Hopp til innhold

Kommunene vil ha penger til å bekjempe radikalisering

Sindre Martinsen-Evje

Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) forventer penger til å bekjempe radikalisering.

Foto: Christopher Oulie/NRK

– Vi trenger mer kompetanse for å bekjempe og forebygge radikalisering. Det sier ordfører i Sarpsborg, Sindre Martinsen-Evje (Ap).

Martinsen-Evje er en av flere ordførere som venter seg penger over statsbudsjettet for å hindre radikalisering.

Østfold er et fylke med flere eksempler på radikaliserte muslimer. Det er kjent at flere med bakgrunn fra dette fylket har meldt seg til tjeneste i borgerkrigen i Syria.

Tidligere i høst ble det også kjent at Norges første selvmordsbomber var en familiefar fra Halden som sprengte seg selv i lufta i mars 2014.

Kraftinnsats

Nå står altså ordføreren i Sarpsborg klar til å arbeide mot denne typen ekstremisme, men han trenger kompetanse, og kompetanse koster penger.

– Vi må styrke kompetansen hos oss i kommunen. Vi trenger også penger til samarbeid med frivillige og skolene. Rett og slett en kraftinnsats. For i dag er det tjenestene våre som må gjøre dette arbeidet ved siden av alt det andre vi er pålagt, sier Sindre Martinsen-Evje.

Kollegastøtte

Tage Pettersen

I Moss er de allerede i gang med lokalt arbeid for å forhindre radikalisering, opplyser ordfører Tage Pettersen (H).

Foto: Østfold Høyre

Han får støtte fra flere av sine ordfører-kolleger, som Tage Pettersen (H) i Moss. PST har bekreftet at flere ungdommer fra mossedistriktet har reist til Syria for å krige.

– Vi er allerede i gang med arbeid lokalt for å forhindre radikalisering, sier Pettersen.

I Halden, der selvmordsbomberen i Somalia bodde, er ordfører Thor Edquist også klokkeklar på behovet for midler til slikt arbeid som kollegene tar til orde for.

– Ja absolutt. Kommunene er nå så presset økonomisk at Staten ikke kan forvente at vi skal kunne gjøre noe mer enn det vi gjør uten at det er fullfinansier, skriver Edquist i en meddelelse til NRK.