Hopp til innhold

Populær forskning i Tromsø

Forskning er tydeligvis noe som fasinerer Tromsø-folket. Forskning presentert i underholdningsform midt i byen viste seg å bli svært populært.

Forskningstorg

Iløpet av åtte timer fredag og lørdag var 4000 mennesker innom forskningstorget i Tromsø. – Umulig å få inn flere, sier koordinator, Helge Markusson.

Foto: Helge Markusson

Iløpet av åtte timer på lørdag og søndag var 4000 mennesker innom forskningsteltet på Strandtorget i Tromsø. Forskningstorget, som er det fjortende i rekken, er en del av forskningsdagene. En landsomfattende festival med formål om å demonstrere forskning i praksis for folk flest.

– Forskere er vanligvis lite tilgjengelige for folk. Det meste av forskningen er finansiert av det offentlige, derfor er det er viktig at folk får et innblikk i hva dette dreier seg om, sier informasjonskoordinator ved Framsenteret i Tromsø.

– Teltet var fullt hele tiden. 4000 er det vi klarer å få inn i løpet av de timene torget var åpent for folk. Det viser litt av interessen folk har av denne formen for kunnskap.

Forskning i underholdningsform

20 utstillere fra ulike forskningsinstitusjoner var representert på forskningstorget i Tromsø. Informasjonen skulle presenteres med et underholdningspreg og årets tema var samfunn, forteller Markusson.

– Målet er å vise hva forskningen kan bety for samfunnet.

Helge Markusson

Helge Markusson

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

Populær flatskjerm

En av de mest populære attraksjonene var en 12 kvadratmeter stor flatskjerm, som eies av Institutt for matematikk ved Universitetet i Tromsø.

Den gir folk muligheten til å navigere i motivet på skjermen ved å bevege hånden i forkant av skjermbildet.

– Litt som et Nintendo Wii-spill. Formålet er imidlertid å vise hvordan ny teknologi kan brukes i undervisning og andre former for presentasjoner, sier Markussen.

Flatskjerm

Flatskjermen

Foto: Simen Røiseland Follestad / NRK

Testet miljøgifter i parfymen

På standen til Norsk instiutt for luftforskning (NILU) fikk publikum muligheten til å prøve en mobilapplikasjon som måler innholdet av miljøgifter i kosmetikk.

NILU har tidligere påvist at giftstoffer fra kosmetikk skader sel og isbjørn i Arktis. Forskerne har tatt dette ett steg videre og sett på skadevirkningene de samme stoffene kan ha på mennesker.

Denne forskningen har lagt grunnlaget for mobilapplikasjonen som ble demonstrert på forskningstorget.

– At folk kunne teste sine hudkremer og parfymer var veldig populært, sier Markusson.

NILU-stand

NILUs kosmetikkstand

Foto: Helge Markusson

«Forskning Grand-Prix»

Forskningstorget i Tromsø er stengt for denne gang, men de nasjonale forskningsdagene fortsetter. Tromsø får også en sentral rolle på festivalens siste dag, lørdag. Da avholdes landsfinalen i «Forskning Grand-Prix» i byen.

I fem regionale finaler har doktorgradsstudenter fra hele landet presentert sin forskning på fire minutter.

Presentasjonene har blitt vurdert og rangert av en publikums- og en fagjury. Nord-Norge er representert ved to studenter fra Universitetet i Tromsø i landsfinalen.

Føflekkreft og tvangsbruk i finalen

Den ene er Kajsa Møllersen fra Kirkenes. Hun lager et dataprogram som kan analysere et bilde av en føflekk og gi et diagnoseforslag.

– Håpet er at føflekkreft kan oppdages raskere og enklere, sier Møllersen, som er stipendiat ved Institutt for matematikk og statistikk ved Universitetet i Tromsø til Dagens Næringsliv.

Den andre finalisten er Marius Storvik fra Bodø. Han er student ved det juridiske fakultet ved UiT.

– Han forsker på det juridiske ved bruk tvang i psykiatriske institusjoner, sier Helge Markusson.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark