Hopp til innhold

Økt OL-motstand etter Heibergs uttalelser

En fersk meningsmåling viser at mer enn 30 prosent mener IOC-medlem Gerhard Heibergs uttalelser til media under Sotsji-OL har påvirket deres holdning til et eventuelt Oslo-OL i 2022 i negativ retning. Samtidig er den generelle oppslutningen om et OL i hovedstaden på vei ned.

Gerhard Heiberg

Mange mener forskjellige utsagn fra IOC-medlem Gerhard Heiberg har gjort dem mer skeptiske til Oslo-OL.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Det viser en fersk spørreundersøkelse utført av Norstat på oppdrag fra NRK.

Et representativt utvalg nordmenn fra alle deler av landet fikk følgende spørsmål:

«Gerhard Heiberg har vært mye i mediene under de vinterolympiske lekene i Sotsji. Har sakene Heiberg har vært involvert i påvirket ditt syn på en eventuell norsk OL-søknad i 2022, og i så fall hvordan?»

31 prosent av de spurte svarte at de har blitt mer negative til Oslo-OL. Kun seks prosent svarte at de hadde blitt mer positive.

54 prosent av de spurte svarte at Heibergs uttalelser ikke hadde påvirket deres syn på saken, og ni prosent svarte at de ikke kjente til saken.

Bjørgen og Johaug med sørgebånd

FIKK REPRIMANDE FOR SØRGEBÅND: Therese Johaug og Marit Bjørgen gikk med sørgebånd under OLs åpningsdistanse. Det falt ikke i smak hos IOC-toppene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Gerhard Heiberg ønsker ikke å kommentere resultatet av NRKs ferske meningsmåling mandag.

Kalte nordmenn «arrogante»

Gerhard Heiberg havnet i fokus under Sotsji-OL etter at IOC ga det norske kvinnelandslaget i langrenn en reprimande for å ha brukt sørgebånd under kvinnenes 15-kilometer på OLs første øvelsesdag.

I tillegg fikk Martin Johnsrud Sundby en advarsel av det internasjonale skiforbundet etter et omdiskutert sporskifte like før målgang i herrenes 30 kilometer med skibytte dagen etter.

Heiberg fikk følgende spørsmål av NRKs journalist etter åpningshelgen i OL:

– To advarsler på to dager. Oppfører Norge seg arrogant?

– Norge er i utgangspunktet kjent for å være arrogante. Og dette hjelper jo ikke akkurat på imaget, svarte Heiberg.

– Jeg håper at det ikke blir flere advarsler. La oss håpe at tingene roer seg og at det går uten flere advarsler, sa Heiberg.

– Vi må skjerpe oss litt?

– Bruk gjerne det ordet, svarte han videre.

Uttalelsene ble sitert av en rekke norske medier, og fikk massiv omtale over det ganske land. I ettertid har Heiberg ment at uttalelsene ble tatt ut av sammenheng. Han står likevel fast ved utsagnet om at nordmenn kan oppfattes som arrogante.

– Vi oppfører oss ofte som verdensmestere. Når vi søker om OL i 2022 hadde det vært bedre om vi var mer villige til å lytte, og ikke kjøre på som vi vet og kan alt, forklarte Heiberg overfor TV 2 da han ble konfrontert med uttalelsene sine under OL.

Reklamerte for eget selskap under OL

Nærmest samtidig som Heiberg svingte pisken over de norske utøvernes oppførsel, ble det kjent at Heiberg reklamerer for sitt eget selskap Nordic China Advisory AS gjennom sitt verv i IOC – som ifølge det olympiske regelverket er forbudt.

Heiberg forklarte at han hadde informert IOC om dette, og at de hadde godkjent Heibergs rolle som «døråpner» for rådgivningsselskapet.

– Ser du det er et paradoks at du er med å håndheve veldig strenge regler for utøverne med tanke på både sørgebind og Ludo-reklame mens du selv fremmer dine næringsinteresser ved å bruke ditt IOC-verv?

