Hopp til innhold

– Bybane-saken kan skade AP

Det er full splittelse i Arbeiderpartiet om det skal satses på buss eller bybane på nord-Jæren i framtiden. – Vinglingen skaper usikkerhet og forvirring blant velgerne, sier førsteamanuensis Ketil Knutsen.

Bybanevogn står på Wergeland

Bybanen i Bergen er blitt en suksess. På nord-Jæren er det ikke sikkert at det blir satset på bybane i framtiden.

Foto: Jan Børge Leirvik / NRK

Arbeiderpartiet skal gå til valg på bussvei og ikke bybane. Det er forslaget fra programkomiteen i Arbeiderpartiet i Stavanger og Rogaland.

Ketil Knutsen forsker på politisk retorikk ved Universitetet i Stavanger. Han mener forslaget kan skade partiet ved valget neste høst.

– Det er klart at dette skaper en viss usikkerhet og forvirring blant velgerne, sier han.

– Velgerne trenger forutsigbarhet

Ketil Knutsen

Det er ikke bra når politikere og politiske partier vingler, sier førsteamanuensis Ketil Knutsen.

Foto: UiS

Arbeiderpartet har vært blant de fremste tilhengerne av bybane i Stavanger-området. Forslaget om å heller satse på en storstilt utbygging av bussvei har derfor skapt heftig debatt.

– For det første har AP lokalt vært positivt instilt til bybane. Nå er de ikke lenger det. Samtidig er politikere sentralt for en bybane, sier Knutsen.

Han viser til at stortingsrepresentant Eirin Sund i dag sier til NRK at hun fremdeles mener at bybane er den beste løsningen på trafikkproblemene i distriktet.

– Folk er opptatt av å ha politikere som er forutsigbare. Det betyr at når politikere og politiske partier vingler, eller er uenige med seg selv, så kan det ha en negativ betydning, sier Knutsen.

– Snuoperasjonen kommer sent

Knutsen mener at bybane-saken kan bli problematisk for Arbeiderpartiet fordi flere politikere har tatt et tydelig JA-standpunkt tidligere.

– Nå sier de nei, og da fremstår dette utad som en snuoperasjon. Det er ikke så veldig positivt, sier han.

Hvordan snuoperasjonen vil påvirke valgresultatet vil han ikke spekulere i nå.

– Dersom folk flest er positiv til bybane ved valget kan dette vise seg å være en taktisk dårlig beslutning. Men det kan også ha motsatt effekt, hvis folk flest synes det er en dårlig ide med bybane.

– Arbeiderpartiet lokalt har i allfall vært tydelige. Men om det var så lurt, det gjenstår å se, avslutter han.

Flere nyheter fra Rogaland