Flere brudd på helligdagsfreden

Politiet har stanset flere brudd på helligdagsfreden skjærtorsdag og langfredag.

Motorsag i aksjon.

IKKE FELLE TRÆR: Lyster du på hagearbeid i påsken, bør du nok holde deg til manuell hekksaks, og ikke gi deg i kast med å felle trær.

Foto: Terje Bendiksby

Politiet i Asker og Bærum har rykket ut for å stanse utvendig oppussing av hus, felling av trær med motorsag, og gravemaskin i arbeide.

– Det er nå engang sånn at på skjærtorsdag, langfredag, 1. og 2. påskedag er det helligdagsfred. Da skal det ikke være noe utilbørlig forstyrrelse med larm og bråk mellom 00 og 24, sier operasjonsleder Jørgen Jacobsen, hos politiet i Asker og Bærum.

Laster Twitter-innhold

Også politiet i Follo har fått klage på brudd på helligdagsfreden. I Follo gjaldt det skogsarbeide. På Romerike fikk politiet melding om åpent bilverksted og musikk fra et partytelt i en skolegård der elever øvde til et mesterskap i cheerleading.

Mer slepphendte på en vanlig søndag

Det skal altså være stille hele døgnet disse helligdagene. Og hvis du likevel velger å larme og bråke, så kan politiet komme for å be deg stanse, og heller ta opp arbeidet etter påske.

– Er det anderledes på disse påskedagene enn på en vanlig søndag?

– Det gjelder forsåvidt også på vanlige søndager, men det virker som folk har større aksept for at man kanskje kan bruker søndager til å gjøre litt støyende arbeider.

Folk mer oppmerksomme på helligdagsfreden i påsken, mener Jørgen Jacobsen i politiet.

– Og så er man litt mere slepphendte på vanlige søndager.

– Yderst, yderst sjelden

De fleste stanser arbeidet når politiet ber dem om det. Hvis de fortsetter tross pålegg om stans, kan det hende politiet drar tilbake til støystedet.

– Og da kan man anmelde. Men det er yderst, yderst sjelden vi trenger å gjøre det.

– Men hva er egentlig hellidagsfreden?

– Som det står i loven er helligdagsfreden for å verne om det gudstjenestlige liv og alminnelig fred på hellidager. Det er for å gi høytiden den ro og verdighet som den skal ha.