– Jeg skjønner at folk setter spørsmålstegn ved det, det har jeg ikke noe problemer med. Men jeg mener også at jeg har en god forklaring. Og i og med at dette er sjekket med administrasjonen i IOC, så føler jeg at jeg ikke gjør noe som er galt, svarte Heiberg.

Etter NRKs omtale av saken valgte rådgivningsselskapet likevel å endre sin beskrivelse av Heibergs rolle i selskapet mens lekene pågikk.

VIDEO: Se NRKs reportasje om Heibergs reklamering for eget selskap

(artikkelen fortsetter under videoen)

Heiberg om konsulentfirmaet

Ja-flertall har blitt til nei-flertall

Også motstanden mot Oslo-OL generelt har økt i løpet av Sotsji-OL.

På samme tid i fjor var 45 prosent av de spurte i meningsmålingen negative til Oslo-OL. I dag viser en fersk meningsmåling at nei-flertallet er økt til 56 prosent.

Medaljefangsten i Sotsji klarte altså ikke å påvirke stemningen for et OL i den norske hovedstaden positivt. Se hvordan oppslutningen om et Oslo-OL har forandret seg fra mars 2013 til mars 2014:

(artikkelen fortsetter under bildet)

Meningsmåling om Oslo-OL
Foto: Grafikk / NRK

Idrettsforbundet: – Vi må bli tydeligere i vårt budskap

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, har jobbet hardt for å overbevise det norske folk om å si ja til et vinter-OL i Oslo i 2022. Idrettsforbundet har blant annet bevilget 12,2 millioner kroner på OL-søkeprosessen.

Andersen svarte følgende da han ble kjent med resultatet av NRKs ferske meningsmåling:

– Det er ikke til å legge skjul på at det har vært en betydelig kritisk oppmerksomhet fra Norge på mange plan i forhold til de olympiske leker som har vært gjennomført i Sotsji, sier han.

– Idrettsforbundet kan sikkert alltid bli bedre, men vi har i hvert fall levert fantastiske idrettsresultater i Sotsji. Vi har begeistret det norske folk og det tror jeg nordmenn setter umåtelig pris på, sier han videre.

Generalsekretæren forklarer den nedadgående oppslutningen om et Oslo-OL slik:

– Jeg konstaterer at vi må bli tydeligere på å løfte frem de gode og positive budskapene vi har, for de er det mange av. Vi har fortsatt stor tro på at vi har en god mulighet til å kunne arrangere OL i Oslo i 2022. Vi må klare å kommunisere den bærekraften et OL til Norge vil gi for idrettsorganisasjonen, for rekruttering og frivillighet - og styrke den aktørrollen idretten har i det norske samfunn, sier Andersen.

– Har idrettsforbundet ilagt Heiberg munnkurv?

– Jeg vil ikke gå inn å debattere eller kommentere enkeltpersoner. Det ber jeg om respekt for. Gerhard Heiberg er en person som gjør sine vurderinger godt på egen hånd, sier Andersen.

VIDEO: Nei-andelen for Oslo-OL har økt fra 2013 til 2014

På et år har motstanden mot et Oslo-OL økt fra 45 prosent til 56 prosent. Norsk medaljefangst i Sotsji ga ingen positiv påvirkning.
Og mange mener uttalelser fra IOC-medlem Gerhard Heiberg har gjort de mer skeptiske til OL i Oslo.

Siste nytt

 • Frankrike utklasset USA - Selvmål sikret Israel ett poeng mot Mali

  OL tjuvstartet onsdag med både fotball og sjumannsrugby.

  I fotballkampen mellom Mali (U23) og Israel (U23) i gruppe D var det en sjansefattig og målløs første omgang.

  Mali hadde ballen mest og kom til flest avslutninger, men etter pause klarte backen Hamidou Diallo å sette ballen i eget mål.

  Få minutter senere utlignet spissen Cheickna Doumbia med hodet. Kampen endte med poengdeling.

  – Det var en vanskelig kamp, og vanskelig motstand, sier Israels kaptein Omri Gandelman til NRK.

