Hopp til innhold

– Alkohol gjør oss influensasyke

Hadde det ikke vært for alkohol, hadde ikke så mange nordmenn ligget rett ut med influensa hver vinter, mener rusforsker Sverre Nesvåg. – Jeg velger å ikke tenke på konsekvensene, sier en av studentene NRK.no har vært på vorspiel med.

Vorspiel

STUDENTER PÅ TIRSDAGSVORSPIEL: – Hvis en forutsetter at studenter går mer på byen enn snittet av befolkningen, er gjengen på festen mer utsatt for å få influensa, sier rusforsker Sverre Nesvåg.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

Ola Andersen og Victoria Hell Vatnamo

Studentene Ola Andersen og Victoria Hell Vatnamo sier de trolig vil drikke mindre etter de er ferdige som studenter.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

Det skåles og skravles i en studentbolig i Stavanger tirsdag kveld.

Om lag 15 sosiologistudenter er samlet for å feire at de er ferdige med den siste eksamenen før jul. De er samlet rundt punchbollen som inneholder vodka, frukt og juice.

– Vanligvis drikker jeg ikke sprit, men siden det er eksamensfest gjør jeg et unntak, sier Victoria Hell Vatnamo.

Vanligvis drikker hun nemlig vin, en til to flasker på en festkveld, ikke spesielt mye i forhold til andre studenter, sier hun.

  • Hvor høy promille får du? Regn ut lenger ned i artikkelen!

– Mer utsatt for influensa

Sverre Nesvåg

Rusforsker Sverre Nesvåg mener alkoholbruket til nordmenn gjør oss mer utsatte for influensa.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Men absolutt nok til å gjøre skade ifølge forskerne.

Hvis en forutsetter at studenter går mer på byen enn snittet av befolkningen, er gjengen på festen mer utsatt for å få influensa og andre smittsomme sykdommer, skal vi tro rusforsker Sverre Nesvåg.

Han er forskningsleder ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest (KORFOR).

– På linje med en aidspasient

Avslutningsfesten i Stavanger er bare én av mange i Norges desember hvor det drikkes alkohol. I tillegg kommer julebord, alt som skjer i romjulen og selveste nyttårsaften. Samtidig viser statistikken at influensa plager oss mer i vintermånedene enn ellers i året. Måten vi ter oss på når vi drikker om vinteren, gjør oss syke, mener Nesvåg.

Jenter ute på byen

Festkledd er ofte tynnkledd. Når du først har alkohol i blodet, gjør kulde deg enda mer utsatt, sier Nesvåg.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Du får kortvarig, men kraftig nedsatt immunforsvar av å drikke mye én kveld. Det sies at etter en skikkelig fyllekule har du immunforsvar på linje med en aidspasient.

– Hvis du i tillegg er i lokaler som er stinne av folk, der du lett kan smittes, og går lettkledd, er sjansen for å bli syk mye større. Og du kan bli sykere enn du ellers hadde blitt, sier han.

500.000 blir syke i vinter

Nesvåg får støtte av Elling Ulvestad, professor ved seksjon for mikrobiologi og immunologi ved Gades Institutt, Universitetet i Bergen.

– Når du er på julebord møter du mange mennesker, du slapper av med de hygieniske forholdsreglene når du er beruset, og du fryser i drosjekø, sier han.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Studier på mus viser at alkohol påvirker molekyler på cellene og gjør at immunforsvaret ikke så lett oppdager smittestoffene. Da får de tid til å dele seg og bli flere, og bakterien vil kunne leve lenge nok til å gi sykdom, sier han.

Slike studier er ikke gjort på mennesker, men ifølge Ulvestad er det sannsynlig at menneskeceller reagerer på samme måte.

Folkehelseinstituttet har nå registrert sesongens første influensasyke. Omtrent 500.000, ti prosent av alle nordmenn, kommer til å få viruset.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Tenker ikke så mye på konsekvensene

Smitterisikoen gjelder ikke bare influensa, men også annet «som går»; forkjølelse, oppkast og diaré, ifølge Nesvåg.

– Jeg har blitt forkjølet etter jeg har vært ute på byen, men aldri alvorlig syk, sier Ola Andersen på studentfesten.

