Hopp til innhold

Arfan Bhatti på vei til Norge

Pakistanske myndigheter har sagt ja til å utlevere terrorsiktede Arfan Bhatti, og han er fredag på vei til Norge.

Arfan Bhatti utenfor retten i Islamabad

UTLEVERT: Arfan Qadeer Bhatti er på vei til Norge fra Pakistan fredag. Her fra utenfor retten i Islamabad i november 2023.

Foto: NRK

Det bekrefter justisminister Emilie Enger Mehl på en pressekonferanse fredag.

Den terrorsiktede islamisten sitter nå på et fly på vei til Norge. Det er ikke avklart når flyet lander i Norge.

– Det har vært svært viktig for regjeringen og norske myndigheter å få ham utlevert fra Pakistan. Når vi nå har lyktes kan det gi oss flere svar på det forferdelige som skjedde den natta 25. juni 2022, sier Mehl.

Pressekonferanse om utlevering av Bhatti.

Justisminister Emilie Enger Mehl på pressekonferansen der hun bekrefter at Arfan Bhatti er på vei til Norge.

Foto: Heiko Junge / NTB

Arfan Bhatti har befunnet seg i Pakistan siden juni 2022. Få måneder etter ble han siktet og etterlyst av norsk politi. Bhatti nekter straffskyld og for all innblanding i saken.

– Bhatti har oppholdt seg i Pakistan siden før terrorhandlingene 25. juni. Når noen er siktet i en så alvorlig sak, må politiet og rettsvesenet få gjøre jobben sin. Uansett hvor i verden noen befinner seg, skal de vite at norske myndigheter gjør alt vi kan for å dem til Norge, sier justisministeren.

Forsvarer: Ingen kontakt siden torsdag

Den pakistanske forsvareren til Bhatti besøkte han i fengselet i går. Han sier til NRK at han ikke visste noe om at utleveringen skulle skje i dag. Han er veldig overrasket.

Forsvareren mener dette er brudd på pakistansk lov, og viser til at myndighetene ikke kan iverksette et slikt vedtak siden det fortsatt er under behandling i rettssystemet.

Så snart Bhatti er på plass i Norge vil advokatene møte Bhatti for å avklare hvordan han har det, skriver Elden Advokatfirma i en pressemelding.

Vi er ikke overrasket over uforutsigbarheten til det pakistanske rettssystemet, men vi hadde forventet at norske myndigheter ville avvente en rettskraftig avgjørelse før de foretok seg noe. Denne handlingen stiller spørsmål ved respekten for rettsprosessen og internasjonale juridiske prinsipper, sier John Christian Elden.

Bistandsadvokat John Christian Elden under prosedyrene i Birgittesaken
Foto: Øystein Otterdal / Øystein OtterdalNRK

Til NRK utdyper Elden at de noterer seg at Bhatti har blitt utlevert samtidig som saken hans verserer i den pakistanske domstolen.

– Han er kun siktet, han er ikke en terrorist som hentes hjem, han er ikke dømt for noe, understreker Elden.

Bhattis advokat Inger Zadig sier til NRK at de har fått beskjed om at Bhatti skal uttransportertes i dag eller i morgen. Hun kan ikke bekrefte at han er på vei til Norge nå, fordi de ikke har hatt kontakt med sin klient siden i går.

– Utleveringsprosessen er håndtert etter pakistansk lov av advokatene i Pakistan, så den har vi foreløpig ingen kommentarer til, sier Zadig ved Elden Advokatfirma.

Oppdatert: Arfan Bhatti
Foto: Kyrre Lien / NTB

Bhatti er siktet i 25. juni-saken. For tiden pågår rettssaken mot Zaniar Matapour, som er tiltalt i samme sak. Aktoratet har flere ganger gjennom rettssaken skjøvet på Arfan Bhattis vitnemål, i håp om at han skal utleveres til Norge før rettssaken er over.

Med snaue to uker igjen av hovedforhandlingen mot Matapour, sa Henriksbø torsdag at de hadde fått positive signaler om å ha Bhatti som vitne i saken mot Matapour, og at de ville sette av to rettsdager neste uke til hans eventuelle vitnemål.

