Hopp til innhold

– Føler jeg nesten ikke kan gå inn i noen gallerier for det er så fint

Vebjørn Sand gir snobberi og jåleri i kunstlivet det glatte lag.

Vebjørn Sand

KRITISK: Vebjørn Sand er hjemme på Hvaler og skal ha gigantutstilling i en gammel fabrikk. Han mener det er en perfekt ramme rundt en utstilling han vil skal være både folkelig og fri for snobberi.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– I noen gallerier må du nærmest hete Sophia Loren for å gå inn. Det er krefter som har kommet inn i kulturlivet som har motiver og prøver å ramme seg inn i en jålete verden, sier Vebjørn Sand.

Han er lei at vanlige folk kan føle at kunsten blir for fin.

– Folkelig og jordnær

I mars åpnet Vebjørn Sand sin største mønstring i Norge noen sinne, nå skal hele samlingen vises en siste gang før den splittes opp.

30 år etter sin første utstilling i Fredrikstad, legger han bevisst sin nye utstilling til lokaler med tilknytning til arbeiderklassen.

Vebjørn Sand

IMPONERT: Vebjørn Sand gleder seg til å stille ut i en gammel fabrikk, og ble overrasket da han så lokalene. Nå håper han å få til sjøbu-følelse under sin nyeste utstilling.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Jeg vil lage en utstilling som ikke har noen terskel, og som er så folkelig og jordnær at alle vil komme, sier han om valget av Hydrogenfabrikken i Fredrikstad.

Allerede fra han var 17 år har han vært kritisk til jåleri og snobberi i kunstlivet. Da stilte han ut i sjøbuene på hjemstedet Hvaler, hvor fiskere og naboer nærmest snublet over teinene for å se maleriene hans.

Den folkeligheten føler han til tider er fraværende i kunstlivet.

– Jeg selv som kunster kan noen ganger også føle at jeg nesten ikke kan gå inn i noen gallerier for det er så fint, forteller han.

Han mener det er bomskudd i forhold til hva kunst er for han.

– Kunsten skal handle om menneskelige følelser og ekthet, og har ikke noe jålete over seg. Den klasseløs og fri, understreker han.

Vebjørn Sand

FRI: Kunsten skal både være fri og klasseløs, mener Sand. Her er han i atelierene på Hvaler.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Kunst er ikke for noen få fine

Jåleri er nemlig noe kunstneren liker dårlig.

– Jeg føler det er krefter i blant annet gallerier og museer som vil opprettholde en hierarkisk system og en herskerteknikk. Ikke minst styrer kapitalkreftene en del. Man forsøker å skape en illusjon om kunst som bare er tull.

Sand beskriver kunst som noe av det vakreste, ærligste og inderligste av følelser, og ser ingen paralleller til jåleri.

– Kunsten er for alle. Ikke for noen få fine. Kunst tar direkte kontakt med hele følelsesregisterert vårt. Den handler om det store, rike og sårbarhet livet vårt, og gir oss immunforsvar til å leve.

Vebjørn og Øyvind Sand

SAMMEN: Vebjørn og Øyvind Sand har malt sammen i høst og gleder seg til å stille ut sammen. I tillegg til de to, skal barnebarnet Håkon stille ut. Samtidig kommer det fire bilder fra Øyvind Sands far, Ole.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Han mener det er på høyt tid at kunsten blir like allmenn som film.

– Alle har sett film, men ikke alle har vært på en utstilling. Så mitt budskap er enkelt. Blås i det og kom det på museer og gallerier, er hans oppfordring.