NRK Meny
Normal

– Lockouten er maktmisbruk

Lockout er maktmisbruk og en overreaksjon fra OLF, sier forbundsleder i Norsk Industri, Leif Sande, etter at OLF har varslet lockout for samtlige 6515 organiserte i de streikende forbundene.

Leif Sande

Forbundsleder i Norsk Industri, Leif Sande er kritisk til lockout som virkemiddel i denne konflikten.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Arbeidsgiverne, Oljeindustriens Landsforening (OLF), har varslet lockout fordi de har gitt opp å bli enige med arbeidstakerne. All olje- og gassproduksjon kommer til å stanse opp om fire dager dersom regjeringen ikke stanser oljestreiken.

LES: Lockout på norsk sokkel neste uke

– Ripe i lakken

Leder Leif Sande i Norsk Industri er kritisk til lockout som virkemiddel i denne konflikten, og hevder lockouten vil gi Norge en alvorlig ripe i lakken i forholdet til utlandet. Likevel ber han om at myndighetene drøyer med å gripe inn.

– Jeg håper norske myndigheter tenker seg om før de griper inn. For det blir ikke noe gasskrise i Europa nå i sommer. La streiken og lockouten fortsette en stund til. Men det kommer uansett til å skape en ripe i lakken til Norge i utlandet, sier Sande til NRK.

Han mener OLF setter Norges renommé på spill for å stoppe en konflikt som han hevder ikke engang dreier seg om én krone.

– Det synes jeg er helt på kanten av hva som burde være tillatt i et demokratisk samfunn, sier Sande

– Koster ikke én krone å innfri kravene

– Konflikten er riktignok fastlåst, men la den være fastlåst i en måned til. Det koster null kroner å innfri kravet vårt. Det dreier seg om ett ord. Dessuten har vi firt på kravene våre, og redusert kravene med 35 millioner. Det har vi sagt vi skal klare oss uten. Likevel innfrir de ingenting. Da hadde det vært mer redelig å streike en stund til, og så kunne vi se hvem som ble først lei, sier Leif Sande til NRK.

– Jeg synes det veldig ille sånn som det bli gjort nå. Gasseksporten til Europa blir stoppet. De sier at nå tar vi Norge som gissel, det blir ikke gass til Europa. Dermed må myndighetene gripe inn, fordi vi kan ikke tåle at vårt renommé i europa blir ødelagt, sier Sande til NRK.

Han innser at lockout i seg selv er et virkemiddel man må godta i et demokratisk samfunn, men mener det er åpenbart at OLF nå spekulerer i at regjeringen skal vedta tvungen lønnsnemnd

– Misbruk

– Det er misbruk av virkemiddelet å si til norske myndigheter at dersom dere ikke griper inn og stanser oss så ødelegger vi Norges rennomé i Europa, sier Sande.

Også YS-leder Tore Eugen Kvalheim mener regjeringen må vente med å gripe inn.

– Regjeringen bør ikke la bruken av denne type virkemidler mot en ansvarlig konflikt, hvor arbeidstakerne stiller rettmessige krav, resultere i en tvungen lønnsnemnd sier YS-lederen i en kommentar.

– Stenging er utenkelig

– Det vil være svært alvorlig for Norge dersom lockouten på norsk sokkel blir gjennomført, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe til Adresseavisen.

Hvis vi får en full nedstengning av norsk sokkel, vil det være svært alvorlig. Norge står for 20 prosent av gassleveransene til Europa. Da sier det seg selv at det er umulig bare å tenke tanken på at disse leveransene skulle opphøre, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) til Adresseavisen.

Borten Moe vil ifølge avisen ikke si noe om Oljeindustriens Landsforenings varsel om lockout kan føre til tvungen lønnsnemnd, og påpeker at det er arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) som eventuelt vil få ansvaret for å gjennomføre dette.