– Det at åtte unge nå melder seg ut, er bare trist for Venstre

Åtte unge partimedlemmer har meldt seg ut etter Solum Larsen-saken. Per A. Thorbjørnsen sier at Venstre tar kritikken på alvor.

Åtte unge Venstre-politikere i Rogaland melder seg ut av partiet i protest mot håndteringen av saken rundt Helge Solum Larsen. Han var nestleder i Venstre da han i februar 2012 ble anmeldt for å ha voldtatt en 17 år gammel jente under et partiarrangement.

– Dette har vært en krevende sak, fryktelig krevende. Jeg har selvsagt respekt for at jenta ikke føler seg ivaretatt godt nok. Det beklager jeg. Det gjør meg lei, og at åtte nå melder seg ut, det er for Venstre bare trist, sier Per A. Thorbjørnsen, Venstres gruppeleder i Stavanger bystyre, til NRK.

Mandag melder Stavanger Aftenblad at åtte unge venstrepolitikere i Rogaland melder seg ut av partiet i protest mot håndteringen av saken rundt Helge Solum Larsen. Han var nestleder i Venstre da han i februar 2012 ble anmeldt for å ha voldtatt en 17 år gammel jente under et partiarrangement.

Per A. Thorbjørnsen

Per A. Thorbjørnsen sier at Venstre tar kritikken fra de unge som melder seg ut på alvor.

Foto: Odd Rune Kyllingstad
Helge Solum Larsen Venstre
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Saken er senere henlagt av politiet på grunn av bevisets stilling Helge Solum Larsen meldte seg i høst ut av partiet og fortsetter som uavhengig representant i Stavanger bystyre. .

– Mer fokus på ham enn på offeret

Til NRK sier leder i Stor-Stavanger Unge Venstre, Kristine Kolstad, at de reagerer på uttalelsene som har kommet etter at Solum Larsen meldte seg ut.

– Det har blitt sagt at det var leit og synd at han meldte seg ut, sier Kolstad, som mener det har blitt skapt et inntrykk av at partiet vil ha Solum Larsen tilbake i politikken.

Hun sier hun og de sju andre unge partimedlemmene krever en offentlig beklagelse, og en innrømmelse av at saken har vært håndtert feil, før de eventuelt melder seg inn igjen.

– Det har vært mer fokus på Solum Larsen enn på offeret, sier Kolstad.

– En særdeles vanskelig prosess

– Vi har forsøkt etter beste evne å håndtere det som har vært en særdeles vanskelig prosess, sier Thorbjørnsen.

Han forteller at partiet rakst nedsatte en håndteringsgruppe der ulike oppgaver ble fordelt blant dem som var med i gruppen.

Gro Skartveit

Gro Skartveit har vært Venstres faste kontakt mot jenta som anmeldt Helge Solum Larsen for voldtekt.

Foto: Venstre

– Det var veldig viktig for oss at jenta ble fulgt opp, og at Gro Skartveit hadde denne kontakten inn mot henne. Hun har vært Venstres forlengede arm inn mot jenta. Vi har fått god tilbakemeldinger fra jenta på denne ordningen, sier Thorbjørnsen.

– Tar kritikken på alvor

Thorbjørnsen mener andre må bedømme hva som kunne vært gjort annerledes.

– Kanskje vi skulle gjort enda mer. Det er ikke lett for meg å bedømme. Men kritikken hennes og kritikken fra de andre som har meldt seg ut tar vi selvsagt til etterretning og på alvor, sier Thorbjørnsen.

I neste uke kommer Venstres kommunikasjonssjef Steinar Haugsvær til Stavanger for å møte flere av ungdommene som har meldt seg ut av partiet..

Per A. Thorbjørnsen sier han ønsker å få gjennomført møtet med ungdommene så raskt som mulig.

– Da får vi en anledning til å fortelle hva vi har gjort i løpet av disse to årene. Så får de bedømme oss ut fra det, sier Thorbjørnsen.