Byens eldste hjørnesteinsbedrift legges ned

29 ansatte mister jobben ved ScanRope.

ScanRope2

Bridon ScanRope på Kaldnes i Tønsberg er under avvikling.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Den 220 år gamle bedriften som ble etablert i 1796, vil nå bli historie. På torsdag ble det klart at ScanRope skal legges ned.

– I går måtte jeg gi beskjeden om at det er vedtatt å legge ned fabrikken i Tønsberg. Det er rett og slett svikt i olje- og gassbransjen, sier daglig leder Rune Lie til NRK.

Så det komme

Bedriften, som produserer høyteknologisk ståltau og kabler til oljeindustrien, har vært gjennom flere perioder med permitteringer og oppsigelser de siste årene, og skiftet eiere i januar 2015.

Rune Lie

Daglig leder Rune Lie er helt sikker på at det kan være liv i en sånn bedrift om ett par år. – Det er jeg, men ikke i dag, sier Lie.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

På det aller meste har fabrikken hatt 220 ansatte. Tilbake i 2008 sank tallet ned til 140. Det siste året har bedriften operert med 29 arbeidere, som vil nå miste jobben.

LES OGSÅ: ScanRope permitterer

– Det har jo gått nedover. Det er forferdelig trist. Jeg har selv vært ansatt her i 35 år og har sett hvordan det har gått i mange år. De siste årene så har vi bare blitt færre og færre, sier Lie og understreker at de ansatte har ventet på beskjeden ganske lenge.

Tillitsvalgt Frank Andersen er en av dem. Likevel ble beskjeden tatt imot med et tungt hjerte når den først kom.

LES OGSÅ: Frykter for ScanRopes framtid

– Det er litt deprimerende stemning her. Det er kjedelig å få en sånn beskjed rett før jul, sier Andersen.

Frank Andersen

UUNNGÅELIG: Tillitsvalgt Frank Andersen tror ikke bedriften kunne ha gjort noe annerledes.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Men daglig leder Ragnar Lie vet ikke hva som er verst, å få beskjeden nå før jul eller å gå i det uvisse.

– Alle blir tatt vare på og jeg tror de aller fleste kommer til å godta en sluttpakke istedenfor å få en oppsigelse, påpeker han.

Aktivitet i to år til

Scanrope

Bridon ScanRope, som produserer høyteknologisk ståltau og kabler, har vært gjennom flere perioder med permitteringer og oppsigelser de siste årene.

Foto: Marita Nilsen / NRK

Styremedlem Kjell-Tore Schjølberg sier at det er takket være eierens tålmodighet at de har kunnet holde på så lenge som de har gjort.

– Vi har hatt få eller ingen ordre på grunn av oljebransjen nå, som betyr at eieren har hatt en utgift og ikke en inntekt. Vi håpet på å kunne få til en ordning, for vi tror at markedet vil komme tilbake. Men det er klart, det er dyrt å vente, sier Schjølberg.

Kjell-Tore Schjølberg

TRIST: Fagsjef Kjell Tore Kjølberger synes det er trist at den 220 år gamle bedriften skal legges ned. – Tønsbergs eldste hjørnesteinsbedrift, som jeg kaller den, blir ikke noe mer av, sier han.

Foto: John-Andre Samuelsen / NRK

Avviklingen av ScanRope vil foregå gradvis frem mot slutten av 2018. De første får oppsigelsene sine 1. januar, andre skal fullføre en ordre innen mars og flere må hjelpe til med å få avsluttet bedriften.

– Hva vil skje når bedrifter legges ned? Er det ikke boliger som kommer da? Det tror jeg. Men det hadde vært fint om det hadde kommet en bedrift istedenfor hus, i hvert fall en stund til, sier han.