Hopp til innhold

Brannvesenet: – Bruk minst ti liter vann på engangsgrillen! 

Brannvesenet må stadig rykke ut til brennende søppeldunker og små gressbranner om sommeren. Synderen er engangsgriller som ikke blir slukket riktig.

Slukker engangsgrill med brannslange

REAL DUSJ: Brannkonstabel Preben Aleksander Dahlslie demonstrer hvor mye vann som skal til for å slukke en engangsgrill.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Mange tror de har slukket den helt, men så har de bare kjølnet den ned på overflaten før den havner i en container. Der ligger den og ulmer lenge før den kanskje blusser opp, sier Ole Petter Hansen, brannmester i Sarpsborg brannvesen.

Her har eingongsgrill starta brann

FULL FYR: Her er det full fyr etter at noen trolig har kastet en varm engangsgrill i søpla.

Foto: Olav Giskeødegaard

Lørdag fortalte NRK at snarrådige forbipasserende hindret det som kunne ha blitt en storbrann på Kvamsøy i Balestrand. En søppelkasse av tre hadde tatt fyr og i glørne lå det rester etter en engangsgrill.

Samme dag måtte brannvesenet i Oslo kjøre på kryss og tvers for å slukke griller og bål i skogsområdene.

I løpet av sommeren 2017 ble det utbetalt erstatninger for 126 millioner kroner etter branner og branntilløp der kilden var grill, fyrstikker og røyking.

Og det er slett ikke sikkert det blir noe bedre i år. Varme og tørre maidager har skapt ekstrem skogbrannfare over hele Sør-Norge. Flere fylker og kommuner har innført totalforbud mot åpen ild i naturen, også for griller.

Men noen steder er det fremdeles lov å fyre opp engangsgrillen, som i egen hage og i byparkene i tettbebygde strøk i Oslo.

Her er brannvesenets heteste tips for sikker slukking av engangsgrillen:

Engangsgrill

BRUKER TID PÅ Å KJØLE: Engangsgrillen kan føre til større branner dersom den kastes før den har blitt kald.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Ta med vannflasker

Det enkleste først: Følg anvisningen på pakken. Brannmesteren i Sarpsborg har opplevd at flere ikke engang har løftet engangsgrillen ut av pappinnpakningen før de fyrer opp grillen. Papp og varme er som kjent en dårlig kombinasjon.

Plasser grillen på riktig underlag. Hansen har selv rykket ut til branner på balkonger etter uvettig bruk av engangsgriller, og sett svimerker på trebord i naturen.

Når det gjelder slukkingen kan det være mer utfordrende enn man kanskje tror.

– Hvis en griller raskt og er fort ferdig før man slukker grillen, så er kullene fremdeles store. De blir hvite utvendig og når du slukker blir de svarte, men de kan fortsatt være varme.

Brannmester Ole Petter Hansen kjenner på varmen

BRUK HENDA: Brannmester Ole Petter Hansen ved Sarpsborg brannvesen sier at det kan være lurt å kjenne etter om engangsgrillen har blitt kald før den kastes.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Bruk mye vann til slukking! På en enkel engangsgrill ville jeg brukt i hvert fall ti liter vann. Minst. Ta med deg flasker med vann, eller hent vann i sjøen. Dynk hele grillen.

– Ta hånda forsiktig inntil aluminiumsfolien og oppå grillen. Kjenn om den er varm.

Er du ved vannet kan du gjerne ta med hele grillen og plasser den i vannet en stund når den er kald. Bare husk å ta den med deg igjen!

Vær forsiktig med sigaretten

Selv om det er engangsgrillen som er den store synderen, ber brannmesteren også røykere om å være ekstra forsiktig med hvor de kaster røyken når det er så tørt som det er nå.

– Folk kjører bil og røyker, så sveiver de ned vinduet og bare knipser sneipen ut i naturen. De tror den lander på veien, men så kan den blåse litt lenger og bli liggende i grøfta og gløde en stund før det kan ta fyr.

Han har også vært med på brannutrykninger der knuste glassflasker har ført til brann.

– Det er fortsatt en del glassflasker som er i bruk. Hvis de blir knust i naturen, så kan den tykke bunnen fungere som et forstørrelsesglass.