Hopp til innhold

Sand i krangel med milliardær-døtre

– Bildene er bygget opp til å bli det fineste jeg har gjort av dobbeltportretter, og de er helt sentrale i min karriere som portrettkunstner.

Vebjørn Sand, Kathrine Astrup Fredriksen, Cecilie Astrup Fredriksen

KRITISKE: Vebjørn Sand får ikke stille ut bilder av Kathrine og Cecilie Astrup Fredriksen. I stedet har han gått egne veier.

Foto: Stian Lysberg Solum, Vidar Ruud, Sara Johannessen / NTB scanpix

Kunstneren Vebjørn Sand står nå klar med sin første visning i Norge på mange år. Utstillingen som åpner i morgen er fyllt med kunstverk fra perioder i Sands kunstneriske karriere, og flere av bildene setter sin ramme på norsk jord for første gang.

Det var for rundt halvannet år siden at Vebjørn Sand fikk bestilling fra Kathrine og Cecilie Astrup Fredriksen. De ville få portretter av dem foreviget med pensel som en 70-årsgave til faren, John Fredriksen.

Ifølge Sand, skulle han ha mulighet til å få vise bildene offentlig. Men dette snudde, og etter en stund bestemte søstrene Fredriksen at bildene ikke skulle vises til noen andre.

Søstrene avviser dette til VG.

Sand tok etter dette fatt i penselen igjen, og malte nye portretter av dem, bygget videre på rytmen og motivene fra de forrige bildene.

Forstår lidenskapen

Søstrene har forståelse for lidenskapen Sand har til kunsten sin, men reagerer på at han malte flere som han nå vil vise frem.

– Det er skuffende at han ikke respekterte våre ønsker og laget nye bilder fra vårt private samarbeid, sier Kathrine Astrup Fredriksen.

– Bildene de har bestilt, kjøpt og overtatt er ikke de jeg stiller ut her. Jeg stiller ut andre bilder med et annet tema som er dypt inspirert av de bildene, men de er i en annen setting og heter noe annet, sier Sand til nettstedet og fortsetter:

– Har man invitert inn en kunstner til å portrettere seg, har man også invitert seg inn i kunsten.

Vil unngå offentlig debatt

Selv om søstrene er opprørte, vil de helst unngå en offentlig debatt rundt saken. De sier til VG at det er akkurat slik offentlighet Sand vil ha. De mener også at Sand tar en risk ved å vise frem bildene, da dette kan hindre ham i å få portrettbestillinger i fremtiden. Etter hva VG har forstått er det uaktuelt for søstrene Fredriksen å ta juridiske grep for å stanse fremvisningen av maleriene, nettopp fordi det vil gi voldsom oppmerksomhet til Sands utstilling.