– En stygg bommert, kaller lege Terje Vevatne Sverre Nesvågs uttalelser.
Saken som får ham opprørt, sto på trykk i Bergens Tidende torsdag. En undersøkelse av ungdomsskoleelever, som er publisert av Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), får forskerne til å frykte at den ettertraktede perfeksjonismen gjør dagens unge syke.
Mener alkohol døyver problemer
Det handler om å tillate seg litt slakk, sa Nesvåg, men formuleringene om alkohol har Vevatne, som tidligere var overlege ved Rogaland A-senter, lite til overs for.
– Det er den stygge bommerten. Han kan ikke si at en skal slappe av med alkohol. En doper seg med alkohol. Dette døyver problemene, mener Vevatne, som også har vært kommuneoverlege i Sola og jobbet med leger som selv har rusproblemer.
Han er opprørt over det Nesvåg har sagt.
– Det han foreslår, er farlig
– Unge med problemer bør ha en medisinsk, psykiatrisk behandling, ikke illegalt bruke et stoff vi vet er det største problemet i landet. Han sitter i en posisjon hvor han kan påvirke et slikt miljø, og det han foreslår er direkte farlig, legger han til.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Kjersti Toppe, stortingspolitiker for Senterpartiet i Hordaland, forstår hva Nesvåg mener når han snakker om presset mange unge i dag opplever.
– De skal være pene, lykkelige og smarte. Men undersøkelsen er gjort blant ungdomsskoleelever. Vi kan ikke oppmuntre en niendeklassing til å drikke i helgene, sier hun, som selv har seks barn mellom ni og 21 år.
– Skal 15-åringer ha fredagspils?
Toppe mener det er riktig at aldersgrensen for å kjøpe og bruke alkohol er 18 år, og at den skal være absolutt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Hvis alkohol skal ha den funksjonen Nesvåg viser til, må forbruket være som en voksens. Pils på fredagen, for eksempel. Og en kan vel ikke for alvor mene at en 15-åring skal inn i det? spør hun.
- LES OGSÅ:
Toppe, som er lege, viser til at alkoholbruken tidlig i livet påvirker vanene en får senere.
– Jeg har mer tro på at lærere og foreldre kan snakke de unge fra stresset, mener hun, som også never god tilgang på helsesøstre og et større kommunalt apparat til å ta imot unge som opplever at presset blir for høyt.
– Jeg spissformulerte meg
Til NRK utdyper Nesvåg at han spissformulerte seg i et foredrag han holdt.
– Det er en gledelig nedgang i bruk av alkohol og andre rusmidler. Samtidig er det tydelig at mange ungdommer setter så strenge krav til hvordan de skal opptre, og hvor perfeksjonerte de skal være, at de ikke unner seg avslapning, sier han, og legger til:
– Det å drikke alkohol har for de fleste av oss sammenheng med avslapning.
- LES OGSÅ:
– Vil det være bedre for ungdommen om de tok seg noen glass?
– Nei. Men det hadde vært bedre om de slappet litt mer av, sier han.