Han drikker vanligvis tolv halvlitere i tillegg til det han kjøper ute på byen i løpet av en kveld. Og drikking blir det ofte flere ganger i uken.

– Jeg er nok klar over en del av de negative konsekvensene, men så er jeg nok som ungdom og studenter flest, jeg velger å ikke tenke så mye på det.

– Jeg kan ikke huske at jeg har blitt syk av å drikke, men så er det kanskje hukommelsen min som er litt selektiv, skyter Victoria inn og ler.

Influensa og forkjølelse koster millioner

Hvordan vi drikker i desember, med julebord og fester hvor vi «tar den helt ut», og brennevinet vi konsumerer, gjør oss ekstra fulle, mener rusforskeren.

– Jeg er ikke i tvil: Dessverre er det akevitten. Vi drikker lite bart brennevin ellers i året, også skal vi drikke ren akevitt i festlig lag. Vi har ikke trening, så det blir lett litt mye, sier han.

Studentene NRK har vært på fest med sier de normalt sett drikker lite sprit.

– Jeg drikker nesten bare vin og føler jeg kan miste kontrollen av sprit, sier Victoria. Likevel har hun gjort et unntak i kveld.

Ola holder seg også normalt borte fra spriten, men har gjort et unntak i kveld.

– Jeg kjenner han som har blandet punchen, så jeg må nok ta litt, sier han.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var over 25.000 nordmenn syke hver dag de tre siste månedene i fjor. Hvor mange av disse som hadde influensa eller andre smittsomme, kortvarige sykdommer, er usikkert, men trolig gjelder dette en høy andel. Det egenmeldte sykefraværet betales av arbeidsgiverne.

Dersom alle 25.000 tjente 150 kroner i timen, ble kostnaden over 30 millioner kroner per dag.

Egenmeldinger

– Vi vil ikke røre ved alkoholen

Det finnes ikke forskning på hvor mange av disse millionene som kunne vært spart dersom vi drakk mindre alkohol, men Nesvåg er overbevist om at det er en god del.

– Jeg tror en har slått seg til ro med at vi har sesongvariasjoner på influensa. Det er mye kjekkere å snakke om kosthold og fysisk aktivitet og den slags. Alkohol har vi så mye glede av at vi ikke vil at det skal røres for mye ved, sier han.

Sverre Nesvåg presiserer at han ikke vil alkoholen til livs. Men om du er bekymret for å bli syk, bør du tenke deg om to ganger før du drikker deg full.

– Vår oppgave som forskere er å legge faktorer inn i ligningen. Hvis du vil ha mindre risiko, får du drikke mindre. For de aller fleste gir alkoholen såpass mange gleder og gevinster, at spørsmålet vi må stille oss, er hvor høy risiko vi er villige til å ta, samtidig som vi henter ut alle disse gevinstene, sier han.

Tilbake på studentfesten blir det konsumert mye alkohol, men ifølge Victoria er det bare mens de er studenter.

– Jeg tror nok at mange tenker at vi bare lever en gang, og vil ha det kjekt i ungdommen. Når vi blir voksne skal vi heller roe oss og bli siviliserte, sier hun.

Her får vi forklart forskjellen på forkjølelse og influensa. Det kan være greit å kjenne til. Influensa-epidemier er vi vant til hver vinter. De skyldes virus, som stadig kommer i nye varianter.
Du har for eksempel kanskje hørt om fugleinfluensa og svineinfluensa. Dette er såkalte pandemier, som sprer seg på verdensbasis. 
Svineinfluensaen gjorde mange syke også her i landet i 2009, og myndighetene kjøpte inn store mengder vaksine som var utviklet nettopp mot denne typen influensa.

VIDEO: Influensaepidemier skyldes virus, men hva kommer forkjølelse av? Se forklaringene i denne videoen fra NRK Skole.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Rogaland

Flere personer i Sokndal har de siste dagene observert en ulv i kommunen. Therese Mydland fanget ulven på et overvåkningskamera rett utenfor inngangsdøra, mens Kjell Ivar Nesvåg fanget ulven på et viltkamera.

Her vandrer ulven rett utenfor døra til Therese Mydland

GBtmelcmf7w

Equinor reklamerer med at dei skal kutte fem gongar utsleppa til Noreg