Hopp til innhold

15 melder seg ut av Frp-lokallag i protest

Striden rundt Fjord motorpark har nærmest revet Frps lokallag på Karmøy i to. 15 personer melder seg ut av partiet i protest.

Helge Thorheim

Helge Thorheim ble midlertidig suspendert fra Frp etter å ha stemt for et motorsportanlegg på Karmøy. Nå svarer han og 14 andre medlemmer ved å melde seg ut av partiet.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Frp går dermed fra ni til tre representanter i kommunestyret i Karmøy.

I sentrum av striden står motorsportanlegget Fjord motorpark. Lokallaget Karmøy Frp er motstander av anlegget fordi det medfører ekspropriasjon av private eiendommer.

Seks representanter i kommunestyret gikk imidlertid imot partiet og stemte i fjor høst for Fjord motorpark. Dette bidro til flertall for motorsportanlegget.

Representantene brøt dermed Frps regelverk som sier at representanter skal stemme samlet. To av dem – Susan Borge og Helge Thorheim – ble suspendert fra partiet i seks måneder som straff.

– Jeg synes det er en uverdig og uriktig behandling av medlemmer som har vært ganske dedikerte når det gjelder å fronte partiets program, sier Helge Thorheim, som også har vært på Stortinget for Frp.

Privat eiendomsrett

Grunnen til at de 15 medlemmene nå melder seg ut, er todelt: På den ene siden er det en protest mot behandlingen av Thorheim og Borge, på den andre siden dreier det seg om politikk og Frps motstand mot Fjord motorpark.

Gruppeleder i Karmøy, Einar Endresen (Frp), påpeker at Frp – nasjonalt som lokalt – er et parti som er imot ekspropriasjon, punktum.

Einar Endresen, Fremskrittspartiet

Einar Endresen (Frp), gruppeleder i Karmøy.

– Frp skal vøre en merkevare som er lik over hele landet, det betyr at vi skal føre en lik politikk. Da kan vi ikke sitte på Karmøy og skille oss ut, sier Endresen.

Han synes det er «helt greit» at partiet nå mister 15 medlemmer i bastionen Karmøy.

– Hvis en ikke kan innrette seg etter at Frp er et nasjonalt parti med et nasjonalt partiprogram, så har en ikke noe i Frp og gjøre, sier Endresen.

Steffensen: – Trist

Fylkesleder i Rogaland Frp, Roy Steffensen, synes det hele er trist.

– Vi har ambisjon om å vokse, så jeg synes det er trist når noen melder seg ut. Men jeg registrerer at de har valgt den løsningen, sier han.

Steffensen vil ikke flagge standpunkt i motorsport-saken.

– Det er lokallaget som bestemmer politikken lokalt, sier han.

Roy Steffensen (Frp)

Roy Steffensen, fylkesleder i Rogaland Frp.

Foto: Frp

I kjølvannet av motorsport-vedtaket i høst varslet en nabo av det planlagte anlegget at rettssakene «vil stå i kø».

– Vi står selvfølgelig på partiets program som går på å forsvare den private eiendomsretten og være imot ekspropriasjon. Men vi respekterer selvfølgelig det vedtaket som er gjort mot våre stemmer, sier Endresen.

NRK anbefaler