  De israelske spillerne ble fraktet til stadion i politieskorte og det var mye sikkerhet på utsiden av stadion.

  – Vi fokuserer bare på kampen. Vi prøver å ikke høre på støyet utenfor, sier Gandelman.

  Japan leder gruppe D, etter 5-0-seieren over Paraguay. Israel og Mali deler andreplassen i gruppa.

  I kampen mellom Frankrike (U23) og USA (U23) i gruppe A, sto det også 0-0 til pause. I andre omgang sendte veteranen Alexandre Lacazette (33) Frankrike opp i ledelsen. Hvert U23 lag får ha med seg tre spillere over 23.

  Men også Frankrikes unge spillere kan å score mål. 22-årige Michael Olise doblet ledelsen fra utenfor boksen etter 70 minutter. Loïc Badé fulgte opp kvarteret senere og Frankrike vant 3-0.

  De leder med det gruppe A foran New Zealand, som slo Guinea 2-1 tidligere onsdag.

  Åpningskampen mellom Argentina og Marokko i gruppe B endte derimot i kaos, den kan du lese mer om her.

  Doumbia setter 1-1 mot Israel
  Foto: AFP
 • Fosser med kruttsterk triumf i O-ringen

  Den norske orienteringsløperen Kasper Harlem Fosser vant sprinten i O-ringen i Sverige onsdag. Verdenseneren tok seieren foran landsmann Jørgen Baklid.

  Fosser vant med 19 sekunder ned til Baklid.

  – Dette viser at sprintsatsingen til norsk orientering gir resultater. Utrolig moro at vi får til en dobbeltseier, og det har kommet opp en bra generasjon i Norge nå som presterer bra i sprint, sa duoen etter løpet.

  Verdensener Fosser klatret til 8.-plass i sammendraget. Svenske Emil Svensk leder.

  Baklid var også svært fornøyd med egen prestasjon.

  – Det var overraskende at jeg skulle slå alle disse toppløperne, bortsett fra Kasper da. Planen var å løpe fort etter at jeg kom til O-ringen uten de store ambisjonene sammenlagt. Det var utrolig moro å få det til i kveld, sa han.

  Marie Olaussen, som tirsdag slo Tove Alexandersson på mellomdistansen, ble nummer tolv på sprinten. Den ble vunnet av Fossers samboer Simona Aebersold. Olaussen er på 6.-plass sammenlagt.

  Torsdag er det hviledag for eliten i Sverige, før de siste konkurransene avholdes fredag og lørdag.

  (NTB)

  Kasper Fosser
  Foto: NTB
 • Svensk Warholm-konkurrent tatt for kokainbruk: – Jeg skammer meg

  Den svenske friidrettsutøveren Oskar Edlund (21) ble tatt for kokainbruk og dømt til bøter av politiet. Episoden skjedde på en fest i Stockholm før jul i fjor, men ble offentlig kjent først nå gjennom avisa Expressen.

  21-åringen, som konkurrerer på 400 meter hekk, har kun fortalt sine nærmeste om det som skjedde. Dermed ble ikke de svenske idrettslederne først kjent med kokaindommen like før OL.

  Kokain er ikke regnet som prestasjonsfremmende når det brukes utenfor konkurranse. Dermed har ikke Edlund brutt noen dopingbestemmelser og kan delta i OL.

  – Jeg skammer meg fryktelig mye. Det var på en fest etter sesongen der jeg ble tilbudt kokain, og jeg var dum nok til å si ja, sier han til Expressen.

  Edlund har EM-medaljer fra både U20 og U23-klassen. I år har han satt personlig rekord flere ganger. Med tiden 48,70 kvalifiserte han seg til OL, der drømmen er å avansere fra forsøksheatet i konkurranse med blant annet Karsten Warholm.

  Den svenske friidrettssjefen Kajsa Bergqvist sier deres fokus er å hjelpe Edlund. Han får blant annet tilbud om å snakke med psykolog.

  Friidrott, JVM, ankomst Arlanda, Oskar Edlund.
  Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal