Forstander i moskeen: – Det er et forferdelig syn

Blod på teppet og vegger. Knust glass og kulehull i veggen. Synet som søndag møtte de ansatte i «Bærums-moskeen» etter terrorforsøket er skremmende.

– Det var en grusom følelse å komme inn her sammen med politiet i dag. Det er et forferdelig syn, sier forstander i moskeen, Hafeez Ahmed, til NRK.

På teppet på gulvet er det tydelig blodspor etter kampen mellom Mohamed Rafiq, Mohamed Iqbal og Philip Manshaus som nå er siktet for drap og drapsforsøk.

Inngangsdøren til moskeen er også ødelagt, etter å ha blitt skutt på av gjerningsmannen.

På veggene kan man se tydelige merker etter kulehull.

– Det er en ganske ubeskrivelig følelse. Det er vanskelig å kunne sette ord på det. Jeg tror kroppen må få roe seg ned. Nå klarer jeg ikke helt å forstå det, sier Ahmed.

Blod på teppet inne i Bærums-moskeen

Bønneteppene i moskeen ved al-Noor Islamic Center i Bærum, på folkemunne kjent som «Bærums-moskeen».

Foto: Nadir Alam / NRK

Fortsetter dialogen med politiet

Det var like etter klokken 16.00 lørdag at det ble meldt om skyting ved moskeen Al-Noor Islamic Center i Bærum, på folkemunne kjent som «Bærums-moskeen».

Manshaus er siktet for drapsforsøk for skyteepisoden i moskeen, samt siktet for drapet på stesøsteren. Hun ble funnet død i et hus i Bærum lørdag kveld. Hendelsene ses i sammenheng.

Politiet har gjort undersøkelser i moskeen i natt og i dag.

– Nå skal vi ha et møte om beredskapen i kommunen sammen med politiet. Da skal vi snakke om hvordan vi skal jobbe videre med dette, sier moskeen forstander til NRK.

Knust glass ved inngangsdøren til Bærums-moskeen

Inngangspartiet til moskeen er knust etter lørdagens terrorforsøk.

Foto: Nadir Alam / NRK

– Må prøve å se fremover

Politiet bekreftet på en pressekonferanse søndag ettermiddag at det ble avfyrt flere skudd ved moskeen, og de har funnet våpen på stedet.

De ønsker ikke å gå ut med informasjon om hvilke våpen som ble brukt eller hvor mange skudd det var snakk om.

– Vi knytter våpnene som ble funnet til siktede. Han hadde de med seg, opplyser leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning ved Oslo politidistrikt, til NRK.

De ansatte i Bærums-moskeen er fortsatt svært preget av hendelsen. Politidirektoratet har bedt alle politidistrikt iverksette forebyggende tiltak i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden id etter skyteepisoden.

Er dere redde?

– Jeg føler meg ikke noe tryggere nå, men man kan ikke gå med redsel i kroppen heller. Man må heller prøve se fremover, sier Hafeez Ahmed.

OPPDATERT 12.08.19:

Redaktør i Nyhetsdivisjonen i NRK Espen Olsen Langfeldt forklarer hvorfor NRK fra i dag av har besluttet å identifisere Philip Manshaus med navn og bilde:

NRK velger å identifisere Philip Manshaus grunnet siktelsens høyst alvorlige karakter: Mandag formiddag ble siktelsen mot ham – i tillegg til drap og drapsforsøk i moske – også utvidet til siktelse for terrorhandling. NRK har vært tilbakeholdne med identifisering i sakens tidlige stadier, fordi det var mangelfull informasjon i mange av saksforholdene . Men utvidelsen av siktelsen fører til en lang strafferamme, og vi mener at befolkningen har et berettiget informasjonsbehov om å vite hvem denne personen er , jfr. sakens karakter og Vær varsom plakatens punkt 4.7: «Det kan være berettiget å identifisere (…) ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger».

Kulehull inne i Bærums-moskeen

På veggene kan se spor etter skuddene som ble avfyrt.

Foto: Nadir Alam / NRK