Hopp til innhold

Lockout på norsk sokkel neste uke

Arbeidsgiverne varsler lockout for å få slutt på sokkelstreiken og stenger ned all produksjon av olje og gass fra midnatt natt til tirsdag.

Administrerende direktør i OLF, Gro Brækken

– Vi går til lockout fordi det er en svært fastlåst situasjon, sier administrerende direktør i OLF, Gro Brækken. Her fra OLFs årskonferanse i fjor.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

6515 arbeidere omfattet av sokkel­avtal­ene vil dermed bli utestengt fra arb­eids­plassene sine offshore, med virk­ning fra tirsdag 10. juli kl. 00:00.

Det skriver Oljeindustriens Landsforening (OLF) på sine nettsider torsdag formiddag.

– Har prøvd å komme fagforeningene i møte

– Vi går til lockout fordi det er en svært fastlåst situasjon. Vi har prøvd og prøvd å komme fagforeningene i møte. Vi er nå på dag 12 i streiken, og vi ønsker nå å få en slutt på den, sier administrerende direktør Gro Brækken i OLF til NRK.

Brækken forklarer at dersom situasjonen ikke endrer seg vil det bety at 70 felt må stenge.

– Vi har 70 felt i produksjon på norsk sokkel nå, og de må starte nedstengningen fra midnatt natt til tirsdag, sier Brækken.

Konflikten uløst hos Riksmekleren

Partene i oljeindustrien møttes hos Riksmekleren onsdag, men etter fire timer sammen gikk de fra hverandre uten at konflikten ble løst.

Forhandlingsleder for oljearbeiderne i SAFE, Hilde Marit Rysst, uttalte i går at partene står langt fra hverandre.

– Vi må bare konstatere at det er stor avstand mellom partene, og at situasjonen er like fastlåst som tidligere i dag, uttalte hun til NRK.

Les mer: Streiken held fram

Pensjonsretter det store stridsspørsmålet

Det store stridsspørsmålet i streiken er pensjonsretter. Fagforbundene krever å få beholde tilleggspensjon fra fylte 62 år, mens OLF mener de ikke har mandat til å inngå pensjonsavtaler utover reglene for avtalefestet pensjon.

– OLF har ikke mandat til å tariffeste tilleggspensjon utover AFP. Svaret var nei da kravet først dukket opp i 1980, nei da de streiket for det i 2004, og om mulig et enda sterkere nei etter pensjonsreformen i 2012, sier forhandlingsleder i OLF Jan Hodneland, på OLFs nettsider.

Hodneland understreker at fagforbundene fikk i årets forhandlinger et tilbud på mer enn fem prosent lønnsøkning.

– Det er et tillegg som ligger over det andre grupper har fått i oppgjørene så langt i år, sier Hodneland.

– Vi må ta ansvar

OLF forklarer lockout'en med at konsekvensene av den fastlåste situasjonen er store for det norske samfunnet.

– Da må vi ta ansvar, sier han.