Hopp til innhold

Oslo satte «bråkerekord» på helligdagen

Politiet i Oslo reagerer på unormalt mye bråk på helligdagen.

Gressklipper

IKKE I DAG: Om du har planer om å lage bråk i dag, kan du få politiet på nakken.

Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt Tore Solberg forteller til NRK at patruljene har måttet rykke ut mange ganger i dag for å få folk til å stanse støyende aktiviteter på Kristi himmelfartsdag.

Unormalt mye

Og det har ikke bare vært privat hagearbeid. Politiet har også måttet oppsøke byggeplasser for å opprettholde helligdagsfreden.

– Det har vært mye arbeid. Det har vært bygningsarbeid og bråk fra andre arbeidsplasser. Folk har brukt bor, kompressor og andre støyende maskiner, forteller Solberg til NRK.

Ifølge Solberg er det ingen steder som skiller seg ut. Det har vært bråk over hele Oslo.

– Det må være unormalt mye i år i forhold til tidligere. Mange her har reagert på det, sier Solberg.

Oslopolitiet hadde ved 17-tiden tatt seg av mellom 10 og 15 klager.

Klaget på takarbeid

Også i Trøndelag politidistrikt har det kommet meldinger om folk som har tatt seg til rette i dag. De fleste av klagene kom i løpet av morgentimene.

– Det er en del som enten ikke har fått med seg at det er helligdag, eller som velger å ignorere det, sier operasjonsleder Arnt Harald Aaslund til NRK.

I Øst politidistrikt har det også vært en uvanlig bråkete helligdag, og politiet måtte blant annet rykke ut da de fikk klager på oppussingsarbeid på en enebolig på Vinterbro.

– Ved 09.30-tiden fikk vi melding om at arbeidere var i gang med å rydde taket for takstein. Vi sendte en patrulje ned dit og de fikk justert litt på måten de jobbet så støyen opphørte, forteller operasjonsleder Gisle Sveen.

Skjønn

Med unntak av 1. og 17. mai, skal det være stille på helligdager her i landet.

Loven om helligdagsfred skal sikre at ingen noe sted forstyrres av «utilbørlig larm».

Hvilke aktiviteter som regnes som «utilbørlig larm» blir en skjønnssak for politiet, forteller Sveen.

– Det blir en vurdering, og den gjøres ofte av patruljen når de ankommer.

Solberg sier at de som regel anmoder folk om å avslutte arbeidet, og at det er anledning til å gi bøter dersom folk ikke respekterer anmodningen. Enkelte har derfor spekulert i å tøye grensene i dag.

– Det ene firmaet sa at de egentlig ventet at politiet skulle komme, så de visste at de gjorde noe galt, forteller Solberg til NRK.

AKTUELT NÅ