Hopp til innhold

To nye millionsalg for Sand

En av USAs mest innflytelsesrike kunstsamlere har kjøpt to nye krigsmalerier.

The Story of Josef Schultz

DRAMATISK: Dette maleriet er at av de to som er solgt til den amerikanske kunstsamleren, Raymond J. Learsy. Det handler om Josef Schulz-myten, som handler om den tyske soldaten Josef Schulz som under den tyske besettelsen av Jugoslavia i den andre verdenskrig, angivelig ble skutt av andre tyske soldater da han vegret seg mot å delta i henrettelsen av gisler som var tatt til fange.

Foto: Galleri Sand

De tre bildene han har nå, er de fineste bildene jeg har laget noen gang

Vebjørn Sand

For ett år siden kjøpte en amerikansk aviseier et av Vebjørn Sands krigsmalerier for over en million kroner.

De siste årene har New York-baserte kunstneren jobbet med serien «Scener fra andre verdenskrig» og høsten 2012 ble hans til da dyreste maleri solgt for 900.000 kroner.

Nå har den amerikanske kunstsamleren Raymond J. Learsy og han kone Melva Bucksbaum kjøpt to bilder til for 2,1 millioner kroner.

– Det er litt todelt. Det er fantastisk at jeg har solgt disse bildene, samtidig som det er litt vemodig å splitte opp samlingen, sier Vebjørn Sand til NRK.

– De fineste bildene mine

Vebjørn Sand

SUKSESS: Nok en gang har en amerikansk samler kjøpt malerier av Vebjørn Sand i millionklassen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Ekteparet er rangert på listen over de største kunstsamlerne i verden, ifølge ARTnews og han har også sittet i styret til kunstmuseet The Museum of Modern Art (MoMA) i New York, ifølge nettstedet The business insider.

Selv flyktet Raymond J. Learsy til USA som jøde og har et nært forhold til Sands bilder.

Sand er glad for at bildene havner hos Learsy, men det er også vanskelig å gi slipp på bilder som har vært viktige for han.

– De tre bildene han har nå, er de fineste bildene jeg har laget noen gang. Hele serien er viktig for erkjennelseslivet mitt og det faglige nivået jeg er på nå.

Bildene som nå er kjøpt er også fra serien, Scener fra den andre verdenskrig, og heter «Corpses II» og «The Story of Josef Schultz». Det første er solgt for 150.000 dollar og det andre er solgt for 135.000 dollar.

Corpses II

MILLIONSALG: Maleriet Corpses II er solgt for 1,1 million kroner. Bildet viser er fra et opptog med Hitler og er et bilde på glansbildet som ble presentert av nazistene.

Foto: Terje Sten Johansen

– Dette vi drømte om

Vebjørns bror, Aune Sand, som eier galleriet sammen med Marianne Aulie og Vebjørn, sier salget betyr mye for den videre driften.

– Dette er det vi drømte om da vi startet galleriet og det er dette vi har jobbet for. At Vebjørn skulle nå ut til et internasjonalt kunstmarked, smiler han.

Selv om Vebjørn Sand har solgt bilder i millionklassen, har de ingen planer om å hvile.

– Det blir som i idretten, det spiller ingen rolle om du vant tidligere mesterskap hvis du ikke klarer å prestere i de neste.

Aune Sand

OPPTUR: Vebjørn Sands bror, Aune, eier Galleri Sand sammen med broren og Marianne Aulie. Han mener salget bidrar til å øke galleriet og brorens anseelse i utlandet. Her er han i Galleri Sand i Gamlebyen i Fredrikstad.

Foto: Anette Torjusen / NRK