Hopp til innhold

Rømte fra koranskole – skjøt 18-åring i Oslo

18-åringen som ble skutt på Holmlia og 21-åringen som er siktet for drapsforsøket, gikk begge på koranskole i Somalia.

skole

BODDE I SOMALIA I SJU ÅR: 21-åringen som siktet for drapsforsøk (til venstre) er avbildet under eid-feiring i Somalia i 2015. NRK vet ikke hvem den andre personen er.

Foto: Skjermdump/Facebook

I april ble en 18-åring skutt i beinet utenfor Holmlia senter. Vitner sier at det startet med en krangel mellom flere gutter. En 21-åring ble pågrepet og siktet for drapsforsøk.

Både 18-åringen og 21-åringen ble sendt på koranskoler i Somalia før de kom hjem igjen til Norge. Den drapssiktede var i Somalia i syv år. Skolene virker mot foreldrenes hensikt, ifølge politiet.

Politiet kan bekrefte at de er kjent med at de to unge mennene har gått på såkalte koranskoler i Somalia. Det sier Janne Stømner til NRK. Det var Klassekampen som først omtalte saken.

Janne Stømner

LEDER: – Barna blir mer sårbare av behandlingen de får på koranskolene, sier Janne Stømner i Felles enhet for forebygging hos Oslo politidistrikt.

Foto: Gøril Furu / NRK

– Vi ser at når barna kommer hjem igjen søker de ofte tilbake til miljøet de kjente før de dro. Foreldrene ønsket å få barna vekk fra disse miljøene, men de søker seg tilbake og fortsetter den kriminelle løpebane, sier Janne Stømner, leder for Felles enhet for forebygging i Oslo politidistrikt.

Bekymring for at barna begår kriminalitet i Norge er ofte en av årsakene til at foreldre sender sønnene sine på koranskoler i Somalia, ifølge politiets erfaringer. I fjor ble 62 norske barn sendt til utlandet mot sin vilje. Til NRK har barna fortalt om hvordan de har blitt slått, lenket fast og torturert på skolene.

– Syv år i Somalia

Faren til den siktede 21-åringen sier at familien flyttet ham til Somalia i håp om at han skulle skjerpe seg.

– Han var i en alder der han begynte å henge med småkriminelle gutter og dårlige folk. Derfor tok jeg ham med til Somalia, sier faren i 40-årene.

NRK har vært i kontakt med 21-åringens forsvarer, Trygve Staff, som sier at han ikke ønsker å kommentere saken.

Foreldrene ønsket at deres to norskfødte sønner skulle lære somalisk bedre, lære mer om islam og kulturen, ifølge faren. De var 13 og 15 år gamle da de ble flyttet til Somalia, og de ble der i syv år.

21-åringen ble etter hvert flyttet til en koranskole i Mogadishu, som disiplinerte elevene med fysisk avstraffelse. Faren forteller at sønnen flyktet etter fire måneder.

– Min sønn og sju andre gutter kom seg ut av femte eller sjuende etasje på koranskolen. De andre elevene var fra Canada, Sverige, USA, Storbritannia og Norge, sier faren.

Tilbake i Norge

TILBAKE I NORGE: 21-åringen var oppstemt og glad for å komme tilbake til Norge ifølge hans eget innlegg på Facebook den tredje februar i år.

Foto: Skjermdump / Facebook

– Jeg angrer på det

21-åringen kom seg til Kenya sammen med sin bror, og dro til den norske ambassaden i Nairobi. Utenriksdepartementet vil ikke kommentere saken og viser til lovpålagt taushetsplikt og den norske ambassaden vil heller ikke si noe.

Men ifølge faren hjalp ambassaden brødrene til Norge, og i februar landet de i Norge. Et sjuårig opphold i Somalia, preget av vold og uroligheter i landet, var over.

– Politiet kom med dem til meg. Jeg ble kjempeglad for å se sønnene mine igjen.

– Angrer du på at du flyttet dem til Somalia?

– Jeg angrer på det. Han har arr etter volden han har blitt påført der, men jeg vet ikke om det har gjort ham voldelig, sier faren.

Fortsetter med kriminalitet

Politiet har vært i kontakt med de unge mennene for oppfølging, sier Janne Stømner, leder for Felles enhet for forebygging i Oslo politidistrikt.