Les også Matapour-rettssaken: Hemmelig vitne stilte i forkledning i retten

Matapour rettsak

Politiet: Grundig prosess

Politiadvokat Ingvild Myrold i Oslo politidistrikt sier de er fornøyd med prosessen rundt utleveringen.

– Det har vært en grundig og god prosess med pakistanske og norske myndigheter hvor pakistanske myndigheter har konkludert med at vilkårene for utlevering er til stedet, sier Myrold til NRK.

Pressekonferanse med etterforskningsledelsen i terrorsaken i Oslo
Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Myrold mener prosessen har gått fort, selv om den har vært omfattende.

– Foreløpig er det planlagt at Bhatti vil bli innkalt som vitne, antakelig i løpet av neste uke, i saken mot Matapour. Det er ikke avklart om Bhatti ønsker å avgi forklaring. Det er jo slik at selv om han er innkalt som vitne, så har han status som siktet, og har en rett til å nekte å avgi forklaring for retten, sier Myrold.

Bhatti vil bli begjært varetektsfengslet lørdag, sier Myrold til NRK. Det er foreløpig ukjent hvorvidt han samtykker til varetektsfengsling.

Har tatt tid

Bhatti er siktet for medvirkning til grov terror. I tillegg er han siktet for fire andre forhold: Medvirkning til drap, medvirkning til drapsforsøk, terrorforbund og drapsforbund. Han risikerer 30 års fengsel hvis han blir utlevert til Norge.

En del av grunnlaget for siktelsen er meldingsutvekslinger mellom en agent for E-tjenesten, som utga seg for å være et medlem av terrorgruppa IS, og det politiet mener er Arfan Bhatti.

Les også Sporene politiet mener Bhatti kobles til terroren med

DEMONSTRASJON UTENFOR USAs AMBASSADE I OSLO

Siden midten av april i 2023 har det flere titalls rettsmøter der Bhattis sak har blitt undersøkt, viser en gjennomgang NRK har gjort.

Men utleveringen har tatt tid å få gjennom. Hans advokater har kjempet mot utlevering til Norge.

Justisminister Mehl sier på sin side at i utleveringssammenheng, og sammenlignet med andre utleveringssaker, har prosessen med Bhatti gått relativt raskt.

Arfan Bhatti

Pakistansk rettsvesen har avgjort at Bhatti kan utleveres, men denne avgjørelsen har Bhatti anket. NRK kjenner til at det i går kom en rettsavgjørelse der Bhatti ikke har fått med medhold i at utleveringsvedtaket kan stanses, men at anken blir behandlet 28. mai.

Også tre andre personer er siktet i forbindelse med terrorangrepet, og to av disse er i Norge. Den tredje, Aisha Kausar, befinner seg imidlertid i en flyktningleir i Syria. Det er nå opp til påtalemyndigheten om det vil bli åpnet en egen rettssak mot Bhatti, og om de andre skal inkluderes i denne eller ei.

Aisha Kausar bestemmer selv om hun vil bli utlevert til Norge, ifølge kurdiske selvstyremyndigheter.

Les også Terrorsiktede Arfan Bhatti kan utleveres til Norge

Arfan Bhatti

Støttegruppa glade for utlevering

Støttegruppa 25. juni er glade for at Bhatti nå utleveres.

– Det er bra at Bhatti nå blir utlevert. Aktoratet har ønsket ham hit for å opplyse saken best mulig, og det har vi som er ofre i saken også interesse av, sier Espen Evjenth, leder i Støttegruppa 25. juni.

Evjenth var på London pub under terrorangrepet 25. juni 2022, og ble truffet av skudd.

– Bhatti er siktet for medvirkning til terrorangrepet mot oss. Vi håper at han blir satt i vitneboksen i rettssaken mot gjerningsmannen, og at han senere vil bli stilt til ansvar for sin rolle i saken, sier Evjenth.

AKTUELT NÅ