– Det er ikke sikkert at Helge forsvinner fra politikken

Per A. Thorbjørnsen åpner for at Helge Solum Larsen kan returnere til politikken. Nå sitter han i avhør hos politiet.

Per A. Thorbjørnsen

Intervju med Per A. Thorbjørnsen

Leder for kommunalstyret for byutvikling i Stavanger, Helge Solum Larsen

Helge Solum Larsen er siktet for voldtekt av en 17 år gammel jente fra Unge Venstre.

Foto: Erik Waage / NRK

– Helge har vært min kollega og venn siden 1987. Jeg vet hva han er beskyldt for. Han er fortsatt min venn og vil alltid være det. Jeg skal klare å ha to tanker på en gang. Både ivaretagelsen av jenta og av Helge, sier gruppeleder i Stavanger Venstre, Per A. Thorbjørnsen til NRK.

Helge Solum Larsen, tidligere nestleder i Venstre er nå innlagt på psykiatrisk institusjon etter å ha blitt siktet for voldtekt av en 17 år gammel jente.

– Mister han kanskje fra politikken

– Helge er nok en av landets fremste lokalpolitikere. I bystyresalen sprudler han av dyktighet og engasjement. Det tror jeg mange i bystyret mener. Han er en fenomenal politiker, og det føles sårt å kanskje, jeg understreker kanskje, skulle miste ham, sier Thorbjørnsen.

Mange regner jo med at han ikke kommer tilbake til politikken?

– Det er jeg er ikke sikker på at han ikke gjør. Det er viktig å minne oss alle på at han er anmeldt og siktet men ikke dømt. Uansett har det vært et tillitsbrudd, som han selv også understreker. Han sier det ikke er en voldtekt, men det har vært et åpenbart tillitsbrudd, og han har selv kalt det moralsk forkastelig. I en slik situasjon må det gjøres mange vurderingen når denne saken er over, sier Thorbjørnsen.

Venstres gruppeleder i Stavanger åpner med det for en mulig retur etter at straffesaken er ferdig, og en eventuell straff er sonet.

– Ja i dag er det teoretisk mulig. Det er ikke dette vi har prioritert å konsentrere oss om nå. Det han handlet om å ivareta jenta, hennes pårørende og Helge. Dette får vi komme tilbake til, sier Thorbjørnsen.

– Angrer på at jeg ikke snakket med han om arbeidsmengden

Venstre og Thorbjørnsen har fått skryt for håndtering av saken fra flere hold.

– Jeg håper at jeg har vært ærlig i tilbakemeldingene jeg har gitt i spørsmål om det har vært andre ting opp igjennom årene. Noe har det vært, noe er ubetydelig, noe kan være mer alvorlig, men jeg kan ikke med hånden på hjertet si at jeg åpenbart angrer på at jeg ikke gjorde mer, sier han.

– Er det noe jeg angrer på så er det at jeg ikke tok en prat med Helge om arbeidsmengden hans i høst. Han er nestleder i Venstre, leder for Venstres fylkestingsgruppe, leder av et stor kommunalstyre, og har en familie å ta vare på. Totaliteten her burde jeg kanskje tatt fatt i. Det forklarer ingen ting, men det ble kanskje for mye for ham, legger Thorbjørnsen til.

Innkalt til politiavhør

Thorbjørnsen forteller å ha blitt kontaktet av politiet.

– Jeg ble kontaktet av politiet i går og bedt om å holde meg i beredskap i dag. Jeg er innkalt til avhør, sier han.

Selv har han ikke snakket med Helge Solum Larsen siden tirsdags morgen.

– Da var jeg sikker på at han hadde en seng på psykiatrisk klinikk med gode fagpersoner rundt seg. Andre av oss har vært innom han, og jeg håper at jeg får møte han i morgen, sier Thorbjørnsen.

I dag skal han selv møte som vara for Solum Larsen i et politisk møte.

– Det oppleves veldig rart. Helge skulle ledet møtet i kommunalstyret for byutvikling i dag, men det gjør nå nestlederen. Jeg stiller som vara og venstrerepresentant. Det er mitt første møte om byutvikling noen gang, og jeg har aldri vært så dårlig forberedt til noe møte siden jeg startet med politikk i 1983, sier Thorbjørnsen.

Mer om saken:

– En farlig blanding av mektige menn og rus | Rusforsker: Det er altfor fuktig i norsk politikk | – Rammer hele partiet hardt | – Partiet er i sjokk | – Det var snakk om ufint språk | – Påminnelse om at alkohol og politikk ikke hører sammen | – Greit med alkoholservering for voksne | – Eg er fortvila og rasande | – Vi har ransaket og tatt beslag | – En forferdelig sak for alle involverte parter | - Må ta et oppgjør med drikkekulturen | – Noe av det tøffeste jeg har opplevd