Hopp til innhold

Sten og Elin har seilt Norge på langs i kajakk

Da Sten Ihlebakke mistet faren, sa han opp finansjobben i Oslo og flyttet på landet for å være mer i naturen. Nå har han seilt Norge på langs med kajakk.

Elin og Sten klargjør kajakken

SEILEKAJAKK: Kajakken ble forsterket før de la ut på den fire måneder lange turen. Planen var å seile mest, men med mye motvind ble det mest tråkking i kajakken.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

​​​​​​ – Dagen faren min døde, sa jeg opp jobben og flyttet hjem til Trøgstad.

På en øy i Oslofjorden treffer NRK en sliten, men lykkelig mann. Men Sten Ihlebakke har ikke alltid vært lykkelig. I mange år jobbet 50-åringen lange dager som aksjemegler i Oslo. Venner og familie falt ifra, for jobben var livet hans.

Sten Ihlebakke

FRILUFTSMANN: Tidligere var han en suksessrik finansmann; nå er Sten Ihlebakke lidenskapelig interessert i friluftsliv.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Da faren døde høsten 2011, tok han et valg som ledet ham til Nordkapp, langs norskekysten og til denne Singløya like nord for Hvaler.

– Jeg bestemte meg for å gå tilbake til barndomsrøttene og dyrke friluftsinteressen igjen.

Tirsdag ble han og makker Elin Ellingsvik Vegerstøl (23) tatt imot med smil, blomster og varme klemmer av familie og venner som ikke har sett dem de siste fire månedene. De to har nemlig seilt Norge på langs i kajakk.

Elin og Sten tar på våtdrakter

SISTE REIS: Etter fire måneder på eventyr tok Elin og Sten på seg flytedraktene for siste gang på tirsdag.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

10.000 har fulgt reisen på Facebook

1. mai satt de seg i kajakken ved Nordkapp i Finnmark.

– Det har vært noen dager hvor man har vært mer hissig enn andre dager. Men når man sitter i en kajakk i opptil 10 timer i strekk, kan man ikke sitte å være sur og grinete. Det er å bruke unødvendige krefter, sier Vegerstøl.

23-åringen fra Aust-Agder ble invitert med på turen langs norskekysten av Ihlebakke i fjor høst. De to er de første som har seilt Norges kyst på langs med kajakk.

Elin Ellingsvik Vegerstøl

SISTE NATT I TELT: Elin har delt telt med Sten hver eneste natt siden de la ut fra Finnmark.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Den vakreste naturopplevelsen var i området rundt Sørøya i Finnmark. Da føler man at man virkelig er i arktiske landskap med høye fjell som er snødekte. Man er dypt inne i villmarken, og det er virkelig vakkert, forteller Ihlebakke.

– Helgelandskysten var også helt fantastisk, legger Vegerstøl til.

Underveis på turen har de filmet og dokumentert alt de har gjort. Drøyt 10.000 personer har fulgt reisen deres i sosiale medier. Samtidig har de samlet inn penger til stiftelsen «Camp Helt vilt», som tar med barn og ungdom ut i naturen.

Klar for nye turer

Sten og Elin pakker telt

SAMARBEID: Siste natt på tur tilbrakte de på Singløya i Oslofjorden utenfor Hvaler. Teltet ble pakket ned i rekordfart, for de har lært å samarbeide etter 120 dager sammen i kajakk.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– På en måte blir det godt å komme tilbake til hverdagen og gjøre hverdagslige ting, men det rart å ikke skulle sitte i en kajakk fremover, sier Vegerstøl mens hun pakker kajakken for siste gang.

Men ingen av dem har tenkt til å vente lenge før neste eventyr.

– Jeg har lyst til å gå i Femundsmarka med sekk i et par uker og bare fiske og kose meg, sier hun.

– Jeg har planlagt tre nye turer. Den ene er varm, den andre er kald og den siste er i Norge, ler Ihlebakke.

Sten og Elin pakker kajakken
Foto: Sara Vilde Solås/NRK