landet.

I Tyrol i Italia har hagl på størrelse med snøballer ødelagt for import av epler til Norge.

– Ekstremvær enten det er regn, kulde eller varme har blitt en stor utfordring for bønder i både inn- og utland de siste årene, sier Linnert.