Hopp til innhold

- Umulig å oppfylle kravene

OLF mener de har fått urimelige krav fra oljearbeiderne og ser ingen annen løsning enn lockout.

Gullfaks C
Foto: Øyvind Hagen / StatoilHydro

Oljeindustriens landsforening, OLF, og ansatte i oljeselskapene rundt om i landet, har vært i konflikt de siste ukene og OLF varslet forrige uke om lockout for samtlige 6515 organiserte i de streikende forbundene.

Fagforeningene gikk i streik da de ikke fikk innvilget det 32 år gamle kravet om fullt opptjente pensjonsrettigheter ved fylte 62 år. Som andre arbeidstakere har de rett til å gå av med pensjon ved 62 år, men jobber de lenger skal det lønne seg.

– Vi er klar til å stenge ned om vi må på grunn av dette vi mener at er umulige krav fra fagforeningen. De har et hovedkrav som gjelder fullt opptjent pensjon ved 62 år, noe som er mye mer enn andre ansatte i arbeidslivet rundt om i landet, sier Jan Hodneland, forhandlingsleder i OLF.

Saken fortsetter under bildet

Jan Hodneland, forhandlingsleder OLF

Jan Hodneland, forhandlingsleder i OLF, varsler lockout fra midnatt.

Foto: Solveig Underbakke Lien / NRK

Vil stå på kravene

SAFE mener at OLF nå spekulerer i at regjeringen skal vedta tvungen lønnsnemnd.

– Vi er villige til å stå på disse kravene så lenge vi må og forventer at myndighetene holder fingrene av fatet. Dette er en lovlig arbeidskonflikt mellom to parter og det er vår oppgave å finne en løsning. For å få til det må vi ha reelle forhandlinger på begge sider av bordet. Jeg synes det er flaut at OLF nå velger å sende ballen over til Bjurstrøm og gi henne hele ansvaret, sier Hilde- Marit Rysst, forbundsleder i SAFE.

Hilde Marit Rysst

Hilde-Marit Rysst synes det er flaut at OLF har lagt hele ansvaret på ministeren.

Foto: Kent Amar Eriksen / NRK

OLF og fagforeningene møttes til nye forhandlinger i helgen, men det førte ikke frem.

– Kravene handler om at vi ønsker å gi de ansatte på sokkelen de aller beste forholdene. Når bedriftene endrer avtaleverkene blir det vanskelig, og dette er noe vi ser oss nødt til å ivareta. Dette er et ran av våre personalytelser, sier Rysst.

Ringvirkninger for AS Norge

Å gjennomføre den varslede lockouten vil ha store ringvirkninger for As Norge. Allikevel står OLF klare til å gjennomføre lockouten dersom de må.

– Dette er en situasjon som er fastlåst. Vi har fått helt umulige krav å forholde oss til og vi blir derfor nødt til å ta i bruk det verktøyet vi har, sier Hodneland.

Han mener at konflikten først og fremst ikke dreier seg om penger.

– Det handler om prinsipper i det moderne arbeidsliv. Fagforeningene krever fullt opptjent pensjon og skal ha mer enn andre i landet. Dette har en stor ringvirkning for fastlandsindustrien og vi må ta et samfunnsansvar. Vi kan bare tenke oss hva som skjer dersom disse kravene komme inn på alle andre områder i det private arbeidslivet, sier Hodneland.