Hopp til innhold

- Partiene griper inn for seint

Politiske partier griper for seint inn mot uønska oppførsel, mener organisasjonspsykolog. Ledelsen i Venstre fikk flere tips om Helge Solum Larsen uten å ta affære.

Gunnhild Bjaalid

Politiske partier griper for seint inn mot uønska oppførsel, mener organisasjonspsykolog Gunnhild Bjaalid.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– De politiske partiene må jevnlig diskutere hvordan lederne oppfører seg.

Det mener organisasjonspsykolog Gunnhild Bjaalid ved Universitetet i Stavanger.

Hun mener at om slike tips kommer mer enn et par ganger, er det trolig et mønster.

– Man kan bli utsatt for ryktespredning en gang, eller noen kan misforstå noe de har sett en gang, men hvis det skjer flere ganger, må en være modig nok som leder av et parti at man kaller den det gjelder inn, sier Bjaalid. Da bør man si at «dette er noe folk går rundt og sier om deg, hva har du å si til det?»

Uønsket oppførsel

To kvinner meldte på 1990-tallet fra om uønska oppførsel fra Helge Solum Larsens side. Den ene trakk seg ut av partiet. Også like før sist jul fikk ledelsen i Venstre varsel om grov munnbruk fra Solum Larsen, uten at det ble gjort noe mer med det. Nå er han sikta for å ha voldtatt en 17-åring.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Helge Solum Larsen og Trine Skei Grande

To kvinner meldte på 1990-tallet fra om uønska oppførsel fra Helge Solum Larsens side. Her er Solum Larsen sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande.

Foto: Ned Alley / Scanpix

– Noe har det vært. Noe er ubetydelig. Noe kan være mer alvorlig, men jeg kan ikke med hånden på hjertet si at jeg åpenbart angrer på at jeg ikke gjorde noe mer.

Det sier Per A. Thorbjørnsen i Venstre i Stavanger. Han er mangeårig kollega med Solum Larsen. Thorbjørnsen tar ett forbehold.

– Hvis det er noe jeg angrer på, så er det at jeg ikke tok en prat med Helge i høst om totaliteten i arbeidsmengden hans, sier Thorbjørnsen.

– Kritikkverdig

Organisasjonspsykolog Gunnhil Bjaalid ved Universitetet i Stavanger kjenner ikke detaljert til hvordan Venstre har takla meldigene om uønska oppførsel før helgens alvorlige tillitsbrudd.

– Hvis det er slik at man har hørt at lignende ting har skjedd før, eller at det har vært en del murring i korridorene og det ikke har blitt tatt opp, så er det kritikkverdig.

Psykologer mener at organisasjoner ofte griper for seint inn.

– Grunnen til det er at de signalene de får kan være vanskelige å tolke. Når beskyldningene eller anklagene man skal komme med er såpass alvorlige, er det lett å dytte det under teppet og håpe at det var en fjær som ble til fem høns, eller at det ikke var så alvorlig, sier Bjaalid.

– Ta fatt tidigere

Oganisasjonspsykologen sier at politiske ledere trenger å bli minnet på den makten de har.

– De er jo ofte flinke il å snakke for seg. De er karismatiske folk. Det er derfor de har kommet i de poisjonene, med det ansvaret det medfører, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pressekonferanse om Helge Solum Larsen

Per A. Thorbjørnsen (sittende) utelukker ikke at Helge Solum Larsen kan komme tilbake som politiker. Her er Thorbjørnsen fotografert under pressekonferansen der han fortalte mediene at politikerkollegaen var anmeldt for voldtekt.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Bjaalid sier at politiske ledere med jevne mellomrom bør drøfte slike spørsmål på ledermøtene sine.

De bør spørre seg selv hvordan de opptrer når de har ungdommer tilstede, hva slags normer, verdier og moral de skal stå for, sier hun.

– Lær av næringslivet

Politiske partier har også en del å lære av næringslivet, sier Bjaaland. Forut for den angivelige voldtekten under Rogaland Venstres årsmøte hadde nestleder Helge Solum Larsen nachspiel med ungdomspolitikere. Der ble det drukket alkohol.

– Hvis du hadde julebord i Statoil, barna til de ansatte deltar på dette og det er fest med femten, seksten, sytten år gamle barn. Det hadde aldri skjedd, mener Bjaalid.

– Avhengig av tillitt

Om det finnes tilgivelse for slikt, gjenstår å se. Per A. Torbjørnsen mener det ikke er utenkelig at Helge Solum Larsen kan komme tilbake i politikken.

– Det er viktig å minne oss alle på at han har fått en anmeldelse. Han har fått en siktelse. Han er ikke dømt.

Men organisasjonsspsykolog Gunnhild Bjaalid tviler.

– Som politisk leder er du veldig avhengig av at folk har tillitt til deg og at du fremstår som en person med integritet. det er klart at når du havner opp i noe slikt som dette tror jeg det blir vansklig å komme tilbake, sir hun.


Flere nyheter fra Rogaland