– En farlig blanding av mektige menn og rus

Menn med makt, unge politikerspirer og rus er en farlig blanding, mener rusforsker Sverre Nesvåg. – Alkohol gjør det vanskelig å styre sine impulser, sier han.

Sverre Nesvåg

Rusforsker Sverre Nesvåg ber politiske partier dempe alkoholbruken.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Dette er en utøvelse av posisjon og makt, og det lukter alkohol av hele greia, sier rusforsker Sverre Nesvåg.

Tirsdag ble det kjent at Venstres nestleder Helge Solum Larsen er siktet for voldtekt av en 17 år gammel jente. Den angivelige voldtekten skal ha funnet sted på et hotellrom etter en fest på partiets årsmøte i Suldal i helgen, og flere som var tilstede bekrefter at begge var påvirket av alkohol.

Nesvåg leder rusforskningen ved Stavanger universitetssjukehus, og kjenner situasjonen godt fra sin forskning på rusmidler og arbeidsliv.

– Jeg tror det skjer i alle sammenhenger hvor folk har ulike maktposisjoner. Når alkoholen kommer inn i bildet klarer ikke alle å styre sine impulser. Du får spesielle situasjoner her fordi det ofte er beundring den ene veien og utnyttelse av maktposisjon den andre veien, sier Nesvåg.

– Stort svik

Ane Mari Braut Nese

Ane Mari Braut Nese (H) kjenner seg igjen i rusforskerens beskrivelse.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Ane Mari Braut Nese (31) , Høyre-ordfører i Klepp, startet i politikken som 15-16-åring. Selv har hun ikke vært utsatt for ubehageligheter i politisk sammenheng, men kjenner igjen situasjonen.

– Som ung politiker ser du opp til dem som har fått til mye og nyter stor respekt. Da er sviket desto større når noen utnytter seg av det, sier Braut Nese.

– Jeg kjenner settingen rundt det å ha mye fellesskap og felles mål, samling, fest og moro. Du ser opp til folk, og de får en stjerne de kan utnytte, sier hun.

Tre ungdomspartier med totalforbud

På Rogaland Venstres årsmøte på Ryfylke Fjordhotell i helgen var det ikke alkoholservering ved middagen, men i baren og på nachspiel senere på kvelden.

En ringerunde NRK.no har gjennomført viser at bare tre av landets ungdomspartier praktiserer totalforbud mot alkohol. Leder i Unge Venstre, Sveinung Rotevatn, mener det er greit at voksne drikker på partiarrangementer.

– Det er min jobb å sørge for at det er trygt å delta på Unge Venstre-arrangementer, og alkohol er en del av det. Det viktigste for oss er at det ikke blir servert alkohol til mindreårige, og det jobber vi for å unngå, sier han.

– De voksne svikter

Helge Solum Larsen, nestleder i Venstre

Helge Solum Larsen (V) er siktet for voldtekt av en 17 år gammel jente.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Sverre Nesvåg mener problemet er større enn som så, og sier at det er de voksne som svikter når tillitsbruddene skjer.

– Hvis ikke ulike oranisasjoner tenker over hvilken rolle alkoholen skal spille, utsetter de seg for høy risiko. Alkoholen flyter i slike sammenhenger, og nesten alle har opplevd situasjoner som ikke hadde skjedd uten alkohol i bildet, sier Nesvåg.

– Vi må ha øynene åpne, men det er ikke lett å få med seg hva som skjer utpå natten når folk trekker inn på nachspiel. Vi må være bevisste på hvordan vi oppfører oss, og da er det viktigst å snakke om det blant dem som sitter med makt, slik at de vet hvilken rolle de har, sier Ane Mari Braut Nese.

Sverre Nesvåg er klar i talen til de politiske partiene.

– De må dempe alkoholbruken, og spørre hvor mye av beundringen og maktutøvelsen som er sunn for fellesskapet, sier han.