Hopp til innhold

– Ingen nye avtaler om asylpolitikken

Høyre og Fremskrittspartiet inviterte mandag kveld alle stortingspartiene til et møte om norsk asylpolitikk. De ble ikke enige om noe.

Trond Helleland

Trond Helleland (H) innrømmer at de ikke kom fram til noe konkret under mandagens møte.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Vi hadde et veldig konstruktivt møte, mener Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland.

Men etter en drøy time bak lukkede dører var det lite konkret nytt å spore.

– Vi snakket om det som nå ligger på bordet. Vi har sagt at vi skal forankre dette i partiene og så får vi se hva som skjer videre. Vi har ingen nye avtaler, sier Helleland.

Diskuterte ikke strengere regler

I forrige uke varslet regjeringen at de vil stramme inn regelverket i håp om at det vil bidra til å dempe tilstrømningen av asylsøkere til Norge.

Fremskrittspartiet var før møtet opptatt av å få gjennomslag for de foreslåtte innstramningene.

– Vi skal snakke om utfordringene. For Fremskrittspartiet er det ekstremt viktig å få til innstramninger slik at vi også i framtiden kan ha handlingsrom i budsjettene, sa parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, før møtet startet.

Men temaet ble ikke diskutert i det hele tatt.

– Vi har bare samtalet om situasjonen som er. Vi har ikke snakket om innstramningene, vedgår Nesvik etter møtet.

Tøffe forhandlinger

Rasmus Hansson

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet de Grønne sier de ikke vil bidra til å svekke flyktningenes rettigheter i Norge.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Regjeringen ønsker blant annet å redusere enkelte ytelser for asylsøkere i Norge, og kutte i støtteordninger. Partiene skal nå ta med seg regjeringens tileggsnummer om flyktningsituasjonen til sine partigrupper, for å diskutere forslaget.

Men det blir ingen lett match for regjeringspartiene å få de andre med på sitt lag.

– Vi har lite å gå på når det gjelder hensynet til flyktninger. Vi vil ikke gjøre det vanskeligere å være flyktning. Vi vil heller ikke ta fra bistandsbudsjettet, som er ment å hjelpe fattige i andre land, for å hjelpe flyktningene, sier Miljøpartiets Rasmus Hansson.

Krfs Knut Arild Hareide står noe nærmere regjeringen i sitt standpunkt. Han mener innstramninger kan bli nødvendig i tiden framover.

– Vi er innstilte på at innstramninger kan være nødvendig. Vi må også se på hvordan vi kan skape bedre integrering. Antallet nyankomne asylsøkere er veldig høyt, og det politiske Norge må sette seg ned i fellesskap for å ta grep, sier Hareide.

Ønsker bredest mulig enighet

Ap leder Jonas Gahr Støre på vei til nye samtaler om Syria-flyktninger

Jonas Gahr Støre (Ap) mener politikken blir best hvis man får til bred enighet blant partiene på Stortinget.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

For venstreleder Trine Skei Grande er det viktig å få til løsninger som har bred politisk støtte.

– Vi ønsker et bredest mulig forlik. Det er en stor utfordring Norge står overfor, og da er det viktig å ikke gjøre dette til en politisk slagmark, men heller få til et bredt politisk forlik som gjør at vi kan takle utfordringene, sier hun.

Også Jonas Gahr Støre (Ap) mener Norge har alt å tjene på at politikken får støtte av flest mulig partier på Stortinget. Han tror folk ønsker at Stortinget viser handlekraft.

– Slik som situasjonen er med flyktninger tror jeg folk venter at vi i Stortinget legger en del til side for å konsentrere oss om å finne løsninger.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger