Hopp til innhold

Undervisningsinstitusjonene misfornøyde med statsbudsjettet

Utdanningsinstitusjonene mener det satses for lite på forskning og frykter at Norge som forskningsnasjon vil sakke akterut.

Universitetet i Oslo

Rektoren på Universitetet i Oslo ønsker at Norge skal bli mer synlige på den internasjonale arena.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I dag ble statsbudsjettet for 2013 lagt fram.

Les også: Dette betyr budsjettet for deg

Les også: Lokale konsekvenser i Oslo og Akershus

Til tross for at Regjeringen totalt foreslår å bevilge 39,8 millioner kroner til studieplasser ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og 28,8 millioner kroner til studieplasser ved Universitetet i Oslo, er ikke utdanningsinstitusjonene fornøyde.

De skulle gjerne sett at det ble satt av mer penger til forskning.

Ingen nye stillinger siden 2009

Kari Toverud Jensen

Rektor ved HiOA, Kari Toverud Jensen.

Foto: Stig Nøra, HiO

Rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Kari Toverud Jensen, er misfornøyd med at det ikke er satt av penger til flere stipendiatstillinger i årets budsjett.

– Det er vanskelig å bygge robuste og gode fagmiljøer når vi ikke får flere stipendiatstillinger enn det vi har i dag.

– Hadde Regjeringen prioritert dette kunne det være med på å si noe om at de fagene og den forskningen vi driver med er viktig og noe samfunnet har bruk for, og det er den jo.

For lite til forskning

Ved Universitetet i Oslo er ledelsen misfornøyd med det de mener er manglende satsning på forskning. Rektor Ole Petter Ottersen, synes Regjeringens ambisjonsnivå er alt for lavt.

Les også: Norske universiteter dårligst i Norden

Forskningsmidlene nasjonalt er ifølge Ottersen økt med 2,2 prosent, justert for lønn og prisvekst. Men det er ikke nok, mener han.

– Det satses svært mye på forskning i Sør-Østasia, i Kina, men også i de andre nordiske landene og da er det viktig at de norske universitetene blir hengende med i dette kappløpet, sier han.

Les også: Må bruke fritid på forskning

Les også: Populær forskning

Ole Petter Ottersen, rektor ved UiO

Rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Ottersen ønsker å bli mer synlige på den internasjonale arena og sier kvaliteten på egen forskning er inngangsbilletten inn i de internasjonale forskningsnettverkene.

– Vi skal ha en forskningsbasert utdanning. Det er kostbart og krever at studentetene kommer i kontakt med forskning tidlig i studiet . Til det trengs det ressurser. De andre løper fortere enn oss, og da må også vi løpe fortere for å ikke bli hengende bak de beste universitetene.