«Høypølse» kan kutte plastforbruk i landbruket

Norske bønder kan kutte bruken av plast med 80 prosent hvis de lagrer høyet i pølser i stedet for rundballer. Dyrere, men verdt det, sier bønder til NRK.

Høypølse i stedet for rundball

Denne 50 meter lange høypølsa rommer ifølge bonden like mye høy som 330 rundballer, og det er bare brukt en femdel av plastmengden.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Jeg er helt klart positiv. Jeg kommer ikke til å gå tilbake til rundballer, som jeg dreiv med før, eller silo, sier Lauritz Haarr fra Vigrestad på Jæren.

Lauritz Haarr

Lauritz Haarr.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

I februar fortalte NRK at Veterinærinstituttet fra tid til annen finner store mengder plast i magene på kyr og okser. Bildene de tok, var ikke helt ulike bildene av mageinnholdet til hvalen som stranda utenfor Bergen tidligere i år.

Siden storfe nokså sjelden obduseres, tror Veterinærinstituttet at de kun ser toppen av isfjellet. Det kan ligge opptil flere kilo plast i en kumage. Kua får en falsk metthetsfølelse, spiser mindre, blir tynnere, kanskje sjuk, og kan dø eller må avlives.

Lavere plastforbruk og mindre plastspising

Rundballen har vært i bruk siden 1980-tallet, og hylles fordi det er en enkel måte å samle fôr på. Plastspisinga skyldes feil i pakkinga av ballene, altså at plast kommer mellom laga med gras, og videre at bonden av en eller annen grunn ikke oppdager det.

Med mindre plast i pakkinga kan landbruket kutte bruken av plast med 80 prosent. Ei spesiell pakkemaskin kan lage «høypølser» i stedet for rundballer. Ei pølse kan romme like mye som ei lang rekke rundballer, men fordi maten ikke er singelpakka, blir det altså langt mindre emballasje.

Med andre ord: plastforbruket går ned. Og plasten er av en type dyra har mindre lyst på, viser forsøk. Karmøy-bonde Ragnar Vikingstad mener dette er framtida.

– Typen plast som brukes er mye tykkere, og mindre interessant å spise, sier Vikingstad.

50 meter lang, og helt tett

– Du bruker en femtedel av plasten som går med til å lage rundballer, forklarer bonde Haarr på Jæren.

Høypølse i stedet for rundball

Rundballen har vært i bruk siden 1980-tallet, og er svært utbredt. Årsaken er at det er både rimelig og enkelt.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Høypølsa han viser til NRK rommer det som kunne vært 330 rundballer.

– I stedet er det ei pølse som er 50 meter lang – og helt tett, sier han.

Ragnvald Gramstad

Ragnvald Gramstad.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Seniorrådgiver hos Norsk Landbruksrådgivning, Ragnvald Gramstad, er glad for fokuset på plastforurensninga.

– Når en slik sak blir satt på dagsorden, setter det tanker i sving hos noen enhver. Jeg tror folk blir enda mer bevisste på å rydde i denne plasten nå, sier Gramstad til NRK.