– Kommunene må ta imot flyktninger med få dagers varsel

Beredskapssjefen i Rogaland sier at kommunene er orientert om den akutte situasjonen. Tirsdag kommer 170 flyktninger med fly til Haugesund. Beskjeden fikk kommunen på lørdag.

Flyktningmottak

Kommunene i Rogaland må være forberedt på ta imot flyktninger på kort varsel. Bildet er fra akuttmottaket for flyktninger i Råde i Østfold.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Vi har ukentlig hatt møter med UDI. Informasjonen fra de møtene har kommunen fått fra oss jevnlig. I midten av oktober hadde vi og en kartlegging av mulige steder for å innkvartere flyktninger i Rogaland, som alle kommunene har svart på.

Reidar Johnsen, beredskapssjef i Rogaland fylkeskommune

Reidar Johnsen, beredskapssjef i Rogaland fylkeskommune, sier kommunene må være forberedt på å ta moy flyktninger på kort varsel.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Reidar Johnsen, beredskapssjef i Rogaland fylke mener at Haugesund kommune ikke har noen grunn til å være overrasket over at de blir bedt om å ta imot flyktninger på kort varsel.

Les også: Asylregningen kan øke til 10 milliarder

Les også: 75 personar vil leige ut til flyktningar

– Vi hadde et møte med alle kommunene på torsdag der ordførere og rådmenn ble bedt om å være forberedt på at flyktninger kan komme til Rogaland, sier Johnsen.

170 flyktninger kommer tirsdag

Haugesund kommune fikk lørdag beskjed fra UDI om å ta imot 170 flyktninger. Den første meldingen gikk ut på at flyktningene skulle komme med fly fra Finnmark mandag . Senere ble ankomsten flyttet til tirsdag.

Haugesund kommune var ikke forberedt på situasjonen.

Kommunene må ta mot flyktninger på kort varsel

Hilde Hauge, beredskapskoordinator i Haugesund kommune, sier de nå diskuterer hvordan de kan planlegge mottak på en god måte.

– Som kommunen er vi ansvarlig for helsetjenesten, den akutte beredskapsbiten. Nå sitter vi og diskuterer hvilke ressurser vi har, har vi kapasitet. Hva må vi gjøre for å planlegg dette på en god måte.

Les også: FN: 218.000 kryssa Middelhavet i oktober

Les også: skulle komme med fly fra Finnmark mandag

Det sier Hilde Hauge, som er beredskapskoordinator i Haugesund kommune.

Hero Norge, landets største driftsoperatør for asylmottak har nå fått på plass et mottak i et leilighetshotell på Flotmyr i Haugesund.

Leilighetshotell, flyktningemottak

De 170 flyktningene som kommer med fly fra Finnmark skal bo i disse leilighetene på et leilighetshotell i Haugesund.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Kort varsel

I løpet av oktober kom det nesten 9000 asylsøkere til Norge. Det store behovet for akuttplasser gjør det umulig å forberede kommuner i god tid i forveien.

Les også: Skal bygge brakkelandsbyer ved de store byene i Sør-Norge

Les også: – Ingen nye avtaler om asylpolitikken

– Det kommer fortsatt til å bli mangelfulle, eller i alle fall ikke gode nok prosesser mot kommunene. Det er bare en del av den virkeligheten vi nå står midt oppe i, sier UDI-direktør Frode Forfang.

Fylkesberedskapssjef Reidar Johnsen sier Rogalands-kommunene må forberedt på at det kommer flere flyktninger på kort varsel i tiden framover.

– Kommunene må være forberedte på at mottak kan bli opprettet raskt, kanskje bare med noen få dagers varsel. De må kunne snu seg rundt og håndtere det på en god måte, sier Johnsen.