NRK Meny
Normal

Offentliggjorde bare to av en rekke meningsmålinger om Oslo-OL

OL-etaten har utført en rekke meningsmålinger som ikke er offentliggjort. Journalist Jan Arild Snoen kritiserer etaten for å kun offentliggjøre de positive målingene.

OL 2022

Selv om det er gjort målinger i januar, mars, mai, ukentlig fra uke 24 til 33 og for august, offentliggjorde OL-etaten bare målingene for uke 24–25 og uke 32–33. Jan Arild Snoen mener etaten bevisst bare offentliggjorde de gode målingene.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Jan Arild Snoen

Jan Arild Snoen er kommentator i Minerva og mot OL i Oslo.

Etter at Oslo-folket sa ja til et OL i hovedstaden i 2022 har det blitt offentliggjort en rekke meningsmålinger om folks holdning til et OL med både positive og negative utvikling.

Også OL-etaten i Oslo kommune fått laget en rekke målinger siden januar, men etaten har likevel bare publisert to av dem.

Selv om det er gjort målinger i januar, mars, mai, ukentlig fra uke 24 til 33 og for august, offentliggjorde etaten bare målingene for uke 24–25 og uke 32–33.

Jan Arild Snoen, som er kommentator i det liberalkonservative tidsskriftet Minerva og motstander av OL i Oslo, mener at det ikke er tilfeldig og at Eli Grimsby, som er direktør for etaten, har valgt å legge ut de tallene som tjener saken.

– Det er jo ikke uvanlig at de som har interesser i en sak legger meningsmålinger som ikke tjener saken i skuffen, og så vises tallene frem når de er bedre. I juni gikk det bedre, og da ble målingen offentliggjort, sier Snoen.

– Finansiert av skattepenger

Mandag skrev Snoen at Minerva har fått tilgang til de upubliserte meningsmålingene gjort av den kommunale etaten som arbeider for at Oslo skal få vinter-OL i 2022. Alle målingene har nå blitt publisert på etatens nettsider etter at Minerva fikk innsyn.

– Jeg synes det hadde vært best om de offentliggjorde målingene løpende slik at vi hadde den informasjonen som var tilgjengelig, og at etaten ikke bare satt på informasjonen for sitt eget arbeid, sier Snoen og legger til:

– Her snakker vi om en offentlig etat som er finansiert av skattepenger, selv om de selv er åpne om at de driver en kampanje.

Men selv om bare et knippe av målingene ble offentliggjort, var målingen fra uke 33 den dårligste siden de ukentlige målingene ble satt i gang.

– Inneholdt ikke vesentlig ny informasjon

Ingunn Olsen

Ingunn Olsen er informasjonssjef for søkerkomiteen for Oslo2022.

Foto: OL2022

Informasjonssjef for søkerkomiteen for Oslo2022, Ingunn Olsen, kjenner seg ikke i det Snoen kritiserer etaten for, men påpeker at OSLO2022 ikke er en nøytral organisasjon.

– Vi jobber engasjert for at vi skal få til et nytt norsk vinter-OL og Paralympics i 2022. I det så ligger det at vi skal informere om muligheter som et nytt OL på hjemmebane vil by på. Men vi er også opptatt av å gi riktig informasjon og ikke underslå informasjon, sier Olsen.

Hun mener målingene ikke ble offentliggjort fordi de ikke tilførte noen ny tendens.

– Målingene som ikke har blitt offentliggjort har føyd seg inn i rekken av andre målinger, og har ikke inneholdt vesentlig ny informasjon verken av positiv eller negativ karakter, sier hun.