– Vi har vært i kontakt med en av dem og spurt om vi kan bidra med noe, sier Stømner.

Behandlingen de får ved skolene, gjør dem enda mer utsatt for kriminalitet når de kommer tilbake til Norge, ifølge Oslo-politiet.

– Jeg tenker at de er enda mer sårbare når de kommer hjem, etter å ha vært utsatt for vold og trusler på en skole i utlandet. De blir også mer sårbare når de kommer hjem, hvis de søker det samme kriminelle miljøet, sier Stømner.

– De blir lette å rekruttere og tar på seg å utføre oppdrag, for at miljøet skal akseptere dem igjen.

– Vold avler vold

Anja Bredal

FOR NORSKE: Forsker ved OsloMet, Anja Bredal, sier enkelte foreldre sender barna sine til hjemlandet fordi de havner i problemer i form av rus, kriminalitet eller dårlige venner. Foreldre sender også barn til hjemlandet fordi barna har blitt for norske.

Foto: NOVA

Anja Bredal er forsker ved OsloMet og har gjort flere studier på barn og unge som blir sendt til foreldrenes hjemland. Bredal mener koranskoler som driver med fysisk avstraffelse kan påvirke elevene i det lange løp.

– Jeg vil tro at den type voldsomme erfaringer og traumer kan ha en ganske stor effekt på psyken til disse unge menneskene. Vold under oppveksten kan skape traumer. Vold avler vold, mener Bredal.

Bredal sier gutter som blir sendt til Somalia har hatt forskjellige erfaringer. For enkelte har det hjulpet dem å få perspektiv på problemer de hadde i Norge. Mye avhenger av hvor barna blir sendt og om de bor med slektninger eller ikke.

– Noen slektninger er mer opptatt av pengene de får tilsendt enn å ta vare på dette barnet. Enkelte steder er usikre og preges av vold og kriminalitet. En del av disse guttene som har vært borti dop her i Norge fortsetter å ruse i Somalia.

Sliter psykisk

Ifrah Ciyow

BEDRE KORANSKOLER I NORGE: Ifrah Ciyow fra Holmliainiativet mener blant annet at bedre koranskoler i Norge kan være løsningen for å hindre slike utenlandsopphold.

Foto: Privat

Ifrah Ciyow er sykepleier, forfatter og styremedlem i organisasjonen Holmliainitiativet, som jobber for at barn og unge skal føle seg inkludert i lokalmiljøet. Ciyow var en av de første på stedet da 18-åringen ble skutt i slutten av april.

– Jeg hørte ingenting, men så noen somaliske gutter som slåss. Jeg løp ut og så at han som ble skutt hadde blødninger, og som sykepleier var det min plikt å utføre førstehjelp. Han så på meg og sa at han kom til å dø, han ba meg be om å be til Gud for ham, sier Ciyow.

Ifølge Ciyow sliter mange av dem som kommer tilbake fra koranskoler i utlandet. De har psykiske problemer og kommer til et samfunn hvor de ikke føler seg hjemme lenger. Hun mener at Somalia verken er trygt eller fredelig, og hun er redd for at norske barn kan bli traumatiserte av å bo der.

– Jeg vet om en sju år gammel gutt som opplevde at menn kom inn i moskeen og begynte å skyte mens folk ba. Hva har disse brødrene som bodde i Somalia i sju år opplevd da, spør Ciyow.

Trenger oppfølging

Ciyow sier at etter NRKs avsløringer om koranskoler i Somalia har mange foreldre valgt å hente barna sine tilbake. Hun mener også at det ikke finnes et tilstrekkelig godt nok apparat for å ta imot de som kommer tilbake.

– Man må ha et system rundt familiene, som tar vare på barna som kommer tilbake. Gi dem psykisk hjelp og et tilbud som gjør at de tar igjen tiden de har mistet. De må også få muligheten til å jobbe eller gå på yrkesopplæring, sier Ciyow.

Anja Bredal ved OsloMet frykter at barn ikke får den hjelpen de trenger når de kommer tilbake som voksne.

– Det finnes et apparat for unge jenter og gutter som har vært utsatt for tvangsekteskap og æresrelatert vold. Ungdom som ikke kan vise til et trusselbilde og som er for gamle for barnevernet, kan stå helt alene. Hvis de ikke har slekt her som vil ha dem tilbake, er jeg redd de ikke blir fulgt opp, sier forskeren.