Skal bygge brakkelandsbyer ved de store byene i Sør-Norge

Brakkeleire med plass til 3000 flyktninger skal bygges i tilknytning til de største byene i Sør-Norge, opplyser UDI-direktør Frode Forfang. I Nord-Norge ønsker UDI seg asylskip i enkelte havner.

Direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI), Frode Forfang

Direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI), Frode Forfang orientere mandag om asylsituasjonen i Norge.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI) Frode Forfang orienterte mandag om hvordan Norge skal ta imot og huse et stigende antall asylsøkere:

– En løsning vi konkret jobber med er å sette opp brakkelandsbyer i tilknytning til de største byene i Sør-Norge, sier Forfang.

Planen er at hver brakkelandsby skal huse 3000 flyktninger og at de skal settes opp i løpet av de neste ukene og månedene. Planleggingen har allerede foregått i noen uker.

– Det krever en viss befolkningsmessig infrastruktur. Vi må ha lett tilgang til personale, helse og lignende. Det viktigste er at de får en seng, tak over hodet og mat. Det er minstestandard, sier han.

I oktober ankom cirka 8800 asylsøkere til Norge, mot 4900 i september, opplyste Forfang under pressekonferansen mandag. Norge mottok flere asylsøkere bare i september alene enn i første halvår av 2015.

Artikkelen fortsetter under klippet:

UDI - pk om asylsøkere

Vil leie skip i Nord-Norge

Totalt 2365 personer søkte om asyl i Norge den siste uken i oktober. Forrige uke ankom nesten 800 flyktninger og migranter over grensestasjonen mot Russland ved Storskog i Finnmark.

De siste dagene har det kommet godt over 100 personer hver dag denne veien.

I Nord-Norge ønsker UDI seg asylskip i enkelte havner, sier Forfang.

Han regner med at leie av passasjerskip som kan legge til havn og fungere som midlertidig mottak i forskjellige byer i Nord-Norge, vil være på plass raskt.

– Vi trenger løsninger som kan stå seg over en vinter, sier han.

– Vi er i en relativt krevende situasjon

– Vi er på et veldig høyt nivå nå, som gir oss kraftige utfordringer med tanke på tilstrekkelig mottakskapasitet, sier Forfang.

Han understreker at å kutte ned på dyre akuttløsninger, ikke lar seg gjennomføre med det første. Men UDI har som mål å gå bort fra de dyreste hotelløsningene.

– Å informere kommuner og lokalsamfunn i god tid ikke er lett å gjennomføre. Vi prøver så godt vi kan. Men lange og gode prosesser er helt umulig i den situasjonen vi er i nå. Det vil for mange kommuner gå for fort. Man må senke forventningene om hva som går an å få til, sier Forfang.

– Ikke forberedt

Tidligere har UDI-direktøren uttalt at UDI ikke har vært forberedt på situasjonen Norge har havnet i.

– Jeg tror ingen land i Europa var forberedt på den situasjonen vi er kommet i. Det vi nå ser i Norge er et resultat av det vi ser i resten av Europa, sa Forfang.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger